tisdag 24 januari 2012

Elakheter...


Funderat lite på om att vara elak och spydig och varför är man elak? Spydig? Dottern Johanna har en blogg, en ungdomsblogg, där hon skriver om vardagen, episoder från jobbet (arbetar som städerska på sjukhuset och möter i sitt arbete massor av människor från olika kulturer och patienter som hon pratar lite med, när moppen far över golvet - gud vad dessa "tanter och farbröder" är underbara! - nu kom jag ifrån ämnet lite...... :)  som sagt, på sin blogg skriver hon om shopping, tips, upplevelser, resor och just nu om vår efterlängtade resa till Mexico! Hon har då fått kommentar - en anonym förstås, för vem vågar stå för sina elakheter?! - en elak kommentar om att "hon skall minsann inte tala om hur bra hon har det, för andra har det ju så eländigt!

Det jag funderar på är varför man är elak! om man nu får en tanke när man läser en blogg - måste man då skriva kommentaren - och anonymt?! Varför bara inte kräkas lite och sedan stänga ned bloggen och strunta i att läsa den mer?

Dottern har tidigare fått frågor om hur hon har råd att resa - varför inte få frågan om hur mycket man måste jobba och spara för att få ihop till en resa? Eller hur man gör för att bevaka på nätet vecka efter vecka efter billigaste flyget och hotell, leta efter rea på märkeskläder, hur man fyndar på loppis för att möblera sin lägenhet? Hur mycket ett lån till en bil kostar i månaden? Vad det kostar att handla mat varje vecka (jag gillar inte att handla så dottern har tagit över det arbetet - underbart!). 

Jag bara undrar........

Och så funderar jag på att jag har aldrig fått en elak kommentar! Under mina 6 år (herregud - har jag bloggat så länge!) har jag fått en "butter" kommentar men aldrig en riktigt elak - men så bloggar jag ju i kategorin "trädgård" och jag tror faktiskt inte det finns någon elak trädgårdstok! Jag har bara träffat på massor av vänlighet, givmildhet, uppmuntran, stöd, vänskap som lett till möten med nya personer, jag har fått gåvor - växter, frö, sticklingar och andra fina ting och ger själv gärna bort! (har jag något i växtväg ni vill ha - så är det bara att fråga :)

Jag undrar igen.....  om alla hade en trädgård - skulle väl alla vara nöjda och lyckliga? Vad tror ni?Måste bara berätta..... yngsta dottern, Sofia är i startgroparna för att uppfylla sin dröm - resan till Japan som stoppades av jordbävningen i april 2011 - men nu åker hon 5 april! Och vet ni..... hon har jobbat ihop alla pengar själv - vågar jag skriva hur mycket hon sparat? 150 000 kr! På två år har hon jobbat grymt mycket - ofta 12 tim/dag, ibland 8 dagar i sträck, ingen sommarsemester - en vecka med oss i båten, en budgethelg i Paris med pojkvännen är de ledighet hon haft.

Jag tror........ att man kan mycket om man bara vill! Viljan är en enorm drivkraft! 
Vill man vara glad, så kan man vara glad :) 
Vill man odla i hopplös jord - så kan man.
Vill man få en växt att överleva - så kan man,
- man kan det mesta - om man vill!  Eller hur?♥ till er från mig

26 kommentarer:

