måndag 5 juli 2010

Det frodas vid vinkastet,

och det blev som jag tänkt mig och det gör mig så glad! Nya, murade odlingsbänken delades upp i tre odlingsytor - två mindre och en större i mitten - och närmast i bild är det salladsodlingen, i mitten växer det närmast vinkastet vägg, Luktärtor och framför dem blommar nu Rosenskäran. Jag klippte till och tryckte ned en armeringsmatta som Luktärtorna har som stöd.Som ni ser så har jag lite krukor och annat runtomkring - lite pråligt skall det väl vara ;)

Det kanske ser lite trångt ut för Luktörtorna men tänkte att jag kommer att plocka Rosenskäran till buketter och då kommer Luktärtorna fram och får mer ljus och plats.I den sista, mindre odlingsbädden har jag sått Sockerärtor - som blommar nu - och Smultronspenat/Bärmålla som jag äntligen lyckats med! De små bladen kan användas i sallad och de större som Spenat (gärna förvällas). Jag har inte provat ännu - någon som har testat? Tips på tillagning?Nu är jag helt säker - säker på att Rosenskäran är min favoritväxt! Lätt att så, förgrodde några plantor i växthuset i våras och det är de som blommar nu och när de planterades ut, sådde jag fler frön som nu kommit en bra bit på väg. Blomningstiden kommer med andra ord att bli lång *ler nöjt*.  Tacksam som snittblomma och tål en hel del som rabattblomma och står sig rak trots regn och vind. Blommar tills frosten tar dem, men innan dess så har jag samlat massa frön till nästa år!Har man gott om dem så kan man ta med en massa fina blad i buketten, de är så skira och fina - tänk vad bra naturen har skött kombinationen mellan den runda blomman och de vackra bladen :)15 kommentarer:

 1. längtar tills mina rosenskäror växt till sig. satte dom lite sent...

  SvaraRadera
 2. Ja rosenskäran är en tacksam blomma.Sådde den vita fyllda i våras och nu blommar den för fullt.

  SvaraRadera
 3. "ler" här är Rosenskärorna numera bannlysta eftersom de trivs alldels för bra. Dvs. de frösår sig rejält på egen hand och då blir de mer ogräs än ögongodis =) frodigt värre blev det i din bädd, det ser härligt ut! Du var nyfiken på hur det går med mina planer, titta in hos mig får du se =D
  Ha en härlig dag / kram gittan

  SvaraRadera
 4. Så mysigt du har gjort det i och runt vinkastet, det ligger mycket trädgårdskärlek bakom!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Åh så fint det har blivit:) Rosenskära har jag faktiskt aldrig haft i trädgården, får nog se till att ha det nästa år:) Nu har jag försökt att gräva upp en bit av Geranium 'Summer Skies' det gick inget vidare, får se om den rotar sig i krukan annars får du vänta till hösten när jag gräver upp och flyttar hela plantan då kanske det är lättare:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Det är ju så härligt när det blir som man tänkt sig och du har så fint där vid vinkastet.
  Någon (läs mössen) åt av mina rosenskäror så i år blir här inga.

  Ha det bra! Kram!

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Så fint det blev, härligt när det är klart och man kan njuta av resultatet. Här ska byggas pallkragar så fort jag får hem sågen.
  Må så gott
  /Karin

  SvaraRadera
 8. Vad fint det ser ut Lotta!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 9. Har inga i år ;((
  men visst är de vackra...och hållbara. Naturen är en fantastisk formgivare ;))

  SvaraRadera
 10. Det skall vara lite pråligt. fina skäror//Britt

  SvaraRadera
 11. Så söta! Frösådde dem bara för några veckor sedan så de kommer sent. Fick trassla loss sommarnunneörten ut sockerärtorna, som jag skulle leda uppför armeringsjärnen.
  Ha det gott!
  Kram Pella

  SvaraRadera
 12. Hejsan!
  Är den så lätt så kanske en annan kan försöka, för ettåringarna är inte direkt kompis med mig "ler". Lyckas nästa aldrig med annat än ringblommorna, men man ska ju inte ge upp så den sorten ska jag prova på. Kalla måste du ta upp och förvara löken frostfritt, t.o.m jag i zon 1, suck... Därför har jag varit smart och bara planterat lökar i betongrundeln och då kan man väl bara inte glömma bort dem i höst "ler". Fingerborgshatten är hög med vacker bladfärg och jag hoppas den blir större i omfånget bara, för just nu är det bara en stängel. Ser ut att vara en stadig båt och det ska bli intressant att följa båtlivet. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 13. Rosenskäran är en favorit!
  Mina planterades ut ganska tidigt (eller inte tidigt, men när det var kyligt) och de fick en hård start och då svarar de med att inte blomma ännu. ;) Även luktärterna har varit trögstartade, men nu de senaste dagarna har de dragit iväg.

  Du har det jättefint och mysigt utanför vinkastet!

  SvaraRadera
 14. Snyggt, härligt när det blir som man tänkt sej.

  SvaraRadera
 15. Oj, så himla bra och snyggt det blev. Vad kul att det blev precis som du tänkt dig. Håller verkligen med om Rosenskäran, så tacksam och vacker. När det gäller favoriter så är mina just nu ROSOR, ROSOR, ROSOR, får just nu inte nog av dom. Men det där med favoriter ändras ju ständigt som bekant.... Ha det gott i sommarvärmen.// Kram Peter

  SvaraRadera