tisdag 16 mars 2010

På tal om små växthus / vinkast / vinehouse

J
ag är så glad för mitt lilla vinkast! I går var jag och köpte en låda små penseér, de där små söta som har mörk lila som basfärg och i mitten allt från gul till orange strimmor som gör så att det se ut som om penseén skrattar :) Två rosa Bellis fick också följa med hem, 3 kryddsticklingar för 15 kr
           och allt ställde jag ut i vinkastet i väntan på vårvärmen.

Jag har tagit bort bubbelplasten som jag hängde upp i höstas och nu når solens strålar långt in i vinkastet och värmer upp krukorna med tulpanlökar som vuxit hela 4 cm den sista veckan! Jag hoppas att Fikonträdet vaknar till liv och att alla andra övervintrare nu sätter fart. Visst var det kallt inatt med hela -7° men jag tror att det är sista, riktigt kalla natten för i år (hoppas i alla fall :) och prognosen lovar plusgrader och nederbörd (vågar inte önska mig regn, för jag vet ju hur det gick när jag önskade mig snö ;)

Jag funderar på hur jag vill ha det i år med vinkastet och odlingsbädden (tomat, gurka), om jag skall beställa hyllkonsoller så jag kan sätta upp glashyllor ut med "fönstersidan" till pelargonerna som snart får flytta ut igen, efter att ha bott inomhus och fått sig avlusning och omplantering.

Vinkastet (tror det är ett ord som kommer från tyskland/holland "kast" kan översättas med "skåp", i england kallas de "vinehouse") är ju byggt mot husväggen och vår trista men praktiska fasad av gula eternitplattor är ju inte värst fin och jag har spännt upp en "panelgardin" av säckväv som döljer lite MEN jag börjar klura på om det går att bygga en vägg av råspont? Får väl prata med maken och blinka med ögonfransarna....... :) Då finns det också möjlighet att sätta upp någon form av hylla. Svärfar hade en ide om att "hänga upp en hylla" men det känns lite ostabilt och en rad med lerkrukor på en rörlig hylla är nog lite känsligt.

Jag har kikat runt efter olika växthus och lösningar för hyllor och annat och hittade en länk med charmiga växthus/vinkast/Vinehouse: VANSTA TRÄDGÅRD


Snygga i trästomme och passar bra i en liten trädgård men titta på takets konstruktion - ett litet snedtak in mot väggen - hur klarar det av ett rejält snötäcke? Vi kan ju faktiskt få fler rejäla vintrar med mycket snö och snö som rasar ned från taken - tycker inte det känns riktigt bra uttänkt - vad tror ni? Mitt vinkast har ju snedtak ända in mot husväggen och vi byggde vårat på en liten sockel av lecablock så jag har rejäl takhöjd överallt - tja, förutom om jag nu skulle ställa mig i odlingsbädden ;)

De stora vinkasten har också samma takkontruktion och förresten - när snön smälter rinner vattnet ned mot husväggen -  inget bra.......

Nä - nu skall jag leta vidare efter tips och inspiration för utsidan av växthuset som tex rabatter, odlingslådor m.m - tänk ! vad skulle vi göra utan internet!!!!!!    :)28 kommentarer:

 1. Härliga och vårliga funderingar Lotta! Och så mysigt med vårblommor. Just hemkommen från L. Torp. Där fanns såklart massor av tulpaner men inga penséer ännu. Tack för guidningen! Har du haft fikonträdet ute i vinkastet hela vintern? Blev det några minusgrader därinne? Igår slog vi upp portarna för växthuset. Oliven som stått invirad i garaget fick flytta tillbaka mm. Härligt! Ha en fin fortsättning på tisdagen!

  Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Ja, utan internet skulle världen krympa!
  Här brukar vi ha sista frostnätterna i slutet av april men inte så kalla som nätterna är just nu. Jag funderar på att ta ner lilla tältet i helgen kanske, vi får se.
  En träspontsvägg låter ju praktiskt om det funkar för fukt eller liknande men med en regel mellan de två väggarna så får man ju en luftspalt och då borde det väl funka???