 1. Hej Lotta!
  Du skriver så klokt och tänker i verkligt fina banor! Hmmm...tänk om alla ägde den förmågan som du och naturligtvis många andra. Själv har jag heller aldrig mötts av dåliga komm. men vet att flera av mina naturvänner-bloggare har mötts av liknande, personer som naturligtvis skrivit anonymt. TRIST!
  Precis som du skriver, med vilja och lite föresatser når man målen.
  Ha en fin kväll!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 2. Vilka duktiga tjejer du har! Måste vara stolt över deras strävan att uppfylla drömmar!
  Känner igen detta delvis. Båda mina döttrar jobbade ihop en resa innan de började studera. Båda genom tufft skiftjobb på Dafgårds livsmedelsindustri. Men det viktigaste det har med sig därifrån är att de träffade andra människor än de träffade vanligtvis. såg alla som arbetade år efter år, kämpade med vardagen mm.
  de lärde sig vara ödmjuka. Minns att jag bad dom hålla låg profil och inte tala om "att de bara jobbade för att få ihop till en resa". Jag tror de skötte sig och uppskattades.
  Själv har jag haft stor glädje av alla mina sommar och feriejobb genom livet bla i kontakten med mina patienter. Jobben inom sjukvården, hemvården , sterilbiträde, affär, café, särskola mm.Har också lärt mig att inte ta något för givet och är oerhört tacksam för att jag så privilegerad idag med massor av möjligheter.Som dotter till arbets invandrare från Finland är man glad att fått chansen att lyckas.
  Måste vara avundsjuka människor som inte har förmåga att ta vara på sina drömmar som skriver så tråkiga kommentaer.
  Kramar till dig Lotta och dina fina flickor!

  SvaraRadera
 3. Jag tror att vi trädgårdsälskare är snällare :-)
  Ja, fantastiskt duktiga döttrar du har som kämpar så för sina drömmar!

  SvaraRadera
 4. Tja, kanske är vi trädgårdsmänniskor lite nöjdare, lite gladare än andra. Lite mer "unnsamma"..öh kom inte på ordet, jag menar motsatsen till missunnsamma...lät lite konstigt..=) Nåja, några tråkiga kommentarer ser jag aldrig till i trädgårdsboggar, men i andra har jag sett det några gånger...Trist och man undrar även hur folk orkar...
  Vilka duktiga tjejer du har!

  SvaraRadera
 5. Och kunde man ändå inte, så har man i alla fall drömt, fantiserat och längtat. Det är "halva resan".
  Min yngste drömmer sedan länge om en resa till....Japan! Hoppas drömmen blir verklighet även för honom.
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Klart imponerad av Sofias sparande! Nu hoppas jag verkligen att resan blir av. Minns ju när den blev inställd förra året. Käre värld det känns verkligen som att vi känner varandra!

  Så till det mindre roliga i ditt inlägg. Man häpnar över hur elaka människor kan vara, och fega. Jag har, tack o lov, inte heller fått någon elak kommentar under mina snart fem bloggår. Kanske en handfull med lite besserwisserinnehåll men det kan jag ta. Det är nog inget elakt menat egentligen med det.
  Det där anonyma sättet att vara elak på tror jag gömmer en bitter och avundsjuk människa och kanske även att människan är ensam. Kanske är man mer utsatt om man skriver om sådant som har med pengar att göra som just resor, kläder, inredning...än trädgård. Jag vet inte, bara gissar.
  Sen ska man ju komma i håg att i bloggvärlden skriver många bara om det fina, positiva och roliga. Har man haft bråk med sambon, trilskande barn, fattig månad, otrevliga arbetskamrater...så skriver man kanske någon rad om det någon enstaka gång bara. Jag menar att vi alla ska komma i håg att bara för att det ser enbart härligt ut på en människas blogg så är ju inte bloggen hela hennes/hans liv. Det finns fler sidor. Alltså ska man akta sig noga för att bli avundsjuk och dra förhastade slutsatser om en bloggare och dennes liv.
  Avundsjukan är obehaglig och skrämmande och den kommer till ytan i många sammanhang i vår värld, tyvärr.
  Jag hoppas och tror att Johanna är stark och klok nog att skaka av sig sådana tråkiga kommentarer men så klart kan man känna sig påhoppad och missförstådd.

  Kram till dig och dina fina döttrar!

  SvaraRadera
 7. Vad tråkigt för din dotter att behöva läsa elakheter på sin blogg! Förstår inte heller varför man behöver förstöra för andra och inte kan glädjas istället. Är det avundsjuka eller vad?! Oj, vad otroligt duktigt att kunna spara ihop så mycket pengar, tala om målmedvetenhet. Ha nu riktigt trevliga resor allihop!!!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Vet du, det tar aldrig stopp, alla elaka människor...
  säger jag som varit utsatt i 18 år (!!) på mitt tidigare arbete...
  Men nu är det slut med det, både arbetet och de elaka människorna där!

