måndag 30 april 2012

Vår vid stuganVi möttes av vårväder när vi kom till stugan i lördags - så himla skönt! Ett stilla hav, strålande sol från klarblå himmel och nyvakna flugor. På gräsmattan finns massor av tusenskönor och det skär lite i hjärtat när gräsklipparen dammas av.
Vi har vårstädat både ute och inne, röjt i garaget och växthuset har blivit tvättat och jorden bortgrävd. I fjol slarvade jag med jordbytet och det märktes, så i år är jag ordentligare. Potatislandet blir i år förvandlat till lökland - jag fick så mycket mask i potatisen i fjol - kan det vara för att jag odlat potatis på samma ställe, flera år i rad?

Tadaaaa! Här är vitrinskåpet som jag målade om - visst blev det fint?! Knopparna hittade jag på Indiska, små vita av porslin med lite guld på.
Maken monterade ljus i skåpet och om kvällen lyser det så fint :) Ja, ni ser att det är en stuga byggd på 1970-talet, med lackat furugolv, furuspånt i taket och vad säger man, sjögrästapet? Det var fint då och mamma och pappa var så stolta när huset var klart - men..... vi tycker det är lite mörkt och har haft tankar om att måla vitt i taket och måla vitt på väggarna, men sedan har jag tänkt om, att detta är charmen med stugan och lite cult med tapeten, den är ju ett j-a jobb att riva tapeten - kanske räcker det att ljusa upp taket? Tja, det får vi fortsätta klura på :)

Idag skall det komma en man som skall titta på vår husgrund, det är lite fukt i torpagrunden (huset står direkt på berget) och vi behöver fixa till detta med mögelsanering och få ordning på fukten med bl a en avfuktningsmaskin (man plastar in grunden på insidan så att vattenavrinnet på berget blir avgränsat). I fukten trivs en sorts spindlar och de har byggt bo under huset, det finns en koloni med spindelkokonger som hänger i under golvet- det finns massor av spindlar - hua mig! - det är alltså frågan om tusentals kokongeroch när dessa sedan kläcks......... dessa kokonger skall också saneras bort - tack å lov!!!!!

Ja, det finns att göra när man har hus...... men det är det värt :) Mer på dagens program står en tur till tippen, fortsätta i växthuset och så skall jag ta en strandpromenad och leta drivved :)

Önskar alla en jätteskön Valborg ♥♥♥
12 kommentarer:

 1. Så fint skåpet blev!! Är det knäpparlarver du har i potatislandet, gula ena??
  Ha en underbar valborg!!

  SvaraRadera
 2. Åh vad fint skåpet blev! Svårt det där med om man ska måla om eller inte. Vitt tak blir ju så mycket ljusare men kan även göra så att väggarna ser "smutsiga" ut;( Du kan ju också måla direkt på tapeten så får du kvar strukturen:) Så många spindelkokonger hade gjort mig illamående, fy katten spindlar är bland det värsta jag vet. Ha en härlig valborg/Monne

  SvaraRadera
 3. Hujamej.. en spindelkoloni!! Ja det är tur det ska saneras då, o jag säger så att det är tur man inte vet vad som gömmer sig i vrårna här. Ditt skåp blev jättefint och står där som ett smycke.. med tiden blir det som ni vill ha det det är inte så tungt o mycket om man tar en liten sak i taget. Önskar dig en fin valborg, här ska ut o grävas igen.. o ta bort sten blev verkligen inte nöjd med kanten så tack för inspirationen.. skrev lite hos mig, L blir väl galen när han kommer hem igen.. eller nej.. föga förvånad snarare..*ler*. Ha det riktigt gott därute och fira lugnt! Kram..

  SvaraRadera
 4. Lotta! Lotta!
  Oj, så glad jag blev (trots att det borde verkligen inte angå mig) att du beslutade behålla tapeten! Allt MÅSTE inte vara vitmålat. Det tycks ha gått en 'inflation' i vitmålat och, vis av erfarenheter vet jag att, snart är det murrigt som är inne! Om tapeterna är i bra skick finns ju ingen anledning att ta bort dem. Det är förutom bra miljötänk också roligt för dina föräldrar när de plirar nedåt mot stugan då och då att --Minsan duger våra tapeter än! -De var ju av så fin kavalité, säger din mamma till din pappa;)! (Tror jag!)
  Att klippa ned tusenskönor med gräsklipparen borgar för att de blir bara fler och fler...;)!

  Ang. Den där vintergrönan 'Atropurpurea' så såg jag igår att Blomsterlandet på Backaplan hade den.

  /Anja

  SvaraRadera
 5. Ljus i skåpen är väldigt fint, jag ska lämna stugan en stund, måste ju se maken med sin saxofon på Chalmers Cortègen, en gammal tradition... Trevlig Valborg! Kram

  SvaraRadera
 6. Skåpet blev jättefint! Spindlar har vi också under huset, blä, men som tur är slipper jag att kräla där under med dem.

  Roligt att ha både blåbär och hallon. Vi hade hallonbuskar när vi köpte huset, men där och då förstod vi inte det värdefulla i att ha egna bär så vi tog bort dem. :( Som tur är har vi blåbärsskogen som granne!

  Ha en riktigt skön helg!

  SvaraRadera
 7. Det låter som ni har en riktigt härlig långhelg! Det har jag också, alla helger borde vara fyra dagar... Så fint skåpet blev!

  Kram

  SvaraRadera
 8. Vad härligt ni har det i stugan! Men huuu för alla spindlar:). Så snyggt skåpet är, fint med belysningen.
  Om ni funderar på att ta bort tapeten så finns det ju reoveringstapet som man tapetserar utanpå, så slipper man riva den gamla tapeten. Eller så kan man gipsa väggarna.
  Ha en fin 1:a maj.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Håret på armarna reste sig när jag läste om spindelkokongerna, huuuu! Jag tycker också att det är en charm med att ha stugan som den är, bara skåpet gjorde ett lyft men om det vore jag och orkade med något sånt projekt skulle jag måla taket ändå. Det blir ett sånt otroligt lyft med ljusa tak.

  Ha en härlig första maj, kram
  Jenny

  SvaraRadera
 10. Låter som att ni som vanligt haft fina dagar i stugan.
  Hu, för sprindlar! Jag är inte hysteriskt rädd men stora sådana får gärna hålla sig undan.

  Kramar!

  SvaraRadera
 11. Ser att du hittat ditt skåp nu och det blev ju jättefint!! Jag har likadana knoppar på mitt ;-) Ha det gott i vårsolen!

  SvaraRadera
 12. Jag har hört talas om att man, när man odlar skall byta plats lite då och då. Kan bero på det förstås. Så mysigt ni har det. Härligt!

  Ha det gott

  SvaraRadera