lördag 13 november 2010

Senhöst i lilla växthuset

Idag gick jag till lilla växthuset för att se hur det var där, nu när det mörknar så fort, så blir det ingen daglig runda dit ut - kanske dags att sätta upp en ljusslinga?


Lagt på en vinjettering på bilden (svarta hörn)


Pysslade lite häromdagen, sydde ett nytt krukskydd av säckväv till min buxbom - förresten - vill ni kika in i mitt lilla växthus?Ja här är det fullt! Tänk - det ser större ut på bild än vad det är i verkligheten :) Jag kan i alla fall gå in, vända mig och gå ut. Här bor övervintrarna. Jag har plastat tak och väggar med bubbelplast men inte golvet - undra om det behövs? Jag har ingen frostvakt här ännu och jag vet inte om jag skall sätta in någon heller - de drar ju så mycket ström! I dag har det varit +7 och på natten går det ned till +4. När vi hade -3, så var det 0 i växthuset. Det står mot en vägg och den värmer lite. Fast blir det -10, då blir det nog väl kallt.....
Köpte några jullökar idag, Amaryllis, Hyacint och Tazetter men de får bo här ute så länge, det är ju ett tag kvar till advent. Köpte ett fint zinkbord på Rusta i höstas, där får de stå med lite mossa omkring sig.Längst in är "lilla Italien", med citronträd (inga riktiga citroner men minns inte vilken sort), Fikonkaktusen står till vä om citronträdet - den frukten åt jag när jag var i Rom, konsistens som melon och söt som socker :) I förgrunden Kiwiplantorna.


Om jag inte har helt fel, så är Johanna just nu och plockar Kiwi, på den odlingen som mina Kiwiplantor härstammar ifrån - tänk att ha så många Kiwi, att man kan plocka och sälja! Jag har två honor och ingen hane (han överlevde inte resan) så jag kommer inte att få någon frukt men väl fina blommor. Mandelmans har stora, fina Kiwiplantor i sitt växthus och här är en bild på blomman: 


I dag regnade det inte men blåste en hel del och jag gjorde ett tappert försök att kratta upp lite löv, men med den blåsten det var idag, så är de snart tillbaka på ursprungsplatsen ;)

28 kommentarer:

 1. Hej Lotta

  Så fint du har det. Sätt in din slinga så kan du njuta trots mörkret.
  Fin jute säck, har du fyllt den med isolering ?
  Fortsatt skön kväll !
  Kia

  SvaraRadera
 2. Just precis va fint du har det!!!
  Ljusen värmer lite också, en tanke, men det är kanske värt att sätta in en frostvakt för att klara skyddslingarna även om den drar lite ström så är det säkert värt det när våren kommer och de har överlevt.
  Ha de gott!!
  Ingela

  SvaraRadera
 3. Det är ett pyssel varje år med övervintringen, men du verkar ha ordnat det bra, med lite tilläggsvärme går det nog bra! Känner igen trängseln! Ha det bra! /Katarina

  SvaraRadera
 4. Kul att se hur du har det! Fint bord från rusta. Jättefint med amaryllisarna. Jag köpte amaryllislökar för flera veckor sedan men det har inte kommit fram en endaste antydning till stängel.. :( känner mig lurad.. Härligt med lilla italien. :)
  Kram

  SvaraRadera
 5. Så mysigt du har gjort det därute.. säckväv borde jag skaffa, undrar just var det finns här i stan?.. Det ser fortfarande höstigt ut hos dig, hos mig har det varit mycket snö nu den senaste veckan men nu har det mesta nog regnat bort, lite högar efter plogbilar är det nog, ja ni kommer att se snart *ler*. Tänkte i förrgår att ni kommer att få chocken när ni åker uppåt för jag hörde ju att det inte fanns någon snö alls i Gbg.. =).. I alla fall din säck med tryck är jättefin och jag fick inspiration till egna projekt.. och ditt fynd från Rusta.. ursnyggt.. o oftast är det ju bra priser där oxå. Nu ska jag äta lite frukost och sen vänta på finbesöket från Göteborg.. kram/Moa

  SvaraRadera
 6. Oh så fint du har i lilla växthuset, ordning och reda. Klarar sig dina exotiska plantor där ute hela vintern?

  Tyra

  SvaraRadera
 7. Så fiiiint det ser ut i ditt lilla växthus.
  Jag undrar om inte jordvärmen räcker för golvet - täcker du golvet med något så stänger du också bort den naturliga jordvärmen. /Anja

  SvaraRadera
 8. Så mycket fint du har där-- Jag hade nog "offrat" en slant på frostvakt!! Skulle inte velat få ngt av dessa fina saker bortfrusna!!
  Lycka till Ninne

  SvaraRadera
 9. Det ser trevligt ut i dit lilla växthus!
  Så fint med alla amaryllisarna på rad.
  Golvet har jag aldrig isolerat på något sätt. När det bara är minus någon timme står nog plasten emot men blir det längre tid så kommer nog frosten smyga sig in. Kontakten till min fläkt/frostvakt sätts bara i om det ska bli flera minus och sen är jag snabb att dra ut den igen.

  Hoppas ni har en mysig pysseleftermiddag. Kram!

  SvaraRadera
 10. Vad fint det vart med säcken runt krukan och en liten söt text till//Britt

  SvaraRadera
 11. Oj vad många fina växter du har i ditt drivhus. Synd om de skulle frysa bort.
  en kanske en glödlampa skulle ge tillräckligt med värme om det skulle krypa ner mot noll.

