lördag 5 maj 2012

Omplantering - tålamodsprövande!


Det är en himla tur att jag inte sått så mycket i år! För det är inte så kul att skola om...... eller hur?  Det är så lätt att så frö, "bara några till utifall att..", "kan ju kasta några"..... nix, här kastas inget!Nästan hela dagen har jag suttit i korgstolen i växthuset och skolat om små bebisar. Fick hålla mig i stillhet idag då magen fått ett ilsket virus, och fast jag mår bättre, är jag fortfarande matt och energilös, men å andra sidan, fick jag äntligen skolat om!Flera hundra Digitalis - känns det som..... men här fick jag faktiskt kasta en hel del, många gick av när jag skulle reda ut tovorna.

Jag har inget planteringsbord i lilla växthuset, får liksom inte plats ;) men har man bara en stol och ett litet bord, så går det bra ändå, tog fram det gamla emaljerade tvättfatet och fyllde med jord och lyckades låta bli att smutsa ned allt för mycket. Två sådder är jag extra glad över, Lavendel och Jätteverbena, sådder från "egna tagna frö" och alla tog sig!!!!  Hoppas de nu överlever min hantering. Däremot är jag inte kompis med sådd av Dahlior, fast jag toppade dem, är det en lång, ranglig stjälk och på toppen nya, fina toppar - de kommer aldrig klara sig ute så jag provade faktiskt att stoppa ned stjälken lite längre ned när jag planterade om - får se hur det går.

Hur har det gått för era sådder? Bra? eller mindre bra.... :) 

13 kommentarer:

 1. Både bra och mindre bra.. :)
  Har liksom du ägnat stor del av dagen med att skola om... pust.. det tar sin lilla tid!
  Dahliorna har jag lyckats bra med.. värre är det med annars säkra kort som prydnadspumpa (!?)..

  SvaraRadera
 2. Har hittills "bara" sått tomater, basilika, persilja och smörgåskrasse. Kan väl säga att persiljan är seg upp, men jag har desto mer tomatplantor :) 23 stycken klarade jag när jag skolade om (bröt också några).

  SvaraRadera
 3. Hej Lotta!
  Förstår inte riktigt vilken sort dahlia du sått. Jag tycker de är hur lätta som helst! Om de blir rangliga måste det väl bero på att de inte växer tillräckligt ljust?! Har du tillskottsbelysning?
  Däremot brukar jag ha problem med jätteverbena. Jag tror jag har som regel stratifierat dem för kort tid. Men såg jag på Helens blogg, tror jag att det var, att hon brukade stratifiera sådderna i 4-5 veckor. Gjorde så, och nu har jag verbenor så det räcker!!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Jätteverbena skulle jag också så i år var tanken, men tiden gick och jag hann inte riktigt med. Jag har sått det en gång tidigare och gillar verkligen såna!
  Det är itne jätteroligt att omskola, men vid lagom mängd är det riktigt rogivande!

  SvaraRadera
 5. Jag har inget tålamod då det gäller att så men har bestämt mig för att syssla med det när jag gått i pension, om jag lever. Ser ut som du fått upp en hel del plantor, kul.

  SvaraRadera
 6. Omskolning är jobbigt
  förstår inte var alla plantor kommer ifrån he he
  kan det vara alla dessa små fröpåsar man beställde hem i vintras
  jag stoppar alltid ner stjälken mycket djupar än plantan stått tidigare då växer det ut nya rötter utefter stjälken och plantorna står stadigt
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 7. Mina sådder i år:
  Paprika - gick bra och jag sådde inte så många frön. 6 eller 8 plantor har jag.
  Tomat - gick bra och jag har nog 8 plantor av kanske 10 sådda fröer.
  Basilika - Sådde i fem krukor tror jag. I en kruka grodde det lite klent men i de andra bra.
  Chili - grodde inte ett enda frö!
  Rucola - sådde i en zinkhink för att kunna sätta ut den i uteköket. Har grott bra och avhärdas nu.
  Luktärtor - inga grodde! För kallt tror jag så jag sådde om alla och har dem på badrumsgolvet nu.
  Piplök - klent med groendet. Gav upp idag och slängde ut brättet.

  Ja, lite av varje - bra och mindre bra.

  Kramar!

  SvaraRadera
 8. Här är det blandat resultat!
  Vissa är jätte fina men jag har lärt mej att vissa inte tycker om att bli omplanterade!
  skulle läst på före...
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Går väl sådär med sådderna... Inte så bra som hos dig på långa vägar.
  Krya på dig.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Håller med dig, det är ibland väldigt "jobbigt" att skola om, men det brukar bli bra sedan:) Det är ibland tvunget att slänga en del för man kan ju inte skola om flera hundra plantor;) Att plantera "ner" Dahlior som man gör med tomater är det man "bör" göra har jag fått lära mig så du har nog gjort helt rätt;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. ska man göra det också... jag (mitt barnbarn) har sått glest :)

  SvaraRadera
 12. Jag kan nog tycka att det är roligt att skola om, problemet är bara var jag ska få plats med allt!
  Jag ser ut att få 45 Jätteverbena, hur det nu gick till! Jag skötte inte min sådd som man bör och påsens innehåll skulle räcka till 30 plantor.
  Har sått vit lavendel också och jag får 6 plantor av dem, liksom ett antal tomat, chili, luktärt och bukettanemon....
  Håller just nu på att härda tomaterna för ett uteliv så jag får bättre plats inne för chilin och verbenan.

  Önskar dej en fin söndag, Lotta!

  Kramar

  SvaraRadera
 13. Jag hoppas du är frisk nu, själv har jag en förkylning men hellre det än något med magen tror jag ... Skolade om miljoner zinnior och lejongap häromdagen. Herrejösses vilken tur att jag hade många för jag lyckades ha av hur många lejongap som helst. Nu skulle jag satt om heliotroperna men tänk att jorden tog slut. Den lilla jord som var kvar satt jag fler frön i men de tänker jag inte plantera om utan de får stå där tills det går att sätta dem ute om en månad sådär. Astrar och rosenskäror.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera