onsdag 4 maj 2011

Svart - hur tänker jag då?

Lite nytänkande pågår - är så trött på min långa, rektangulära perennarabatt vid lilla växthuset! Känner att det måste bli en förändring men visste inte vad......
Chattade lite med Monica häromkvällen och hon förde in mig på tankebanan med mjuka former = buxbom, och ett litet frö såddes som växte till en ny tanke. Tror jag får ändra på hela strukturen - hur kan jag ha glömt av det jag en gång lärde mig på en trädgårdskurs! In med mjukare och mera runda former och höjdskillnader!Buxbomklot är flyttade och jag hoppas de växer till sig och blir lika fina som de är hos Katarina - titta in till henne och njut av Buxbom!

Efter att ha målat björnbärsspaljen svart,
fick pallkragarna sig en strykning och raka rabattkanten en rundning. Rabattkanten som börjar till vänster i bild skall nog byggas på så jag får en liten mur och nivåskillnad.
Jag skall införa mer "svarta växter" i rabatten som fångar upp det jag målat svart, hittade lite inspirationsbilder jag tog för två år sedan på Särö handlesträdgård - de fångade mitt intresse då så den svarta tråden har nog funnits där men inte kommit fram :)
Det blir till att jaga mörkbladiga perenner i år, börjar med Trädgårdsdagarna på Liseberg på fredag.Hittade en artikel HÄR och där skrivs det om mörkbladiga växter och samplanteringar och färger som tex rosa och gula bladverk (variegerat)  - och då hittade jag den här bilden från Skåneresan 2009 - ser att det är en "smygbild" för jag har fotat "runt hörnet" och det är en variegerad Iris! Det är så himla svåra att få tag i, finns aldrig i de handelsträdgårdar jag besöker - kanske på nätet?Ser att det är mörkbladigt Ormskägg den har kring fötterna, det är också en fin men svårflörtad perenn.
Önskelistan börjar bli lång.....   :)

Det är roligt att göra om i täppan och att det inte kostar skjortan, lite färg, lite sten, lite muskelkraft och nya växter hade jag säkerligen köpt ändå ;)
För två år sedan hade jag turen att vinna en jättefin pion, "Svarte petter" i en utlottning hos bloggarna Carina och Ken och den har nu vuxit till sig ordentligt - jag ser ingen knopp i år men bladen har så härlig färg!Sitter och klurar på om det finns någon klätterväxt med mörka blad - någon som har ett tips? Håller tummarna för att vi (läs maken) får möjlighet att bygga jättespaljen/avgränsning mot grannen i år och vad fint det hade varit med någon mörkbladig klätterväxt! Eller någon klätteros med mörka blommor....... *drömmer*

Tja - inte har vi trädgårdstoka några problem med fritidssysselsättning - eller hur  :)

15 kommentarer:

 1. P.S.
  min Svarte Petter dog...

  SvaraRadera
 2. Lite runda böljande former på långa rabatter är jättesnyggt.Så har jag gjort på min längsta rabatt.Den var rak till att börja med men så gjorde vi om den och det blev så fint.Mörka bladfärger blir bra att blanda in mot det gröna.

  SvaraRadera
 3. Den irisen har jag prövat ett antal gånger men hos mig går den bara bort..Den heter Iris pallida,Silveriris,kanske jag ska prova en gång till:) Det finns en som är gulbladig och heter Iris pseudacorus ´Variegata´ som kan vara lättare att få tag på.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Vad kul med ett nytt projekt! Låter jättefint med böljande former och jag gillar också mörkbladiga växter, särskilt alunrot i olika nyanser, mums! Jag har lite mörkbladig revsuga, kan ta med en planta eller två till Liseberg på fredag om du vill ha? Den sprider sig ju så det beror på om du tycker det är bra eller dåligt... :)

  Kram

  SvaraRadera
 5. hörde ett jätteintressant program på radion, kropp och själ, som pratade om att vi fortsätter leka även som vuxna, genom våra fritidsinressen. Och d synsättet köper jag. man tycker det är roligt o man försvinner i tiden, lite som man gjorde när man lekte som barn. Det är en rolig tanke att "man ska gå ut å leka i trädgården" när man hämtar grävspaden i förrådet, elelr hur? =) *fniss*

  SvaraRadera
 6. Svart i trädgården är jättesnyggt tycker jag!

