tisdag 29 november 2011

Om att sitta still


Oftast är det väldigt skönt att sitta still, men när stillasittandet blir ett tvång, då blir man helt plötsligt rastlös och frusterad?!?! Jag har "gått" och fått plantar fascit i båda fötterna! Samtidigt alltså! Inflammation i senan under foten, från tån till hälen! När jag tänker tillbaka så började det redan i somras men gick över, kom tillbaka, gick över (här hade jag tydligen förträngningstankar)  och nu har det kommit tillbaka för att INTE gå över! Alltså - att ha ont i fötterna som man går på varje dag...... ni kan tänka er, jag stapplar fram som om jag vore 80! 

Så nu har jag varit hos ortopedtekniker och mina fötter och min gång/jogging finns nu på film, översatt till var jag belastar fel i foten - jisses vilken teknik det finns ;) Fötterna är avgjutna och om en vecka skall jag hämta nya inlägg och börja gå in dem - och sedan hoppas jag det läker. Frågade teknikern hur lång tid det tar att läka - som sa "högst två år! "Du skojar" !! Nix, det kan alltså ta flera månader innan det läker.

Och var gör man, och vad tänker man?! Att jag inte lyssnade på fötterna första gången, att jag inser att jag kan vara glad som inte haft ont i fötterna tidigare (tänker på kroniska sjukdomar som artrit och artros m.m). Så ett gott råd: lyssna och känn av fötterna, har ni en stund över, gå till en ortopedtekniker och se över fötterna (speciellt ni som springer mycket/går mycket i jobbet). En kollega fick "stressfraktur" och det är samma sak för henne  - skoinlägg.

Någon läsare som har/haft samma bekymmer och har något bra tips?

En tröst i eländet är att det är "rätt" årstid att ha ont i fötterna och att jag gillar att sticka - då måste jag ju sitta still ;)Jag har provat på att sticka Julkulor som är lite poppis, söta men det får allt räcka med två! Det var rätt pilligt, men fina när de kom upp på sin plats, som jag får visa till helgen när jag har bättre ljus att fota i.

Ett par minisockar har också blivit till, roliga och det går rätt fort att sticka dem - en kväll och en påse restgarner :)


24 kommentarer:

 1. Det där med fötterna låter inte kul. Hoppas verkligen att det tar kortare tid än brukligt för dina fötter att bli bra.

  Så otroligt fina saker du stickat. Säljer du?

  Kram och krya på fötterna!

  SvaraRadera
 2. Usch, stackars dej!
  Ja, fötterna ska man vara rädd om, de ska ju bära en hela livet.

  Så otroligt fina sticksaker, tur att du kan hålla på med sånt nu, när du tar det lugnt!

  Kramar/ Lena

  SvaraRadera
 3. Haha mina fötter finns också på film, måste vara en spännande rulle det där ;-) Jag trampar lite snett med min höger fot, egentligen visste dom inte varför, kanske en gammal stukning som krånglar till det. Men med sulorna känns det bättre iaf! Men viktigt med fotvänliga (vilket fult ord..)skor också!

  SvaraRadera
 4. Lotta,Lotta!

  Det är VÄÄÄLDIGT synd om dig! Men å andra sidan - nu kan du kreera i lugn och ro :)!
  Tänk så olika Livet kan vara: Skulle jag börja lyssna på kroppen så skulle jag få sticka återstoden av tiden....;).Goda råd kan jag inte ge dig därför att inte har erfarenheter av det du har.
  Men, jag tror att bara du får dina inlägg och kan börja röra på dig så blir det nog snart bra!
  Vilkavsöta små sockor! /Anja

  SvaraRadera
 5. Oj oj nu är det kris och väldigt synd om dig tycker jag oxå. Har oxå hört att det kan vara långdraget med sådan åkomma.. stackare *massa kramar* ja nu blir det att sitta still mer än vanligt förstår att det blir tungt och lite ledsamt när du tänker på det. Vilken tur ändå att det är denna årstid, man (läs jag i alla fall) är mer stillsittande än i trädgårdstider..kram och jag hoppas o håller tummarna att det inte blir som de sa angående hur lång tid det kan ta.. Ha det gott i sticksoffan.. <3 ska vara ett hjärta men jag har glömt hur man får fram det.. suck.. !!