  Ha det gott
  kram/Gunilla

  SvaraRadera
 12. Blir lite avundsjuk på alla som har växthus....klart du ska sätta upp ljusslingan nu, så du ser ;)
  Jag ska sätta upp på vårt kaninlusthus så vi ser att mata kaninen på morgonen ;)

  SvaraRadera
 13. Det ser verkligen jättemysigt ut Lotta!
  Önskar att jag hade möjlighet till frostvakt i mitt växthus, men det är ett kallväxthus och väldigt dött så här års! Arbetsrummet däremot är fullproppat med citronverbenor, olivträd, svart vinbärssalvior och annat roligt som jag försöker övervintra där!
  Ha det gott önskar Växthusmadam

  SvaraRadera
 14. Vilket mysigt växthus, och jag håller med flera andra om att du såklart ska sätta upp en ljusslinga så du kommer iväg dit även på kvällarna! Vi har ju fått upp vårt förråd nu och det är isolerat, bara taket kvar - så nu är det kallare där inne än utanför, haha, blir ju kallras. Bättre att isolera taket än golvet om man ska välja tror jag!

  Drar frostvakter så mycket? Även om man har isolerat? Vi har ju tänkt sätta in en frostvakt och ett element. Och ljus! :)

  Ha det bra,
  kram

  SvaraRadera
 15. Du är superduktig på att arrangera! Alltid lika smakfullt och spännande!
  Kram Randi

  SvaraRadera
 16. Åh vad härligt frodigt det ser ut i ditt växthus.... Och vilken ordning och reda.... Har också lite grönt kvar i mitt växthus... även om snön ligger vit utanför... Har fläkten igång.... någon vecka till så.... sen får kylan ta över.... Övervintar inget i växthuset som måste ha plusgrader..... Har tyvärr inget annat bra ställle för sånt heller. Har ändå slängt ner massor i källaren.... Temperaturen är ok där.... men ljuset alldeles för dåligt..... Få ser om något överlever...

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 17. Du har så fint i ditt växthus...Själv klantade jag mig och hade inte frostvakten på när det helt plötsligt blev -8 grader en natt för ett par veckor sen. Kylan kröp ända in i övervintrings-tältet (som inte var ordenligt igen stängt) i växthuset och många av pellisarna hade frusit...oooops! Man lär så länge man lever ...
  Tjingeling

  SvaraRadera
 18. Åh så trevligt det ser ut där i ditt lilla krypin...så fint ordnat...Än tror jag väl inte att det ska till någon frostvakt men vem vet vad Bore har planerat...ännu så länge är det en ganska så behaglig temperatur...lite gråkallt förvisso men å¨plussidan...

  Kramar från Malin

  SvaraRadera
 19. Så mysigt du har det i vinkastet... Om du inte sätter in frostvakt får du nog ta in dina växter i huset....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 20. Hej Lotta,
  Så fina och inbjudande bilder du visar! Kul att se ditt zinkbord också;) Urtjusigt blev det med amaryllisarna!

  Ang. din fråga om bokashi har jag ingen egen erfarenhet av varmkompost. Däremot har jag läst att det ska gå utmärkt att lägga bokashikomposten direkt i varmkomposten.

  Lyckat till med kompostandet:)
  Charlotta

  SvaraRadera
 21. I ditt växthus ser det sommarlikt ut - härligt!

  Mysigt med det nya fina bordet med julblommor, jag smög lite försiktigt ner en amaryllis i korgen häromdagen, men mera har det inte blivit. Än. :)

  Ni verkar ha haft det riktigt bra i Rom och jag förstår din förtjusning över skåpet!

  /Åsa

  SvaraRadera
 22. Så fint du har det! När jag ser det här så saknar jag mitt växthus litegrann...
  Tänk vilken skillnad det är mellan olika landsdelar. Här har vi snö. Vi fick påspädning igår och idag har det varit otroligt vintrigt och vackert med snötyngda grenar och klarblå himmel. Även om det är vackert så är jag lite avis på barmarken hos dig :)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 23. Hej
  Tack för titten i ditt växthus. Gillade din mossa låda det känns juligt och fint. Trevliga säckvävs säckar du fixat till. Kul med texten på! //Kram

  SvaraRadera
 24. Så fint du har! Måste vara härligt att kunna gå in där och bara njuta:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 25. så prydligt d är i ditt lilla växthus även på hösten. allt har sin plats. men, klarar verkligen kaktusen sig därute? fint zinkbord.

  SvaraRadera
 26. Åh så fint du har i ditt vinkast, mitt är för stort för att hålla vinterbonat så mina övervintrare får bo i förrådet över vintern.
  Inatt har det snöat så nu är allt täckt av ett vitt täcke, så vackert. Önskar dig en underbar helg. Kramar Maria

  SvaraRadera
 27. Hermoso invernadero.
  amarillis!!! y todas con brote de flor increible!
  Felicitaciones.
  Saludos desde Chile

  SvaraRadera
 28. Hejsan!
  Om jag var du skulle jag sätta dit en "Jenny" kiwiplanta för den är (glömt namnet,men den sätter frukt ensam, behöver ingen karl "ler") Jag har gjort det och nu hoppas jag på en massa kiwisorter klängandes uppför stolpen. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera