tisdag 18 maj 2010

Om man har fler än två - är det då en samling?

Om det är så,  så har jag en samling! En samling av Treblad! Är så glad för de små jag köpte i fjol har överlevt kalla vintern och på trädgårdsdagarna på Liseberg fick jag äntligen köpt en vit  Trillium grandiflourm !Den blir inte så stor, kanske 20 cm ? men det passar bra i min lilla rabatt, i min lilla trädgård :)  Bredvid den vita på bilden, syns den jag köpte i fjol på en trevlig växtmarknad i Halmstad - gillar verkligen bladverket!

En annan kul knopp är Indisk fotblad / Podophyllum hexandrum - jag har petat där etiketten finns i flera veckor och nu minsann har den tittat upp!Är så nyfiken på hur blomman kommer att se ut.  Min lilla samling växer i rabatten vid entren som just nu ser ut så här:

Rabatten till vänster har en tydlig höjdskillnad i planteringen. Först är det stora spaljen där det växer vindruvor, honungsrosen Lykkefund, Bokharbinda, klematis, vildvin, sedan kommer det mindre träd/buskar med bl a en syren som jag skall försöka hålla ned i buskform, hybridkejsarolvon, skruvpil och en grinig magnolia!! Den är verkligen grinig! I två år på raken, så är det bara en knopp som blommar! Vad skall jag göra för att pyssla om den? Några bra tips?

Det är så fantastiskt att vara ute och njuta varje dag! Peta lite här och lite där, se hur det växer och grönskar. I morgon skall jag peta lite på bladen på mina Hundtandsliljor - en rosa och troligen en vit. Det är samma sak här - jag har två stycken och då är det väl en samling?! 

Ha det så himla gott i den allra bästa årstiden! Är jag onsylig på era bloggar så beror det på att jag är ute och petar på mina blad :)

22 kommentarer:

 1. Jo nog "petas" det lite här och där i rabatterna nu :) Man är ju så otålig på att se att det finns liv där under jordytan ....
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 2. En bra början på en sammling i allafall.
  Vad fint det ser ut.
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Fin rabatt! Trilliumen är ju fantastisk! Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 4. Mer än en är nog en samling, i alla fall början på en;-) Är precis som du ute och petar i rabatterna.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Jag har också gått runt och petat både här och där... och till slut insett att vintern tog en hel del växter.
  MEN!
  Plötsligt händer det!
  Det mesta tittar upp ändå!
  Härligt härligt!
  Blir såååå glad !!!
  Så nu pysslar jag om dem lite extra, köper jordförbättring och tömmer på, rensar ogräs, pratar med dem... och jaa...

  Själv lyser jag mest med min frånvaro på min egen blogg... =) Smyger istället runt och njuter av alla andras bloggar/trädgårdar !! =)

  Ha det fortsatt gott i den allra njutigaste årstiden!

  SvaraRadera
 6. Det är ett evigt petande i rabatterna nu. trilliumen kan ta tid på sig att växa i omfång, men jag tycker att de alltid har varit pålitliga. Nu vet jag inte vad som hänt men en trillium är helt borta. Med tanke på att de tar lite tid så är det ju extra tråkigt.
  Det ser härligt ut i dina rabatter!!!
  Ha det gott
  Carina

  SvaraRadera
 7. Klart det är en samling...nöjet med att samla är ju att skaffa fler efterhand av det man samlar på ...inte att få allt på en gång.

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Enligt antikrundan så var det en samling om man hade tre... och då är jag samlare på många saker... Men är inte att vara samlare mer en känsla av att vara det? Jag kan tänka mig att man känner sig som en samlare och då är man det om man så bara har en av något eller tom drömmer om att ha en... och en till och en till...
  Må så gott, underbara bilder tar du
  /Karin

  SvaraRadera
 9. Vilka härliga rabatter du har där.Blir lite avis på dina samlingar.Har köpt frön till Indiskt Fotblad, men de står i kylen ännu.Ska ta ut dom idag tror jag för nu har det gått de tre månader de skulle ha där.treblad köpte jag ett på mässan.Vore kul om det blommar nästa år.Gunsan.