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Men det var tråkigt, att tvingas sitta stilla nu inför alla julens bestyr, men en liten lycka att ha lite garn, stickor och kanske en och annan bok inom räckhåll.

  Söta stickade julkulor. Vilken prestation med alla mönstervarv :)

  Ta väl hand om dina fötter och sköt om dig!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 7. Stackare!! Låter jobbigt, hoppas på snar bättring för dig!
  Men vilka söta kulor du stickat, har nog missat att man kan sticka sådana. Sockorna är ursöta, sådana skulle jag vilja ha:-)).
  Krya på dig kram

  SvaraRadera
 8. Du har rätt i att sitta still, för att man måste, det är ingen höjdare, din stackare. Tur att du kan pyssla, gillar speciellt dom söta sockorna. (jag är inte bra på att sticka).

  Några arbetskamrater och vänner har haft samma besvär och har gjort avgjutningar för sula/sulor. Tog sin tid, men det har blivit bättre.

  Ha det så gott du kan. // Lissen

  SvaraRadera
 9. Fyy vad jag tycker synd om dig! Vet vad det vill säga när "kroppen inte vill" det jag vill:) Hoppas verkligen att du snart är på fötterna igen (ursäkta ordvitsen;)) Får du inlägg så kommer du dig snart tror jag även om det tar 2 år innan du blir HELT frisk. Fina saker du stickar:) Ha det gott KRAM/Monne

  SvaraRadera
 10. Usch vad tråkigt! Att inte kunna gå som man brukar skulle nog göra mig på fruktansvärt dåligt humör. Ja, det är lätt att ignorera kroppen. Man är så van att kräpor oftast bara går över av sig själv.
  Men då har du tid och möjlighet att studera din mobil ;) Jag har aldrig bloggat från mobilen utan jag laddade över bilderna till pc:n och minskade ner dem i Photoshop...som vanligt. Jag har laddat ner appar bl.a Hipstamatic, Pixlromatic och TiltshiftGen. De två sista är gratis. Sen finns det också en PS Expressapp för snabbredigering av bilderna. Säkert finns det massor av flera roliga grejor man kan leka med när du vill vila från stickningen. Vilka fina kulor och sockar du gjort!
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 11. Aj, vad tråkigt! Jag har också inlägg sen några år tillbaka, fick gå till ortopedteknik när jag började få ont i fötterna. Hade inlägg som liten och då sa läkaren att det växer bort men det var tydligen fel... Jag pronasterar som det heter, går inåt med fötterna. Tur i oturen att det finns hjälp att få!

  Kram

  SvaraRadera
 12. Stackars dig....inte kul. Söt stickad julgranskula. Jag förstår att det måste vara pilligt....jag gav upp redan vid blotta tanken. Försök nu att ha det så skönt du kan och gör allt det du inte hade tid till tidigare. Krya på dig. Kram!!

  SvaraRadera
 13. Stackare det där öär något man inte önskar sig sin värsta ovän för det gör så förbenat ont. Mitt började i sommras, att bara stå på fötterna var ett fullt sjå. Jag hoppas att det läker ut fort hos dig.

  SvaraRadera
 14. oj, så tråkigt... sköt om dej, kram.

