söndag 1 maj 2011

Till växtarkivet

.
Jag har planen att dokumentera trädgårdens växter i ett litet arkiv, dels för att veta vad jag har och dels för att veta var de planterats *minnet ni vet*

Jag börjar med entrerabatten (som gjordes om 2006/2007), bilden är från i fjol men är rätt i tiden.


Vid entrerabbaten till vänster finns:
den dubbla snödroppen som jag är så glad i, gömd under Stamjulrosen tittade den blygt fram för ett par veckor sedan. Inköpt hos Botanicus hösten 2008.Gullflockan är så söt, härlig grön färg! Om jag inte minns helt fel så köpte jag den på Bösalid vårmarknad 2009.
Den varigerade är inte så illa heller :)Här och var tittar Julrosorna fram, är så glad att de rosa är så fina i år! Dessa köptes in ett år (2008?) när Mölnlycke gardencenter reade ut dem för kanonpris.


Har några vita också, en del är stora och fina, en del är griniga och vill bara blomma med en blomma - undra varför? Den som är med på bild har hängt med länge, flera år och blir bara större och större för var år.


I fjol köpte jag Trillium på Trädgårdsdagarna på Liseberg, tillväxten är väl sådär men den blommar i alla fall! I år tror jag att jag slår på stort och köper en färgad, kanke mörk lila?En okänd botanisk tulpan har nästlat in sig i ett "växtstöd" vid stammen av Bokharabindan,


Bokharabindan som jag beskar mycket hårt tidigt i våras för den såg så trist ut förra säsongen och jag trodde faktiskt att den skulle ge upp men nej då - nya skott är på väg! Köptes in när vi byggde stora spaljen 2007.Sista bilden idag är på Snöklockan - åh vad jag önskar att de kunde föröka sig! I Botaniska trädgården så finns det ett fält av dem och det är så fint - jag vill också ha ett fält fullt av Snöklockor! Den här snöklockan köpte jag av Botanicus och jag gissar att det är 2-3 år sedan, alltså 2008 el 2009.Jag kommer att fylla på i "växtarkivet" efterhand som jag fotar och som det blommar, jag har fört lite noteringar i ett excelark men har inga bilder där och i.o.m att bloggen är min "dagbok", tror jag att det blir flitigare dokumentation här :)

Passar på att önska maj månad välkommen! Idag är det betydligt kyligare ute, var ute på en kort runda nu på morgonen och det var riktigt kallt, bara +4° men det är kanske en mer normal temperatur. Solen lyser i alla fall, koltrasten sjunger och det ser ut att bli en vacker dag! ☼ Torrt i marken så det får gärna komma lite regn om natten. I går flyttade jag om lite växter och jag får vattna rejält så de inte tar skada.Önskar alla en skön första maj! ♥

.

15 kommentarer:

 1. Bra tips det där att göra ett växtarkiv.Märker att när jag går rundan så är det en hel del som jag undrar Vad är det där?Sen när det blommar då vet man.Tror jag ska härma dej där.Men bara för mitt eget nöje.

  SvaraRadera
 2. Bra ide med ett arkiv på bloggen...för där är man ju rätt ofta ;)))
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 3. Bra med blogg för dokumentationen! Lite därför som jag bloggar, fast så här strukturerad är jag inte :)
  Regn på natten och sol på dagarna, det är så vi vill ha det.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 4. Vilken smart idé att göra så. Skulle verkligen behöva ha bättre koll på vad som dyker upp här och var. Vilka jättefina bilder du tagit också!! Snöklocka ska jag skaffa i höst. Känner helt klart att den fattas i min trädgård :-) Gullflockan är jättesöt.

  Gillar dina 'headrar' med de botaniska bilderna/planscherna - så fint!!!!

  Ha en fin dag!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 5. Minnesanteckningar behövs! :) Din entrérabatt är vekrligen underbar, gillar gullflockan. Så himla söt! Ha en fin söndag (hoppas halsen känns bättre)...

  Kram Karin

  SvaraRadera
 6. Vilka godingar, ha en riktigt skön dag, kram.

  SvaraRadera
 7. Gullklockan är fantastiskt fin o ska d vara petnoga var det i Lilla Böslid den köptes . Tror det är vårmarknad där till helgen. Dumt att d krockar med Liseberg.
  Trillium vill nog ha iaf tre år på sig innan den kommer igång på allvar. Jag köpte tre i Lilla Böslid förra året o har en överlevare.
  Trevlig 1a maj =)
  /syren

  SvaraRadera
 8. Jo jag använder ofta bloggen som arkiv, och det var egentligen just för det syftet jag först skapade bloggen...
  Glada Vappen!

  SvaraRadera
 9. Vilken bra idé med ett växtarkiv här på bloggen.....det ska bli spännande att följa!
  Jättefina bilder på dina entréväxter.
  Snöklockan och Gullflockan är hur ljuvliga som helst.
  Önskar dig en skön första maj!

  SvaraRadera
 10. Åh, du har så många spännande växter! Jag kommer gärna över på en kopp kaffe (minns att det finns ett erbjudande om det...) och kollar :-)

  SvaraRadera
 11. Åh så mycket fint du har! Och vilka bilder! En jättebra idé att dokumentera det man har för minnet sviktar ju som sagt ;) Jag började storstilat en gång för länge sedan men sen det en massa annat i vägen och nu bor vi ju inte kvar längre. Men paret som köpte huset fick iaf en översiktplan som jag ritat och en lista över alla? växter. Så det kan vara bra även om ni tänker flytta och sälja.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 12. Att ha arkivet på bloggen var smart!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 13. Alltid bra med dokumentation:) Så himla fint det ser ut med många fina växter. Snöklockan är helt underbar. Ha det Gott/Monne

  SvaraRadera
 14. Hej igen, jag kommer stå väldigt långt söderut , monternr 53 , bredvid munkerröd tror jag.
  Ha de gott!!
  Ingela

  SvaraRadera
 15. Så fint du har i entrerabatten!
  Den varigerande gullflockan är en av mina vårälsklingar:-)
  Vackert kort på den vita julrosen man ser de små små vattendropparna....fint!

  En liten fråga vad är det för trampstenar i gången ,kalksten??
  Ha det bra M-L

  SvaraRadera