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Hej Lotta!
  Får du bara tid att klura lite grand, så kommer du säkert på en jättebra lösning! En trävägg mot huset lät ju väldigt praktiskt och charmigt!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Jag har lyft bort fiberduken i mitt växthus och satt in lite vårblommande i väntan på att kylan ska avta. Man vill ju så gärna att det ska bli lite varmare så att man kan sätta ut sina nyköpta julrosor, penseér och påskliljor. Men man har en otrolig glädje av sitt glashus, oavsett storlek, när våren drar på det. Jag måste hålla med om att takkonsturktionen på dedär husen inte verkade genomtänkt.
  Ha det gott i vårsolen / kram gittan

  SvaraRadera
 5. Ja det gäller att tänka efter före:) Inte göra som vi gjorde när vi placerade vårt växthus där vi gjorde:) Många av de växthus och vinkast är nog inte riktigt tänkta att ha i vårt klimat. Så att göra som ni gjort verkar ju klart bättre än det på bilden. Har försökt att hälla kokande vatten på plattgången idag för att bli av med isen men det hjälpte föga:) Skit också för jag VILL ha bort isen NU.Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Ja du Lotta..hur klarade vi oss utan internet...???
  Häliga vårblommor i butikerna runt om. Fast penseér eller violer har jag inte sett här än.
  Härlig tid nu:)

  SvaraRadera
 7. Jag vet inte om du minns men jag var ju så glad åt mitt vinkast som jag och maken skulle ordna, men så icke, fanns inte tid och lust INTE FRÅN MIN SIDA ALLTSÅ! Men jag har inte gett upp min dröm! Kanske i år!

  Ditt inlägg träffar mig rätt i hjärtat och jag ska självklart kika in på länken!

  kram kram

  SvaraRadera
 8. nämen det där blev väl fel - jag menar förstås att jag hade hur mycket tid och lust som helst ha ha ha

  SvaraRadera
 9. Men Lotta.... om svärfar tar ut hål i brädan så krukorna kan hänga nersänkta i det så kan det väl bli jättefint..... Det skulle jag vilja ha några bräder hängande så i carporten!
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 10. Åh man blir sååå nyfiken på tanken med takkonstruktionen, min första tanke var att det skyddade fönstren från att krossas av snön, men inåt lutningen verkar ju väldigt opraktisk. En hylla med håll för krukorna som Nina tipsar om har jag, fast på min husvägg, väldigt praktiskt!

  SvaraRadera
 11. Håller med dej om taket det ska fortsätta upp, den där lilla hängrännan tror jag inte räcker och snön skulle stanna kvar.
  Du får leta vidare, har inte Rosendalsträdgård ett snyggt halft växthus vid köksträdgården!
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Ja tänk vad mycket info man får genom nätet. Jag längtar så tills jag kommer ner till växthuset för att bara kunna sitta där en lite stund//Britt

  SvaraRadera
 13. Så härligt att redan kunna använda ditt vinkast. Våren förlängs ju på så vis, tänk att få njuta av pensèer redan nu. Spännande att se vad du kan få maken till att fixa ;-) Ha det gott. // Kram Peter

  SvaraRadera
 14. Det är lustigt det där med internet...för några år sen visste man ju knappt vad det var och nu kan man knappt klara sig utan ;)

  SvaraRadera
 15. Tänk vad långt man kan komma här i Livet med rätt ögonfransar;)))! - eller - rättare sagt - med rätt ögonfransföring;))!
  Hemma hos mig är den dock inte framgångsrikt - kanske beror det på slitna ögonfransar?;)))?!/Anja

  SvaraRadera
 16. Duktigt att kolla så man inte bygger in tokigheter. Jag tror den "rännan" behövde nog inte såna mägder som vi haft i år för att vara illa ute??
  Det är nog bättre att sätta en trävägg utanpå tegeln el bara lite brädor här o där--
  Fundera på -du hittar säkert en bra lösning.
  Ninne kram

  SvaraRadera
 17. Låter härligt med inköp till vinkastet och små lökar som tittar upp! Själv är jag ju just nu "växthuslös", måste beställa 9 nya rutor och rensa bort allt glas som ligger utspritt på växthusgolvet..... Inga lökar här inte.....
  Har iallafall fått ner lite fröer i jorden efter att ha återhämtat mig från värsta växthussorgen så det blir nog en odlingssäsong i år också när rutorna väl är bytta!!
  Hälsningar från Växthusmadam