  SvaraRadera
 10. Vilka samlingar;) Köpte en treblad för två år sen...såg flera blad i helgen. Ska dit och peta lite så kanske den kan blomma i år...håll tummarna:)
  Skulle tro att de flesta är ute och petar nu. Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Nej du Lotta, Anne Lundberg på antikrundan gjorde klart för oss att om man har minst tre av en sak då är man en samlare - bara att investera ytterligare alltså "tsss" Indiskt Fotblad... jag har en planta som ser ut precis sådär som vi köpte på Horsabäcks perenner förr sommaren MEN hon kallade den något annat, inte ens latinet stämmer in...
  Tack och lov för google! Nu hittade jag den (det gjorde jag inte i somras) Hon kallade det för Majäpple och det var inte en bloggare som visste vad det var när jag visade inköpen och inte google heller. Nu visade det sig vara en Amerikansk släkting till ditt Fotblad, Podophyllum peltatum. Får din också fina röda frukter?
  Nästa fråga, hur får du Klematisen att klättra upp för stolparna? Hrm.. har du planterat Trilliumen i sur jord? De ngillar väl inte lera om jag minns rätt. Jag skulle så gärna vilja ha ett par jag också men tycker att det är en dyr investerign om leran tar död på dem. Ha en fin dag!
  Kram gittan

  SvaraRadera
 12. Jajamensan, visst har du en samling, inte bara en utan många! Kul. Trillium är så fina, en favorit för mig!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 13. Här är en petare till;) Klart att du har en samling:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 14. Vilken fin liten samling du har :-) Vem vet, vid den här tiden nästa år har den säkert vuxit i mängd. Jag 'samlar' på strandiris har jag upptäckt. Utan att tänka på det så det blivit allt fler det senaste året.

  SvaraRadera
 15. just peta är ju njutningen just nu! Åh spännade med de lite mer ovanliga växterna som man följer lite extra.

  SvaraRadera
 16. Visst blir man glad när ens skyddslingar överlever vintern... Det är mycket petande nu för att se varje millimeter som växer. Men det går så snabbt nu att man knappt hinner med sig....

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 17. Det petas både här och där nu i jakt på nytt som ska komma upp. ;)

  Två kan absolut vara en samling. =)

  Kram Åsa

  SvaraRadera
 18. Hejsan!
  Visst är den vacker men jag har stått och skakat på huvudet ett par dagar "ler". Köpte flera på Tradera och den vita borde ha varit en vinröd, är nu den i den vita rabatten i färg så hoppas de gillar att flytta. Får väl fjanta med flyttgödsel för inte kan man ha en med färg i en vit rabatt "ler". Har en i knopp i den blå så det ska bli intressant och se ifall säljaren eller jag har blandat på namnlapparna. Ha en skön pingsthelg, Karina.

  SvaraRadera
 19. Haha, Lotta du är härlig - men jag förstår dig om du föredrar bladpetande framför datortittande! ;) Härliga samlingar du har...trillium och hundtandsliljor har jag inte några ännu (eller rättare sagt - min enda trillium verkar död) men däremot trivs mitt fotblad. Bladen är så vackra!

  Härliga bilder från din fina trädgård!
  Ha det gott...

  Kram Karin

  SvaraRadera
 20. Jag har ingen samling i alla fall för jag har bara en, eller ett får det väl heta när det gäller treblad. Men två blommor finns i år och jag är glad.

  Kram!

  SvaraRadera
 21. Det intressanta med fotblandet är dess frukt om jag inte minns fel! Stora röda (och säkert giftiga).
  Ja vi ses snart och då är nog havet av liljekonvall överblommat för detta året, vitsipporna har redan gått hädan (nästan i alla fall). MB

  SvaraRadera