söndag 2 januari 2011

För mitt minne

städade bland papper och hittade listan på vilka lökar som köptes och planterades i höstas, nu är de inskannade och hamnar i bloggen, så jag vet vad jag köpt och planterat.


Idag skall jag städa i frölådan, inventera och bestämma mig för vad jag skall så i år. Undra hur länge man kan spara frön? Jag har provat att så från från Akleja och Vallmo som jag tagit själv, och förvarat i flera år och det brukar komma någon grodd i alla fall men kvaliten kanske inte är den bästa.

Hur länge sparar ni frön? 

Jag funderar också på mycket tåliga sommarblommor/perenner till "stugan vid havet", det finns en rabatt som är mycket hårt utsatt för stark sol, torka och hårda vindar. Just nu växer det fetbladsväxter och gul lysing men det behövs lite mer (lysingen får finnas kvar då den i alla fall blommar :). Timjan trivs där men de jag hade försvann förra vintern. Ingen ide att lägga på ny jord för den bara försvinner........ harar och rådjur passerar där varje dag - gissa om att det är en utmaning!  

 Någon som har ett bra tips?!

13 kommentarer:

 1. Vit allium är något som jag också skulle vilja ha i min trädgård sådde också några lökar i höstas undra om inte vit allim fanns med där. Minnet är bra men kort, men jag tror att jag skrev om det på bloggen så då har jag svaret. Det är bra med bloggen på det viset//Britt

  SvaraRadera
 2. Morning

  Vid stugan föreslår jag blåeld och cikoria, gifter sig fint mot havet. Lite av mitt öland fick jag en kompis plantera i Strömstad, det blev snyggt !
  Värt att testa, torktåliga och klarar saltvindarna

  Fröer är inte min speciallitet, men det vet du ju redan....

  jag röjer också, men här är det alla tomtar som plockas bort.

  Strålande väder i Särö och snart skall jag ut och njuta. Igår var det 12 grader i vinkastet och jag tuktade druvorna
  kram från Kia

  SvaraRadera
 3. Röllikor Achillea är ju fin mer flera nyanser som passar till gult den kanske kan trivas där.
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Hej, hej Lotta!
  Vilken blomsterprakt du kommer att få njuta av i vår/försommar!

  God fortsättning på 2011!

  /Anja

  SvaraRadera
 5. Fin samling! Brukar spara frön många många år. Det som tar sig gör det är mitt motto. Innehållet i påsarna minskar ju allt eftersom och är det lite i dom så provar jag att sätta allt och särskilt om dom börjar ha några år på nacken:)

  SvaraRadera
 6. Lavendel tror jag borde funka bra!

  Jag sparar mina fröer i några år, står det att dom har gått ut så kanske jag behåller dom i något år, inte längre. Beror lite på vad det är, är det grönsaker så vill man ju inte att bara hälften ska gro.

  SvaraRadera
 7. Härliga lökväxter du planterat:) Vit allium skulle jag kunna tänka mig men tulpaner är ingen ide då rådjuren tar dem direkt de sticker upp ur jorden;( Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Inte en enda lökpåse köpte jag!!!
  Linda

  SvaraRadera
 9. Hej Lotta! Ser att du har satt en av mina absoluta favvo-tulpaner Spring green. Tror att jag satte en 70-80 lökar bara av den sorten. :) Gillar Allium också och har petat ner några olika sorter.
  Tror också att Lavendel ska funka bra vid din stuga. Också bolltistel, kantnepeta och ulleterneller brukar rådjuren rata. Även dagliljor, daggkåpa och vallmo funkar bra men det kanske är för torrt? Ett annat tips är ju blommande örter som du själv skriver.
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. Här är lökarna stor överraskning varje vår :)

  SvaraRadera
 11. Hejsan,

  Den alliumblandningen har jag oxå, den var jättefin i våras! De lila kom först, ungefär samtidigt med tulpanerna (satte en lila blandning, inte den du har men nåt liknande) och de vita kom lite senare. Och rådjuren tog inte tulpanerna, peppar peppar - kanske hjälpte att ha allium bredvid?

  Kramar

  SvaraRadera
 12. Lavendel vid havet tror jag blir fint. Själv odlar jag den i en bergsskreva på landet och den har klarat sig i flera år nu. Inte så stor och hög men fin mot berget.
  God fortsättning på 2011
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Hur länge jag sparar på frön? Typ länge... fick spatt förra året när jag insåg hur många tomat- och chilifrön jag samlat på mig. Satte allihop! Och nästan alla grodde - över 80 plantor blev det! Så tills jag har använt mina frön är det köpstopp!!! Men visst är jag sugen.....

  SvaraRadera