  SvaraRadera
 18. Ja, vilken hit det har varit att lära känna alla er härliga trädgårdsentusiaster på nätet! Det skänker mig oändlig glädje:) Lycka till med växthusbestyren,
  Charlotta

  SvaraRadera
 19. Ditt ord "vinkast" låter så trevligt...har förknippat det med vinodling och som något nästan tvunget i en medelhavsträdgård!? Ja så kan fantasin bära i väg...Ett helt sluttnade tak är nog att föredra om det ska komma fler sådana här vintrar...
  Nu riktigt kliar det efter att få sätta igång med odlandet o jag vill inte ha mer vinter...regn hoppas jag på men det har talats om snö...blötsnö är prima...
  Vi får fortsätta drömma och till slut är det dags att sätta spaden i jorden!

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 20. Jag förstår att det spritter i fingrarna att få sätta igång med allt härligt fix som ska göras i trädgården nu på våren:)

  Ha en fin dag!
  Kram Gunilla i Singapore

  SvaraRadera
 21. Hoppas du har rätt om de kalla nätterna. Mina tomater och paprikor har flyttat ut i uterummet och fikonet håller på att veckla ut sina blad. Härliga tider stundar!
  Förstår din glädje över ditt vinkast! Hade gärna velat ha ett också...
  Kram!

  SvaraRadera
 22. Härligt med vårblommor! Du kommer säkert på någon bra lösning, det där med trästommen var riktigt fint men som du säger är det kanske inte så praktiskt med taket. Gissar att du kommer få en del kloka idéer här i kommentarsfältet :)
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 23. Så härligt med vår i Vinkastet...det är mycket som skall pysslas om och fixas för att få det som man vill. Härligt med Penseer och vår blommor. =)
  Kram/Vella

  SvaraRadera
 24. Ja, ett sådant vinkastet vore inte så dumt. Men sätta ut ngt där här uppe hos mig skulle nog inte vara att rekommendera just nu!
  Hälsningar från norr och
  Carin

  SvaraRadera
 25. Snyggt vinkast, men jag håller med dig om takkonstruktionen. Ser ju inte bra ut alls.
  Hoppas att du hittar på en fiffig lösning till dina hyllor.
  Vårblommar kan man inte få nog av. De piggar verkligen upp.
  Det bästa är ju att de kommer ute nu oxå. Fullt med krokusar som tittar fram :)
  Ha en skön helg!
  Kram Mari

  SvaraRadera
 26. Ja Du, jag la´just till din blogg i min lista så jag kan titta in till dig. Kul med dina olika såtips, men det stämmer nog inte riktigt i våra zoner, men kul iaf!
  Jag gillar Italien och du verkar också ha blivit betuttad i landet. Venedig är ju helt annorlunda, där har jag också varit en gång. Toscana är min favorit.
  Ha det!
  Carin

  SvaraRadera
 27. Visst förstår jag att du nu njuter av ditt fina lilla vinkast.. o tänk det är din första hela säsong med detta, så spännande. Bilden på vinkastet som är fantastiskt vackert och vilken vägg de har att sätta det mot, hmm.. inte alla har så vackra hus att bygga något mot. Men totalt opraktiskt..har de ingen snö och regn på stället där det är byggt tro, vilken lekman som helst förstår ju problemet med den konstruktionen.. men vackert var det i alla fall. Så du har köpt dig små penseér nu.. så roligt, än har jag inte fått handlat några men jag har sått!! och de har börjat kika upp. Fröer från skåne är de, från vår resa hade lite kvar och de är nog såna som du beskriver, sådde förra året och de blev jättefina i lite blandade färger. Du har så rätt om bilderna hos mig idag.. sommarminnen från förra sommaren suck om vi ändå var där, eller för fort får det inte gå heller förresten. Kram och ha det got Moa

  SvaraRadera
 28. Hihi Ja vad skulle man göra utan internet?! Du hittar nog mycket inspiration till fina idéer.

  Må så gott! Kram C

  SvaraRadera