  SvaraRadera
 15. ja du, att ha värk är inget kul,har man artros som jag,värk i alla leder kan man ju inte enns sitta still för då stelnar alla leder och så kan man knappt resa sej och gå,jag håller tummarna för att dina fötter läker snabbt,ha det så gott,maggan

  SvaraRadera
 16. Men vilket skit att få problem med fötterna!!! Hoppas verkligen att det går över fortare än kvickt. Julkulor är poppis som sagt, och väldit fina tycker jag men jag tror jag överlåter den trenden till någon än, såååå händig är jag inte.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 17. Hejsan!
  Under foten är det okey, men en artrosknöl har satt sig på ena hälen och verkar ha bosatt sig permanent. Det är tur att det finns höga skor och en massa kängor att stoppa fötterna i när det blir kyligt, annars är ju foppatofflorna suveräna i trädgården, men där gär gränsen för jag tycker de är så fula, men inte de till barnfossingarna. Lite restgarn och en kväll, skojar du...här plockas eländet fram varje kväll och jag kämpar på, men man kan undra varför i sjutton de ska behövas 5 stickor för att få till ett par sockor "ler". Hoppas du får ordning på dina fötter igen och att det blir bättre med inlägget. Ha det gott och vilken fin kula, Karina.

  SvaraRadera
 18. O ja..att man haft det problemet´med fötterna..
  I omgångar under åren..men det är i princip ilägg som hjälper.
  Jag har haft foträta sandaler på mig inomhus också. Tycker nog att det var värst när man "gick igång"..efter en stund på fötterna så brukar det göra lite mindre ont. Sen har jag en "invalidsäng", sån där man kan hissa och det gör rätt så gott att ligga med fötterna högt..
  Hoppas det ger sig snabbare för dig än det gjort för mig...jag har fått lida de där två åren varje gång, tror jag..

  SvaraRadera
 19. Låter inte kul att behöva "bli stillasittande"
  Är bara skönt när man själv får välja tillfälle :-)

  SvaraRadera
 20. Aj aj, inte roligt! Själv har jag bara artros och det är småpotatis jämfört med din åkomma förstår jag. Något du kan pröva om du har tillgång är fotbad med vallörtsrot, kan i bästa fall lindra inflammationen och om inte så är det helt ofarligt och ger mjuka fina fötter! Ett par matskedar färsk skalad rot eller en matsked torkad, koka upp några dl vatten, lägg i rot och låt puttra 10 min, lite längre om roten är torkad, häll allt i fotbaljan och fyll på med svalt/ljummet vatten till uthärdlig temperatur. Bada tills det börjar bli lite kallt. Upprepa dagligen i början. Badvattnet kan hällas på krukväxterna när det svalnat.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 21. Aj aj det låter inte kul:-))
  Tur att det är vinter nu o hoppas att det har försvunnit till våren!
  Ja man skall lyssna på kroppen men det är så lätt att springa på som vanligt!

  Fina saker du har stickat!!Själv håller jag på med att stickar ett par jättevantar som skall tovas:-))

  Ha det så himla gott o var rädd om dina fötter.Vi har bara ett par:-))

  Kram MLK

  SvaraRadera
 22. Nej, det är inte en vallmo det är en julros. Den har blommat konstant i över ett år nu. Vi snackar valuta liksom!

  Jag gav mig ut en stund i förmiddags för att kolla trädgården i dagsljus efter Berit. Det är ju alltid mörkt i veckan. Fixade då lite på pyntbordet och samlade ihop elefantgräset som låg i hela trädgården.
  Var sen inne en stund och kom sen på att jag skulle fita en grej. Gick ut för att då konstatera att det börjat regna. In igen. Inte kul väder alls under resten av dagen.

  Det är verkligen inte mycket kul att fota nu i detta gråa men det blir väl bättre.

  Jag lär mig lite och lite och jag ser nu att det är skillnad på bilderna med den andra kameran och min nya (såg inte det på de första). Det är kul och jag vill så mycket.

  Hur är det med fötterna? Jobbar du eller är du sjukskriven?

  Ha det bra!
  Kram

  SvaraRadera
 23. Du är väldigt duktig på att sticka och fint blev både dessa kulor och det som hänger i drivvedspinnen.

  Hoppas verkligen att inläggen som kommer blir bra så att du kan komma ut och röra på dig utan att ha ont,

  Kram MB

  SvaraRadera
 24. Ouch, låter inge vidare :-( :-( :-( Hoppas det inte är nåt du behöver dras med så länge. Kram!

  SvaraRadera