onsdag 10 november 2010

Vem kan låta bli att bli förälskad i Rom?

inte jag i alla fall :)  Rom är en vacker och charmig stad och jag tror vi såg det mesta under våra dagar där, både i dagsljus och kvällsljus.Fascinerande att tänka, att under alla hus i Rom så finns det ruiner efter det gamla romarriket, var de än sätter spaden så dyker det upp en ruin - tänk att dessa pelar har stått här sedan 735 f.kr! Lustigt är också att de gav staden namnet: urbs aeterna, "den eviga staden".


Vi hade ju en perfekt guide, Johanna som lärt känna staden väl under sin vistelse, inte bara kultur och historia utan också traditioner, seder och bruk. Det är vanligt att man äter ute, på sin favorit-trattoria och nu har vi besökt några av dem :)  Nu kommer en hyllning till det italienska köket! Önskar att det fanns en trattoria i vårt kvarter, så man bara kunde slinka in och ta sig en bit mat och njuta av härlig interiör. I väntan på maten kan man ta en liten titt i köket och se vad som erbjuds......Till förätt kan jag tänka mig en tomat-bruschetta och något friterat, tex friterad köttinlindad oliv, kanske friterad,mozarellafylld zucciniblomma (smakar mycket gott), eller en ungsbakad  "pizza bianca" med endast ruccola och parmaskinka som viks ihop och äts med händerna (mycket god och det kommer bli en favoriträtt här hemma).


Till varmrätt en bit lamm, bröd och husets röda - varmrätten får man oftast utan tillbehör och får beställa in tex en sallad eller friterad potatis - eller varför inte cikoria? Vi diskuterade cikoria och vad det egentligen är, här känner vi mest till den som växten med den söta blå blomman men bladen benämns också som rossisallat eller radicchio och är goda, speciellt frästa i olivolja med vitlök :) Dessert blev ju husets Tiramisu och så avslutade vi med Limoncello - ännu en favorit :)

Titta vilket underbart skåp!


Det stod precis mittemot mig och jag hade bra koll på hur det användes; glas och mindre porslin i hyllan, besticken i lådan och stora tallrikar i nedre delen av skåpet. Gissa vem som vill ha ett sådant skåp i sitt kök! ;) Brödet skars snabbt och enkelt upp,


fniss.... den ena brödskivan var lövtunn och den andra flera cm tjock :)


Jisses vad vi åt! Pasta högt och lågt med olika smaker, den ena godare än den andre  :)) Tur att vi gick så mycket som vi gjorde annars hade höstens träning varit bortkastad ;)

Om jag vill åka dit igen? Absolut! :) En del av mitt hjärta är nu italienskt....  :)

11 kommentarer:

 1. Underbart. Härlig stad! jag var ju där för 1 månad sedan o upplevde precis som du köket o historian! Lemoncello finns 2 flaskor i skåpet o tiramisu har redan gjorts här hemma. Gott! / kramar från snön ! =( tycker inte om vintern/ Åsa

  SvaraRadera
 2. Med den mat som serveras i Italien är det inte alls svårt att bli kär! Vi var i Florens och Sienna för tio år sedan och jag längtar ständigt tillbaka.

  SvaraRadera
 3. Välkommen hem du också, Lotta! Vad härligt ni har haft. Vill genast ut och resa igen och just Rom är en storstad som fortfarande väntar på mig;)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 4. Åh så härligt...har aldrig varit i Rom men dock i Italien, och matminnena är verkligen många ;))

  SvaraRadera
 5. Det både ser ut och låter himmelskt! Mamma förälskade sig också i Rom ocheftersom hon hade mig i magen bor det kanske en liten Italienare även i mig. Har aldrig varit där men skulle bra gärna vilja åka dit!!!

  SvaraRadera
 6. Vilken resa, härligt att bara få vara och njuta av allt...maten ser ljuvlig ut och skåpet vem skulle inte vilja ha det :=)
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 7. Instämmer med dig Lotta. Rom är en av mina absoluta favoritstäder. Älskar att "bara vara" i den staden. Det är sååå lätt att bara flyta med i stadens rytm. Dina bilder är ju ett bevis på att man bara MÅSTE älska Rom.
  Tack för att du delar med dig!
  Kram Randi

  SvaraRadera
 8. Det ser inte ut som om det varit synd om er på semestern precis :) Har länge velat åka till Rom och dina bilder är ju bevis på att det skulle vara värt det ...
  Tjingeling

  SvaraRadera
 9. Hoppas verkligen att jag kommer dit en vacker dag. Ser att ni har haft det bra.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 10. Ni verkar ha haft det helt underbart! Jag älskar både staden Rom och italiensk mat, pizza och pasta blir aldrig så gott här hemma som där!

  Kram

  SvaraRadera