  HEJA säger jag till henne!! Bra gjort!!! :)

  SvaraRadera
 9. Heja! Inte vill vi väl vara elaka mot varann!Och visst ska vi väl få skriva av oss om det vi är stolta över! Om det så är våra duktiga, energiska barn eller vår fina, vackra trädgård(täppa)...
  Hoppas ni alla får en härlig resa efter vardagens slit o släp! För vår vardag är ju för många av oss lite slitig, jobbig,tråkig....ibland...Härligt då att ha något roligt att se fram emot.
  kram Lena

  SvaraRadera
 10. Så klokt du skriver! Det är skrämmande många som saknar empati och som inte har förmåga att visa ödmjukhet eller glädjas när någon annan lyckas eller gör något bra.....Trist!
  Vad gäller oss trädgårdsnördar så tror jag att vi är väldigt snälla, tror man blir så om man lever "nära" naturen:)
  Bra skrivet av dig och bra kämpat av döttrarna!

  SvaraRadera
 11. Elaka människor finns det tyvärr gott om i alla åldrar och kategorier:( Men jag brukar säga att de får sitt "straff" på något sätt någon gång. Jag är inte religiös och tror på guds straff eller så, men jag tror att det finns en rättvisa i livet, ett öde för varje människa och att man får/bör göra det bästa av sitt liv och sin situation. I alla tider har människor varit avundsjuka på varandra och det är oftast vad sådana elaka kommentarer handlar om ren och skär avundsjuka. Jag kan också vara avundsjuk men inte avundsam:) Man mår ju så mycket bättre av att ge en komplimang eller ett leende och man får oftast tusenfallt tillbaka:) Jag brukar försöka att inte ta åt mig av sådana där "energitjuvar" för det är det de är - surmänniskorna som fördärvar för så många med sina elaka och dumma kommentarer. Klart som korvspad att dina flickor är stolta över att ha kämpat ihop till resor eller vad det nu är och visst sjutton ska de kunna berätta det utan att få "skit" för det. STÅ PÅ ER tjejer!!!!!! Phu, nu fick jag vräkt ur mig en massa:)) KRAM/Monne

  SvaraRadera
 12. Jag skriver helt under på det här inlägget! Läser jag en blogg jag inte gillar så klickar jag ner den och går aldrig in där igen. Varför i hela friden skulle jag vilja lägga min dyrbara fritid på att sitta och störa mig på andra människor?! Då måste man vara bra dum alltså... Hoppas din dotter slipper fler idiotiska kommentarer! Hon har all rätt i världen att skriva om hur bra hon har det. Kram

  SvaraRadera
 13. Häftigt, jag har alltid drömt om Japan... Alla skulle inte vara lyckliga med trädgård, det ser jag på mina grannar... bort med allt med röjsåg..

  SvaraRadera
 14. Det känns ju som det är avundsjuka som ligger bakom den komentaren, men den är ju lika onödig fördet. kul med japan resa har själv varit där helt underbart//Britt

  SvaraRadera
 15. Så klokt skrivet. Avundsjuka människor mår ju egentligen dåligt, visst måste det vara så? Mår man bra och är lycklig själv så KAN man väl inte vara elak mot någon? Du ska vara riktigt stolt över att ha såna härliga och duktiga tjejer. Jag önskar att jag lyckas förmedla samma sätt till mina barn också...

  Kram

  SvaraRadera
 16. Ja man kan ju undra vart alla elakheter kommer ifrån... Varför ska det vara så? Trist. Hoppas att din dotter inte mår dåligt över detta och är stark i sig själv. /Anna

  SvaraRadera
 17. Jag tror det är så som du skriver: en liten trädgårdsplätt gör människan glad och då behöver hon inte ge sig på andra.

  Kram till dig och töserna!

