tisdag 31 augusti 2010

Sista augustidagen

var till stor del solig och varm men precis när jag kom hem så var det mulet och dagens bilder har inte det där magiska solskenet jag önskar men det kommer väl fler dagar :)

Entrérabatten - ja, den håller sig rätt bra hela säsongen. Har nog gjort ett bra val av perenner för de ser ut att trivas, kanske t.o.m förmycket men det är trevligare att klippa ned överflödet än att stå med en tom bit jord ;)

Kanske skulle jag ha något mer som blommar men det är mycket färg i bladverken. Ser ni det gula till höger? Det är Klippstånds, Ligularia dentata "Desdemona"en planta jag fick av Carina för två år sedan och nu är den så jättefin! Lite snigeläten förstås men det är ju oundvikligt när det gäller den växten. Blommorna är stora och fina och lyser upp fint. 


Bakom Klippstånds finns ju numera min paraboldamm och även den sköter sig väl. Får nog stryka på ett lager färg till nästa gång jag rengör den - när jag borstar bort vattnet och daggmaskarna, lossnar lite färg men det är ju lätt fixat. Framför dammen står ett Zebragräs som också vuxit till sig bra i sommar - ser du Monica så fin plantan blivit av de små stråna jag fick av dig? :)  


På spaljen (första bilden till vänster) har jag bl a vindruvor men i år blir det nästan ingen skörd alls - tror det beror på solbrist - i augusti har vi haft uruselt med sol! Några klasar brukar det bli men i år... ?

Eddys Blue Wonder


Nu klurar jag på om jag skall klippa ned Bokharabindan nu eller till våren? Den var en av de växter som inte gillade årets vinter och den har dessutom blivit kal nedtill. De långa girlangerna är perfekta att ha till pyssel, bl a brukar jag göra söta hjärtan - och nu Ulrika fick du svar på att jag gjord hjärtat själv (hittar inte din blogg?) 

Tips på när den kan klippas ned? Visst ser den trist ut!  Vildvinet däremot - den gillar jag! Den har nu klätt in sin del av spaljen och är så fin! Några grenar har börjat slingra sig runt stålkvinnan så den jag får nog ta fram sekatören här med - tänk er vad fint det blir sedan när höstfärgerna lyser upp spaljen :)


Bortanför vildvinet har jag planterat en starkväxande sidenklematis clematis fargesoides "Summer snow" och den är lite i fara för vildvinet - kanske får det bli en rejäl tuktning så de små söta blommorna inte försvinner helt. Egentligen är det tur att det är lite lugnare i trädgården under sensommaren för efter dagens runda har jag hittat flera saker som måste åtgärdas och när jag tittar till min Mongoliska näva "Geranium wlassovianum", som blommar något helt fantastiskt! och länge! ser jag att den har brett ut sig ordentligt och det är nog dags att gräva upp och ta bort en del - tror jag krukar upp dem och ger bort till någon bättre behövande :) 


I morgon får jag ta fram både spade och sekatör :) Idag fick jag hjälp av maken till att genomföra en ide men den återkommer jag till senare - måste ha lite nya foton först :)

Hoppas att det fina vädret fortsätter hela veckan!!!!   


9 kommentarer:

 1. Du har så fint vid din entré, så "söt" liten damm bland annat! Kul med växter du fått av bloggvänner! Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Otroligt vacker näva...så härligt intensiv i färgen. Min ligularia vill inte blomma i år, undrar varför och får väl hoppas på nästa år istället ;)

  SvaraRadera
 3. Härligt Lotta - så fint det blommar hos dig. :) Tråkigt med vindruvan. Kanske är det kombinationen värme och sol för i växthuset är det bra med vindruveklasar...

  Ha det gott!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 4. Tänk vad viktigt det är med en fin och skiftande entré.
  Det sista man ser när man lämnar hemmet och det första som välkomnar en.
  Har också en Summer Snow som har tagit hela gamla plommonträdet. Tur att man kan klippa ner det ordentligt varje vår!Den lyser så fint i kvällsskymningen utanför uterummet.
  Ja, nu vill vi ha massor av sol. Har försummat trädgården pga av det trista vädret i Augusti.
  I Juli var jag bortrest den mesta tiden så nu är det bra vildvuxet!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. vilken inbjudande entre:)
  Ha det gott Berit

  SvaraRadera
 6. Åh, om jag bara bodde lite närmare! En liten bit sådan näva skulle jag gärna, gärna vilja ha! Dina Linnétagetes blommar hur fint som helst bland squashen och de ser helt identiska ut med min egen planta, så jag utgår från att det är samma sort!

  Jasså, det är Klippstånds den heter. I Växjö finns en hel rondell med sådana och jag tycker de är så vackra. De mörka stjälkarna och den där djupt gula färgen är bedårande.

  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 7. Din entrérabatt är så otroligt fin!! ...och jag har bestämt för mig att jag har sagt det förut. =)
  Jag har ocksp klippstånds som är otroligt fina den här tiden.

  Underbar näva med intensiv och läcker färg!

  /Åsa

  SvaraRadera
 8. Gillar din färgsättning på rabatten.
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig entrérabatt du har! Visar på hur mycket färg man kan få fram med bladfärger, även om jag älskar blommor så börjar jag mer och mer inse hur viktigt det är med fina och varierande blad!

  Gillar verkligen din nya headerbild, inte så ny längre kanske men ändå...

  Kram!

  SvaraRadera