  Jag har en svart plan, men har inte kommit så långt. Hos mig är det mycket trädetaljer i engelskt rött. Svart funkar ju till det, men jag vill inte spreta för mycket. :)

  SvaraRadera
 7. Gott om fritidsproblem har vi ont om:)) Det blir väldigt snyggt med det svartmålade, lite lagom dramatiskt;) Blir en utmaning för dig att hitta alla växter som du vill ha;) Det är så himla kul att få en idé och vidareutveckla den till färdigt arbete. Vi ska också till Liseberg men troligtvis inte förrän lördag. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Åhh så mycket fint du visar :O)!

  SvaraRadera
 9. Underbara bilder du visar. Höst siveraxen hör till en av mina favoriter den luktar gudomligt gott också.
  Jag är sen stor älskare av svart i både detaljer och växter till trädgården. Min färg köper jag på Lödde plantskola och har hört att de tär många som har sig egen svarta färg som fungerar till det mesta.

  Tack för att du tittade in till mig jag kommer åter till dig.
  kram Anna

  SvaraRadera
 10. Nu blir jag trött.. skrev en lång kommentar o den tycks ha flaxat iväg någon annanstans.. suck. Så nu orkar jag inte/hinner inte skriva så mycket eftersom eleverna jagar mig.. *skratt*. Men så mycket fint du visar.. har köpt den mörkbladiga silveraxet via Odla i rå bla lite annat.. hmm. Den vita irisen har jag ska se om jag kan dela den är liten än men kanske något knöl går att ta =).. ps.. roligt att du gillade mina ideér.. o buxbom vill jag också ha mer av.. o mörkbladiga. Köpte förresten en mörk näva.. ser väldigt lovande ut i färgen.. skönt att du mår bättre.. Kram/Monica

  SvaraRadera
 11. Lejongap ser du ut att ha en hel del av. Sälja på gatan kanske??? (nu hoppar jag mellan inläggen men de tär ok hoppas jag)

  Jag har länge gillat både mörka blad och mörka blommor. Undras tro varför man fastnar för vissa färger? Någon slingerväxt med mörka blad kommer jag inte på just nu men det finns ju i alla fall klematisar med mörka blommor.
  Tycker att din "omändring" låter spännande.

  Kram!

  SvaraRadera
 12. Vilka roliga funderingar du har och spännande att förändra lite smått, men med stor effekt! Supersnyggt med mörkbladigt matchar fint med den svarta "inredningen". Finns det plats för en buske så en mörkbladig fläder... mycket snyggt :-)
  Sen kan det ju vara snyggt med lite svarta blommor... iris, stockros och pionvallmo finns ju som "svarta".
  När du pratar om former... du tänker inte gräva upp lite gräsmatta? Jag ser en oval gräsmatta i första bilden. Men det beror nog på att jag har så själv :-)
  Syns lite här (fast jag har rabatt på kortsidorna, medan du har det på långsidan!): http://lindastradgard.blogspot.com/2010/08/rabattoversikter-20-augusti.html
  Ska du till Liseberg på fredag?

  SvaraRadera
 13. PS. Tack för länken till Katarinas blogg! Gud så snyggt!

  SvaraRadera
 14. Härligt inlägg med betoning på svart. Lustigt, jag funderade härom dan på att måla mitt staket svart. Ska nog göra det, ser ju hur snyggt det blev på dina bilder.

  Ha en skön dag - här lyser solen och minner om att värmen är på g.

  SvaraRadera