  SvaraRadera
 18. Varför måste vi människor ge oss på varann för. Det är ju så enkelt att glädjas med andra , att ha möjlighet att göra allt ligger mycket hårt jobb bakom som är så lätt att glömma bort. Sen är det ju också så att varje enskild individ lever sitt egna liv, väljer hur det ska se ut , gläds med andra istället för att racka ner. :(

  SvaraRadera
 19. Vilket klokt inlägg. Synd att det ska behövas bara. Jag läser många bloggar, även utanför trädgårdsvärlden, och har häpnat många gånger över vad folk kan häva ur sig anonymt. Jag blir alltid lika illa berörd, fattar inte hur man kan skriva något elakt till en vilt främmande människa. Jag tror jag skulle ta enormt illa vid mig om det var någon som skrev något dumt på min blogg, men tror precis som du att trädgårdsbloggare är ett snällt släkte.

  Kram Hanna

  SvaraRadera
 20. Usch ja, sånt finns det ju i överflöd. Elaka, ogina människor som inte kan inspireras av andras bedrifter utan bara känna avundsjuka och tyvärr känner att de måste ventilera den högt och tydligt. Tyvärr är det ju så att bland tjugo positiva responser sticker en negativ ut och fäster som klister. Det är bara att skaka den av sig! Hoppas dina duktiga döttrar får riktigt fina resupplevelser!
  Ha det bra

  SvaraRadera
 21. Ett utslag av "Kungliga svenska...." men varför måste det vara så. Duktiga energiska ungdomar som jobbar och uppfyller sina drömmar skulle de inte vara värda varenda resa eller vad det nu är det gärna vill göra...joooo de är de...utom möjligen för dem som inte har energin att göra detsamma och då skall inte någon annan göra det heller. Hoppas att de inte lyssnar en sekund på dessa anonyma gnällspikar utan gör det som de vill och brinner för. Jag skulle spricka av stolthet över dem om de var mina barn. Jag har ju också bloggat rätt länge och aldrig fått något annat än trevliga, uppmuntrande och fina kommentarer som gör så gott. Ha det nu så bra Lotta. Kramisar till dig och dina fina döttrar.

  SvaraRadera
 22. Tråkigt med anonyma sura kommentarer! Har inte heller fått några, tror inte det är så vanligt i trädgårdsbloggar. Har sett en del väldigt dömande i bebisbloggar, det verkar störa folk när andra inte gör som de...

  Kram

  SvaraRadera
 23. Tråkigt med elaka kommentarer! Så onödigt o dumt... själv har jag fått två halvkonstiga kommentar (vet inte ens om de var menade att vara elaka) på mina fem år som bloggare. Inredning och trädgård lockar nog inte de dummaste kanske...

  Hoppas inte elakheterna sätter sig hos din dotter, bara att glömma och gå vidare. Dumma människor finns tyvärr lite överallt och de är inte värda energin...

  Ha en fin helg och kram!
  Marie

  SvaraRadera
 24. Det jag tänkte när jag började läsa ditt inlägg var att det där är nog väldigt sällsynt på trädgårdsbloggar, och så var det ungefär vad du också skrev :)

  Jaa du. Man kan ju välja att lägga pengar på resor om man gillar det. Eller så kan man köpa cigaretter för tusentals kronor i månaden. Vara ute och festa varje helg. Eller gömma pengarna i madrassen, vad vet jag. Jag vet i alla fall vad jag tycker ger mest. Vi använder också de pengar vi kan på resor. Om det blir utomlands eller till Liseberg spelar inte så stor roll, det är upplevelsen och att göra något tillsammans som blir ett minne för livet som räknas.

  Den människan som skrev det där elaka till din dotter tycker jag synd om. Hon har som sagt antagligen ingen trädgård ;)

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 25. Tack för dina fina tankar och dina döttrar verkar underbara!

  SvaraRadera
 26. Vilket härligt inlägg, men ändå lite sorgligt. Att vi människor skall vara så missunnsamma?
  Tror som du - vill man så kan man :-)
  Vilka underbara döttrar ni har!
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera