onsdag 29 september 2010

Höstblomning !?

Klockrankan, "Cobaea scandens" är en lustig växt. Lätt att så i april månad (tidigare går bra om man har gott om plats), gror snabbt och tillväxten kan man nästan följa med måttband varje dag. Den klarar både kruka och friland lika bra och den kan säkert täcka en spaljevägg lätt under en säsong! Jag har den på en spalje utanför lilla växthuset och nu täcker den väggen rejält. Skulle nog vilja likna den vid Humlens tillväxt.

Däremot är det här hos mig, svårt att få blommorna att blomma tidigare än september och i år slår den nog rekord i sen blomning! I måndags slog den första blomman ut! Det sägs ta 135 dagar från sådd till första blomman - jag får nog räkna efter och se om det stämmer :)
I fjol fick jag en pluttblomma i mitten av september! I år har jag två ;) och om frosten håller sig borta, kanske jag får njuta av fler blommor. Vi hade visserligen mycket kallt i natt för jag fick sprapa bilrutorna för första gången men alla blommorna vid husväggen klarade av kylan; både luktärtor och rosenskära blommade fint när jag kom hem idag och klockrankan förstås! Den lär klara av ett par minusgrader så det skall bli spännande att följa den.

En blomma är gräddvit och en börjar skifta i blått men jag har för mig att själva blomma skiftar i färg, att den är gräddvit när den är nyutslagen och sena kommer den rätta färgen. Fröerna jag sått, har jag lånat ifrån en gata i England ;) där jag vi var för två år sedan. Jag fick fröer på vit klockranka i våras av en bloggvän men de ville sig inte riktigt.

Letade mera info i kväll och hittade att den är en perenn i England, att den tål att klippas ned och förvaras frostfritt och vid utplantering år 2, blommar tidigare - tror jag försöker övervintra den och hoppas på tidigare blomning nästa år :)

Tänkt att så här i slutet av säsongen, ha en nyutslagen blomma att följa dagligen :)18 kommentarer:

 1. Tänk idag såg jag klockrankan blomma helt magnifikt i slottsträdgården på Läcköslott!
  Den är helt makalöst vacker mot den röda väggen.
  Får nog åka dit igen och leta efter fröställningarna!
  Den blommade fint i slutet av juli och blommar än!
  Väldigt vackra foton!

  SvaraRadera
 2. Vilka vackra foton!
  Jag brukar så mina klockrankor första veckan i mars och i år slog den första blomman ut i månadsskiftet juli/aug. Förra året blommade de två veckor senare, i mitten av aug. Jag brukar så både vita och blå men i år och förra året blev det inte ens knoppar på den blå. Den vita har mängder med blommor.

  SvaraRadera
 3. Oj, så vackert! ..."den som väntar på nåt fint"....
  Kanske det blir bra att försöka övervintra den...?
  Har aldrig haft en sån, men visst blir man sugen.
  Härliga bilder!
  Lenas trädgård

  SvaraRadera
 4. Väldigt fina bilder! Man blir verkligen sugen på att försöka odla klockrankan när man ser bilderna! Det skulle vara intressant att veta om det skulle bli tidigare blomning vid tidigare sådd, eller om växten har en inbyggd klocka! Ibland har jag undrat om klätterväxter klättrar så långt klätterstödet räcker, och först sedan bestämmer sig för att blomma.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. En mycket vacker blomma, verkar kul att försöka med nästa år om jag får tag i fröer;) Ha det gott/Mone

  SvaraRadera
 6. Klockrankan är väldigt vacker och precis som du beskriver så fick även jag en "pluttblomma" på senhösten första gången. Ett år senare med tidigarelagd sådd (men kräver stort utrymme då) fick jag några fler blommor, MEN den tar så ofantligt lång tid på sig så trots att den är vacker lönar det inte sig för min del!!
  Fina bilder!
  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 7. Åh, så fin. Men låter lite väl avancerad... Vågar jag?

  SvaraRadera
 8. Den är så söt, en vän har en veranda övervuxen av den och det är så fint men synd att den är så sen.Har haft den själv och fick njuta av den i vinterträdgården eftersom den är så sen.
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Vacker! Dina bilder får mig att undra varför jag aldrig provat den? Det får väl åtgärdas till våren kanske =) Tänk, jag är redan där i tanken på allt jag vill/ska så =P

  SvaraRadera
 10. Vilken fantastisk färg det var på den, eller färger kanske man ska säga! Så synd att du inte vet vad just den här sorten heter, för den fick jag totalt ha-begär efter!!!!! Så himla fin! I min trädgård har jag samlat ett antal växter med just den blekgula färgen och den lite bleka blå som dina blommor också har!
  MMMMMMMM, vill ha!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 11. Hejsan!
  Den har jag provat så men inte lyckats med. De enda ettåriga som jag klarar är ringblommor och krasse så det får jag hålla mig till "ler". Har planterat botaniska tulpaner och sått en hel matta full av ringblomsfrön så till nästa säsong så ska nog rundeln svämma över i gult och orange. Hoppas du har det bra på andra sidan och frost redan, det är inte bra alls. Jag hoppas det dröjer än för här har inte hösthallonen mognat klart än och de blå druvorna behöver lite sol till innan de är goda. Men jag njuter och efter stroken så tror jag att jag njuter än mer av att fortfarande kunna vara i min trädgård och påta. Det kommer en tid då det kanske är lättare att bo i lägenhet, men inte än på länge får man hoppas. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 12. Din klockranka är riktigt fin! Jag har aldrig provat på det, har fått för mig att de inte hinner blomma här och det kanske stämmer då? :)

  SvaraRadera
 13. Grattis till årets två!!;-) Klockrankans blommor är så vackra!
  Och: Jag får kanske gå ut & spana på entrébågen här! Har den planterad- trodde den kvävts av annat på bågen - men.... kanske bara så att den vill blomma senare än jag trott?!;-)

  SvaraRadera
 14. Vad kul att fröna är från England, blir roligt att höra om den går att övervintra här också.//Britt

  SvaraRadera
 15. Om det är den jag tror så såg jag sådana på Mandelmanns trädgårdar där de var helt överkyllade med blommor. Dessa var dock i en lila färg.

  SvaraRadera
 16. Finfina bilder på klockranka Lotta! Det är DET som är problemet med den - antingen blommar den vääääldigt sent eller inte alls! Du har ju faktiskt fått blommor.
  Kanske går det lättare nästa år om du lyfter fram den i ljuset och värmen redan i januari?/Anja

  SvaraRadera
 17. Åååå jag som drog upp mig och slängde... ajaja den skulle jag ju ha sparat. MB
  Stor höstkramar till dig min vän!!!

  SvaraRadera