onsdag 24 augusti 2011

Sensommarfägring

visst är den jättefin, Slingerstormhatt/klätterstormhatt men attans svår att få med på bild! Min har hittat ett kvarglömt snöre på utsidan växthuset och medans vi var på semester, bestämde den sig för att "just där" vill den klättra och slingra sig fram. Jag har ett par eftermiddagar försökt fota den från alla håll och kanter men är det inte positionen, så är det ljuset som får bilden att se onaturlig ut, kan liksom inte få med den där speciella plommonfärgen den har.

Den här plantan har jag själv drivit fram från frön och minns jag inte helt fel, så fick jag fröna av Birgitta, tror det är Aconitum hemsleyanum 'Red Wine'.


I år hade jag lyckan och turen att få en planta av Anja och hoppas på blomning nästa år :)

Fram i höst när sommarblommorna har vissnat ned, skall de få sig en alldeles egen klätterställning och ny plats i perennrabatten.

Just nu så är det lungt med trädgårderiet - jag njuter av sensommarblomningen, klurar på lite flytt av växter längre fram och att anlägga ett litet buskage mot grannen där vi placerade nya träbänken - jag får förbereda jorden (tömma komposten) så det är klart för plantering i vår. Tror det får bli de klassiska Roddisarna så jag får mycket vintergrönt och runda former i trädgården. Några lättskötta perenner i framkanten av buskaget för både för- och sensommarblomning; Daggkåpa, Lungört, Kärleksört, Phlox, Vitlysing (i nedgrävd avskärmning typ gammal hink för de sprider sig som ogräs) och Näva. Det är bra perenner som tål lite "tuffa tag" (dålig jordmån) och som rådjuren inte äter upp.
Tja, det kan nog bli bra - vad tror ni?

Det blir märkbart mörkare nu, både om morgonen och kvällen och stunderna i eftermiddagssolen blir kortare för var dag som går. Det känns verkligen att det vänt, att hösten knackar på dörren....... men jag vill inte - jag är inte redo för hösten än!!!


13 kommentarer:

 1. Det var en snygging! Kul att du fick "fast" den så vi fick se.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Så snygg den är slingerstormhatten! Jag har inte vågat så för jag har fått för mig att den skulle vara svår...
  Det låter fint med ditt tänk runt den nya rabatten.
  Visst blir det mörkare och ruggigare ute, hoppas det kommer några fler somriga dagar.
  Maria

  SvaraRadera
 3. Visst är den svår att fota! Du fick i alla fall betydligt bättre skärpa på dina bilder av slingerstormhatten än jag fick. Min är enorm i år!

  Mörkare är det här också. Märker det mest på kvällen ännu så länge tycker jag.

  Jag ska ta tag i att åka och köpa lite växter till höstkrukorna har jag tänkt men jag kommer inte iväg. Hem från jobbet och direkt till matlagningen. Sen har klockan plötsligt blivit mycket. Jaja...

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Så fin den är, slingerstormhatten. Den ser lite sirlig ut, är den det...
  Lättskötta perenner ska man ha många av....då blir alldeles säkert fint i rabatten.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 5. Visst är det härligt med sensommarpyssel. Gå där och spankulera och i tankarna flytta om växter hit och dit...kanske blir det inte av men roligt är det. Klätterväxter lever som de vill. Jag har en Blomman för dagen som växer precis överallt, in bland pellisarna, runt bordsbenen och ja överallt och jag har knappt hunnit se blommorna. På morgonen är de knoppar och på eftermiddagen är de överblommade. Får minsann sätta mig ner och vakta den en dag. Nu i helgen har vi Trädgårdsfesten på Sofiero att roa oss med....hoppas bara inte att det regnar. Ha det så skönt i din trädgård. Kram!!

  SvaraRadera
 6. Slingerstormhatt, en ny bekantskap, sån tur att jag har hittat din blogg så jag kan lära mej!

  Jag brukar också känna vemod när sommaren går mot höst...men i år har det hänt något med mej.

  För första gången känns det vilsamt och spännande att vänta in hösten och de andra fina årstiderna som kommer innan nästa sommar!

  Ger dej en stor styrkekram så du klarar att stå ut...

  Kramar

  SvaraRadera
 7. Jag har funderat på att köpa grön färg och klister för här har bladen börjat bli gula och singla ner på marken:)
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 8. Stora planer på gång....skall bli spännande att se .
  Sen sommar pyssel, eldningstunnan åker fram.
  och så skall jag bestämma mig för vilka träd och buskar som jag skall köpa på lördag. Min favorit plantskola Munkedal...det lutar åt stora träd och nu skall jag plantera på aktiviteten....
  Kram och ha det gott / Kia

  SvaraRadera
 9. Så vacker den är slingerstormhatten , jag har bara dom vanliga, dom är ju underbara bara dom. Det gäller att passa på att njuta av sensommarens fägring för hösten kommer allt närmare men jag lever ju fortfarande i "sommartider".

  SvaraRadera
 10. en sån sötnos, har inte sett tidigare.

  SvaraRadera
 11. En näpen liten slingrare!
  Det är en bra tid nu att fundera på att flytta växter men samtidigt vill man avakta lite med att genomföra det eftersom det fortfarande är så fint i rabatterna.
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Så fin den är, men jag förstår att den är svår att fånga på bild, slingerväxter är väl ofta det. Vad kul med ett nytt buskage, jag gillar också rhododendron, inte så mycket de vanliga lila men det finns ju så många andra färger! Älskar de vita.

  Ang höstblomning skrev jag ett inlägg om det häromdan, har upptäckt att jag inte har några i min perennrabatt. Ska köpa lite i vår, tipsa mig gärna! :-)

  Ha en skön helg,
  Kram

  SvaraRadera
 13. Men du fick till bra bilder av den till slut. Har också börjat att fundera på nästa års projekt//Britt

  SvaraRadera