onsdag 27 oktober 2010

Vingård

Nu har jag äntligen gått igenom bilderna från Ungernresan, det behövdes en regnig helg för att få till tiden :) Vi reste till staden Eger och besökte två vingårdar, här är en av dem;


Detta var en väl etablerad vingård och vi fick ett varmt välkomnade av ägaren - skål och välkommen! Ägaren är mannen i grå kavaj, han var mycket trevlig men pratade inte så mycket engelska men vi hade en egen tolk med på resan. Några kollegor kommer att vara med på bilderna men jag har försökt att välja bilder utan allt för mycket identitet.


Vinet skall vippas, luftas, beskådas, lukta och sedan smaka - allt efter alla konstens regler.


Ägaren var en upptagen man och han lämnade över guidningen till Josef (tror jag) och han pratade ungerska och vår tolk översatte. I handen har han en flaska med plommonbrännvin och en korg med glas, och han var frikostig med serveringen ;) men det var väldans starkt så vi fick diskret återbörda drycken till jorden ;)


Vingården låg uppe på en höjd och det var mycket vackert! Kring vingården låg alla fält med vinstockar, minns inte hur stort det var, inte mer än att det var vinstockar så långt man kunde se.


Det hade regnat hela natten så det var blött i marken och mulet väder. Vissa bilder har lite "oskärpa", vet inte om jag skall skylla på vädret eller plommonbrännvinet ;) Här är vår guid igen - nu är flaskan halvtom :)


Tanken från första början var att vi skulle deltagit i skörden men efter regnet var det för blött och lerigt för att kunna gå emellan raderna och plocka vindruvor - vi hade ju inte gummistövlarna med oss ;)


Det var olika sorters druvor som odlades här, Merlot är jag säker på  och minns jag inte helt fel, så var det också Cabernet Sauvignon  Guiden berättade om förutsättningar och egenskaper för att odla fram bra druvor, skillnaden mellan bra och dåliga år, gallrning, pincering, sjukdomar, väder och vind.


Här är en äkta vindruvssnigel! Den har sin egna lilla historia. Den är "vinbärssnäckan" är mycket större än den vi ser i våra trädgårdar, när jag hittade den krypandes på marken var den 5-6 cm lång och den är albino. För ett par år sedan, blev denna snigel en delikatess och den plockades och exporterades till andra länder, vilket ledde till att den nästan utrotades. Nu är den fridlyst och tar sig sakta och fridfullt fram mellan vinstockarna. Vår privata guid berättade att när han var lite så plockade de sniglar, tillagade och åt dem - fast det var inte hans favoriträtt.


Håll med om att det är en vacker utsikt! På fälten odlades det mycket Majs och Solrosor för tillverkning av Solrosolja. (här uppe på höjden så serverades det sista plommonbrännvinet och jag lovar att det var glada sniglar som kröp omkring mellan de vinstockarna :) Till vänster i bild ser man de stora cisternerna


där man förvarade dryvsaften efter pressningen. Det blev en hel del "restprodukter" efter pressningen,


Ni förstår säkert att det är svårt att sätta ord på vår upplevelse. Det var fantastiskt roligt att besöka en äkta vingård, få det berättat för sig hur hela processen är - från vindruva till ett gott glas vin! Tyvärr är det svårt för dessa "små" vingårdar att exportera sitt goda vin till Systembolaget, för de vill ha en såpass stor kvantitet, som är omöjlig för ungerska vingårdar att leverera - detta är ju en nackdel till med Systembolagets monopol. Nästa gång jag åker till Danmark, skall jag se om det inte finns gott Ungerskt vin i handeln.

Efter vår rundtur var det vinprovning inomhus, i en äkta vinkällare med vackert dukat bord mellan vintunnorma och en massa gott vin att smaka på!


Tilltugget var äppelbitar, ostbitar och valnötter - ett bra tips om man sitter och smuttar på vin en kväll.


Det kändes som ett helgerån att hälla ut vinet i glaset efter vi smakat någon klunk men med tanke på mängden som provades, så var vi tvungna - vi hade ju en vinprovning till dagen efter ;)12 kommentarer:

 1. Vilken upplevelse!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig resa, mysiga bilder.
  Ulrika

  SvaraRadera
 3. SKÅL!!!

  Jag blir grön av avundsjuka inte bara på den trevliga resa utan för att du är så duktig med din header - URvacker och fin.
  Sköt om dig min vän, du finns i mina tankar - som jag tar mig med till Spanien i morgon. Åker med mellan tjejn så hon skall få träffa sin morbror.
  Kram MB

  SvaraRadera
 4. Äntligen! :) ser ut som att ni fick en riktigt entusiastisk demonstration av vingården, vindruvorna och vinet :) synd att ni inte fick plockat några druvor själva, om du vill så kan du komma hit och skörda kiwi istället, haha!
  Hörs ikväll kanske, kram!

  SvaraRadera
 5. Åh! Vilken resa! Njuter med er genom dina härliga bilder och texter!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 6. Så spännande att besöka en vingård...har varit på en i frankrike men vi fick mest smaka...ihopp om att vi skulle köpa med oss en massa antar jag..inte se själva produktionen...

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder Lotta. Kul att vi får följa med genom dina bilder//Britt

  SvaraRadera
 8. Vad roligt att få följa med på din resa både i ord och bild. Vilken speciell upplevelse det måste få ha varit. :) Jag skulle gärna åka till Ungern igen och ja varför inte pröva lite vin...
  Ha en fin helg!

  Kram Karin

  Ps. Bilden är ju inte oskarp - det är ju mannen som rör sig när du fotar!? ;)

  SvaraRadera
 9. uj så tjusigt ställe. gårdarna är verkligen vackra. o d är något särskilt med just vinrankor, d är så otroligt estetiska i mina ögon. fint.

  tur d är fredag idag, för man blev ju riktigt inspirerad att smaka vin *men här slår vi nog inte ut nåt, ( särskilt inte åt sniglarna!!!aha - tror jag just förstod varför spanska sniglarna är så härdade!!!... )vi provar ett i taget, fniss*

  snällt av dem att hålla er varma med brännvin under guidningen...men ett litet tips till en annan gång du inte känner för en snaps är frasen ´no thanks I´m fine´...hihi

  tack för ett härligt inlägg! skål o trevlig fredag =)

  SvaraRadera
 10. Hej Lotta, men gud, vilket stlle, att få dricka vin i den miljön måste ha varit en upplevelse utöver det vanliga, tack för att vi fick följa:)Lustigt att ni fick äppelbitar och ostabitar, ngt jag själv brukar äta till vin... kul att du vill vara med i min tävling, ha en skön helg. Mari.

  SvaraRadera
 11. Va trevligt ni verkar ha haft det, kul med Ungern. Inte var dag man får en upplevelse därifrån.
  Gullig snigel.
  Trevlig haloween
  Carin

  SvaraRadera