fredag 26 mars 2010

K

rukor finns det en hel uppsjö utav, i olika materiel, färger och former. På Tage Andersens Kameliautställning, Trädgårdsföreningen fanns många, läckra krukor. Jag frågade inte men jag gissar att de flesta/alla var gjorda av honom själv. Som bilden nedan - en "gammal" träkruka/tunna? som stod på enkla ben av järn - charmigt "enkelt".


Den här krukan stod vi och kände på och försökte analysera både materiel och tillvägagångsätt, vi kom fram till att han använt något tjockt bomullstyg - canvas? - och sedan med färg målat "rutorna" på tyget, format till en kruka och sedan planterat (innerkruka)  och bundit om med ståltråd - om jag inte minns fel.


Egentligen borde det inte vara svårt att tillverka dessa fina och "enkla" krukstöden - lite materiel, lite tid, en smedja och kunskap - tror vi stod och funderade på om vi inte skulle gå på kurs och lära oss både svetsa och smide :)

Jag är ju själv svag för lerkrukor och patinering så den här är en klar favorit.

Fast klart - jag kan ju tänka mig stödet för krukan med :)

Jag skall ut på krukjakt rätt så snart för mitt Kakiträd "Diospyros kaki" (släkt med Sharon) ( ni vet det där trädet som dottern tog med sig hem från Rom) och förresten är den stora sorten, KAKI jag har och det är kanske därför trädet växer något helt enormt fort! Och det är STORT! Herregud - jag som trodde jag kunde ha det i lilla vinkastet under vinterhalvåret - jag får nog tänka om *fniss* Läs HÄR  lite mer svensk info.Jag överdriver inte om jag säger att det växer flera cm/dag - för det gör det! Stammen var ju 50 cm när jag planterade den (nedklippt i handelsträdgården i Rom) och sedan dess (februari) har det vuxit 50 cm till - och säsongen har just börjat! Dessutom så kommer det två grenar ur varje öga och jag gissar att jag nu måste börja beskära och forma trädet. Jag får ta bort en av grenarna på varje öga, tänka till lite på hur de kvarvarande grenarna skall växa - utåt och uppåt - tror ni det blir rätt så?


Jag tänkte också prova att ta sticklingar - kanske är klippet lätt att föröka? Jag sätter några i vatten och några i kruka med en lite petflaska över=miniväxthus. Det hade varit roligt om någon stickling tog sig. Tyvärr så är de inte härdiga här, tål endast 0-gradig kyla.

Så trädet får inte bli mer än 2 m högt (hittar info om att det kan bli 10 m högt - jisses) och jag får skaffa mig en plastkruka så den inte blir för tung när den skall flyttas - en kruka på hjul? Med bärremmar? Hihi... det trodde hon inte dottern när hon köpte trädet, att det skulle ha sådan växtkraft :) 

Eller så gör jag ett bonsaiträd, har läst att det görs i Japan:

och det har ett eget frimärke,


Nä, det är väl lite synd - eller hur? Dottern skall åka på semester om ett par veckor igen - tror ni jag vågar be henne köpa med sig någon växt till mig igen?  ;)  Jo, jag tänkte faktisk be henne hålla ögonen öppna efter Oleander, de lär ju växta vilt i Italien, jag tror inte de blir så stora ;)
13 kommentarer:

 1. Och jag som trodde att mannen på handelsträdgården bara gjorde allt för att sälja när han lovade att trädet skulle växa jättefort och jättehögt - mamma mia - han överdrev inte ens! Jag tror fortfarande att det är preparerat med anabola steroider för detta trädet växer ju helt vansinnigt fort! =)

  Sjysst kruka där med huvudet på, förresten. Fixa en gigantisk sån med hjul som du kan sätta trädet i, jättefint! ;)

  SvaraRadera
 2. Fascinerande med det där trädet som växer så att det knakar!Sånt gillar man ju. Att man ser att det verkligen händer något. Annars växer ju de flesta träd ganska långsamt.
  Bonsaien var vacker...men jag skulle nog tycka lite synd om trädet, men vackert blir det ju.
  JAg gillar också de där patinerade, mossiga, lerkrukorna.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Lotta så läckert inlägg! Krukor av de där patinerade sorterna är ju så himla åtråvärda - jag anmäler mig genast till en svets-och smideskurs om du får napp (man kan ju starta egna kurser bl.a. via ABF bara man hittar någon som kan lära oss!)
  De där säckklädda krukorna är jag däremot inte alls förtjust i även om designern heter C.A.!
  Ditt träd är ju fantastiskt läckert - men varför köpa oleander från Italien - de finns ju här! Min har börjat blomma nu efter källarövervintrning./Anja

  SvaraRadera
 4. Vilken bra dotter du har!!! Jag får nog uppfostra sonen lite hårdare - min man brukar säga att jag har hjärntvättat honom, men jag tror inte att han skulle släpa hem ett träd när det blir dags för honom att resa själv! Jag har några år på mig att fullborda hjärntvätten!!!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 5. Det var en snabbväxande planta!
  Kommer nog inte passa som bonsai men du komer nog kunna klippa ner den på hösten för vinterförvaring.
  Kul med annorlunda växter.
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Det där med svetskurs låter intressant det är något som jag också har funderat på. Tänk vad grejor man skulle kunna göra till sin trädgård//Britt

  SvaraRadera
 7. Den mossiga krukan var min favorit. Det är kul när krukorna är lika vackra/intressanta som innehållet.

  SvaraRadera
 8. Tage Andersens rutor är bara så fina, såg du hans trädgårdsrockar?

  SvaraRadera
 9. Ursnygga krukor o ställningar! Vilken växtkraft ditt träd verkar ha :) Du får bygga ett separat hus till det på tomten om det växer så in i norden:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Visst är det snyggt med mossa på krukorna!
  Så trädet växer så fort :-) Du får skaffa släktingen D. virginiana. Det är såpass tufft att det nog skulle klara sig hos dig. Frukterna är lika goda :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 11. Häftigt träd! En riktig utmaning du har fått av dottern!
  /Cyrene

  SvaraRadera
 12. Vilka underbara krukor, vist är det roligt att ha lite olika krukor. Den med lejonet på älskade jag.
  Roligt att trädet växer så bra.
  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 13. Hejsan!

  Andra önska sig flärd men en annan önskade och fick en "pirra" i födelsedagspresent ett år. Den skulle du haft eller kanske jag skulle haft trädet "ler". Får du många sticklingar så är jag väldigt sugen på att prova den här på ön. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera