onsdag 7 juli 2010

Jättesöt pion

Idag blåste de sista bladen av från min rosa, söta pion! Så kort tid de blommar, alldeles för kort! Jag vet att någonstans i jorden finns en namnetikett men jag hittar den inte - kanske någon av läsarna vet vilken det är? Här är den i sällskap med röd Stjärnflocka - ett fint par :)


Hur många klipper ned bladen på pionen när den blommat? Det gör ingen skada? Det börjar liksom bli lite trångt i rabatten..... och ljuset behövs till de andra växterna.

Nu längtar jag tills det skall bli fredag för då skall jag åka till "stugan vid havet" och ha en skön helg :)Ha en bra dag!

12 kommentarer:

 1. Jag skulle nog inte klippt av bladen på pionen - kanske kan du ta några enstaka men annars skulle jag spara om det går. Kan det vara en 'Bowl of beauty'? Otroligt vacker hur som helst.

  Ha det gott!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jättefin! Vet inte alls vilken sort det är men vacker var den. Jag brukar spara bladen men jag har plats, vet inte om det är ett måste.
  Må så gott
  /Karin

  SvaraRadera
 3. Underbar och kortvarig! Ruben berättade på min blogg att han fått fröer av tagetes Linné ifrån dig! Då har jag dina blombarnbarn, för jag fick sedan fröer av honom förra hösten :) /Mimi

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag tycker också att det ser ut som en "Bowl of beauty" och vad det gäller bladen så har jag något år klippt ganska mycket blad att ha i buketter och då tycker jag att de kommit sämre nästa år. Mitt råd är alltså att spara bladen. Måste också säga att det blev jättefint i dina odlingslådor. Det ska jag pröva nästa år.
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  Ulrika

  SvaraRadera
 5. Vilken supervacker pion. Har (inte helt förvånande kanske...) ingen aning om namnet tyvärr. Det enda jag vet om bladen är att på landstället vi hade när jag var yngre så växte det en pionbuske mitt på gräsmattan och den körde pappa ner med åkgräsklipparen varje år när den blommat. Vet ej om det är att rekommendera men vad jag minns så blommade dom på nytt varje sommar. Ha en härlig helg på ditt paradis vid havet.// Kram Peter

  SvaraRadera
 6. Jättevacker pion, jag klipper av blommorna när de vissnat utom på de som jag vill ta fröer av:)) Ha det gott vid havet i helgen/Monne

  SvaraRadera
 7. Hej, hej Lotta!
  Bladen är kanske inte så klokt att klippa bort - inte alla.Själv klipper jag bort hela blomstjälken - ända från marken - plus blad som har fläckar eller på något annat sätt är skadade.
  Pionbladen brukar vara bra stöd åt högre perenner som kommer efter pionblomningen.
  Tror som Karin att det är 'Bowl of Beauty'- en av de få pioner jag kan./Anja

  SvaraRadera
 8. Köpte en "Bowl of Beauty " i år som ser precis ut som den. Annika

  SvaraRadera
 9. Näe inte klippa bort bladen....låt dom vara som utfyllnad till övriga högre perenner...

  SvaraRadera
 10. Vacker pion som nog gärna vill ha näringen från sina blad.... Jag låter mina sitta kvar hela vintern så rötterna får lite skydd över vintern. Sen klipper jag bort dom när de vackra röda skotten kommer på våren...
  Ha en skön helg vid havet
  Nina

  SvaraRadera
 11. Kia´s vinkast8 juli 2010 kl. 18:57

  Doftar den ?
  Följ Anjas råd !
  Men våga dela plantan i september, pioner trivs i Fjällbacka....

  SvaraRadera