onsdag 6 juni 2012

TrädpionEn plus för det kyliga vädret är att trädpionens blommning varar länge! I år har den 7 st blommor! i fjol var det bara tre så äntligen har jag hittat en plats som den trivs på.

På etiketten står "paeonia rockii" men när jag läser på så finns det både äkta och oäkta, de äkta skall ha mörkt purpurfärgade fläckar i mitten och min är ju vit, så den är nog hybrid, men vad gör det, den är fin ändå :)


Det är mer troligt att det är en "paeoni suffruticosa". Hade jag haft massor av tålamod, hade jag försökt så frön och odla fram fler men där går min gräns :)

Trädpionen har tre stammar, jag läste att man kan klippa ned den för att få den buskigare men än så länge så tycker jag den är fin i sin trädform.  Den växer i stora perennarabatten, den där rabatten med taskig jord jag skrev om, den som i fjol fick en spalje mot grannen, och i år fick spaljen brun lasyr på sig - det blev riktigt fint.Ledig dag idag! En bonusdag i trädgården får det bli, känner mig lite energilös så det blir alldeles lagom att gå runt och fixa och dona i lugn och ro, ladda batterierna ni vet.

Såg att floxen vuxit och breder ut sig lite väl mycket - kanske skall jag ta med lite till Johanna? Håller vädret i sig (inget regn) blir det nog en tur till "landet" och Johanna och Davids hus för att avsluta rabattprojektet. Det är soligt därute men blåser väldigt och vinden är riktigt kall! Det blir raggsockar i träskorna och flecetröja idag :)

Ha en skön dag, vår svenska dag :)6 kommentarer:

 1. Jag tycker din trädpion är riktigt, riktigt vacker! Och inte tror jag den skulle vara vackrare med purpurfärgade fläckar!

  Ha det gott!
  Ha det så bra på landet!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Jättevacker.. så himla fin och jag tycker den är alldeles utmärkt som den är. Köpte en i år i Kivik, på plantskolan Ulriksdal heter den väl tror jag. Fanns bara en enkel kvar o den norpade jag fast det står inget namn alls bara trädpion, vit så det blir en chansning.. *ler*.. men vad kan bli fel.. ja att den inte är vit då förstås. Härligt med en ledig dag så här mitttemellan.. känns skönt och slappt. Ska kanske ut en sväng i nån affär snart men sen blir det trädgård hela dagen.. Mycket som behöver rensas här minsann.. =) kram o ha en skön dag

  SvaraRadera
 3. Den är jättefin antingen den är äkta eller ej. Jag vill gärna ha en vit! Snart börjar doftpionerna slå ut och bland dem finns vit.

  Här hade vi sol på förmiddagen men sen blev det mer och mer moln. Har varit ute en del ändå men även städat lite och handlat. Erica fyller 18 i morgon och på fredag blir det kalas.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Så vacker vare sig den är den rätta eller inte. Jag har en som planterades för ca 4-5 år sen. Jag har inte klippt ner den någon gång och nu är den mer än en meter i diameter och högre än det. Men om du vill så kan jag försöka mig på att spara några frön så kan du testa.

  annika

  SvaraRadera
 5. Jeg kom bare lige forbi.
  Gode billeder.
  Hvor ser det smukt ud på dit sidste billede.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god dag.

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra blommor, skönt med en ledig dag i lugn och ro. Ja man behöver ladda batterierna ibland.
  Ulrika

  SvaraRadera