fredag 19 februari 2010

Blommig fredag - ögongodis

T
he rose has thorns only for those who would gather it."
 och just därför är krukrosor så perfekta! De har nämligen inga taggar ;) Den här söta rosen fick
 yngsta dottern på sin födelsedag som infaller på "alla hjärtans dag". Visst är den ögongodis?!


Den är helt bedårande med sin svagt rosa nyans och limefärgade kanter på blombladen och jag tror jag blivit lite förälskad......... undra om den har ett namn?
Rosen skall få flytta ut i trädgården till sommaren men det är nog en minatyrros - eller inte? Någon som har erfarenhet av att plantera ut köpta krukrosor på friland - växer de sig stora?Eller finns det en "riktig" ros som ser ut så här? Jag vill ha den i så fall! Butiken jag köpte den har även snittrosor av samma sort till försäljning så det borde ju finnas en "riktig" sort? Ni som kan och vet, berätta för mig så jag kan stilla mitt habegär :)

Och det snöar, snöar och snöar........ som sagt - jag skall aldrig mer önska mig en "vit vinter"..........

I dag har jag ledigt, bestämde mig i början på veckan för att ha en "ta-hand-om-mig-själv-dag", börjar med lite sovmorgon - att sova till kl 7, är sovmorgon för mig som går upp 5.30 i vanliga fall på vardagar. Tar nog en tur till favorithandelsträdgården "Lilla Torp" och ser om de har några fina tulpaner på lök som kan pryda hemmet i helgen, lukta lite på blommorna och drömma mig bort...... och glömma av snön en stund :)

I eftermiddag har jag bokat tid för massage! Fick ett presentkort i julklapp och nu är det dags att utnyttja julklappen -  det skall bli riktigt skönt. Sedan skall jag tända en brasa och bara mysa :)


Önskar er alla en trevlig fredag!
Vill ni se mer ögongodis denna fredag, tar ni en titt in till bloggen ROSES AND STUFF.
27 kommentarer:

 1. Åh.. så härligt det låter med ledig dag och massage, njut och må bra det önskar jag dig i allt detta vita.. =).. Snön ligger mycket djup, eller ännu djupare efter nattens snöfall. Små minirosor har jag planterat ut.. har överlevt vinter och blivit lite större och väldigt fina, men när jag tänker på det har de nog försvunnit.. Lycka till på din jakt för den rosen var ju ljuvligt vacker.. kram och ha en mysig helg.. Monica

  SvaraRadera
 2. Ljuvligt, ljuvligt och visst behövs det massor med vackra blommor för att överleva denna vinter med både snö och kyla! Hos mig håller vargavintern oss i sitt järngrepp och nu råder - 26 grader, MEN himlen är blå och ljuset har vi fått och jag har på mina lediga dagar njutit av det ändå otroligt vackra och rimfrostiga landskapet med långa turer på sparkstöttingen mitt på dagen = härligt, att få susa iväg över öppna landskap och stundom genom ridåer av vassruggar!
  Skönt med massage, det kan vi behöva då och då, jag har tid till fysioterapeuten idag med påkomna besvär :( hoppas det blir en lösning på bekymret i alla fall!
  Kramar / Bea

  SvaraRadera
 3. Glömde att skriva, jag har planterat ut minirosorna och de övervintrar med täckning hos mig och de växer till sig en aning, testade dessutom att hålla den övervintrande med pellisar i + 4 grader och ljust - det var perfekt. Blommade rikligt den somamren!/ Bea

  SvaraRadera
 4. Underbart söt lite ros. Fick en förra året som jag hade i kruka ute. Den blommade hela sommaren. Men om den hade klarat att grävas ner och övervintra? Ingen aning. Hoppas massagen var skön! Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Vad det lät härligt. Med att ta en ta hand om dig dag. Vilken söt ros,vet tyvärr ej vad det är för ros och har aldrig planterat ut minirosor. Men det är ju bara att försöka och täcka för säkerhets skull. Ha en fin fin helg/Gela

  SvaraRadera
 6. Jag brukar plantera ut minirosorna . Brukar inte bli så mycket srörre än innan tycker jag.

  SvaraRadera
 7. Så söta rosor din dotter fick! De går nog att plantera ut i trädgården men jag tror inte att de blir så mycket större. Men absolut värt ett försök!

  SvaraRadera
 8. En goding! Jag har planterat några "morsrosor" i kruka, dem är jätte fina. Fast vi får se efter den här vintern...

  SvaraRadera
 9. Underbart fin krukros du hittat! Din dag ser riktigt skön ut -njut!//Eva

  SvaraRadera
 10. Hej Lotta!
  Jo, man kan övervintra krukrosor, om man planterar dem i goda lägen, och täcker.
  Oftast är krukrosorna rotäkta.
  Den var söt din ros, och påminner lite om en gamaldags ros, kanske lite åt "Cecile Brunner"?
  Eller kinarosen "Old Blush"?
  Du får titta runt på rossidorna och i rosböcker.
  Ha en skön helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 11. Underbar Ros, o visst kan du sätta ut den. Jag har en gul ros som jag satte ut för länge sedan o den är bara så . Blommar hela sommaren o långt ut på hösten. har blivit lite större än den var när jag satte ut den. Sen brukar jag sätta ut alla mina krukros, ngn står i två år o ibland lite längre, men det är nog för jag har varit dålig att gödsla + att rottäcka, för det behövs på våren, även här nere hos mej.
  KRam Ninne

  SvaraRadera
 12. Så fina färger...Jag har en krukros ute i kruka men det är nog inte det bästa sättet...men det visar väl sig om ett tag.

  SvaraRadera
 13. Dom brukar ändra färg efter ett tag i rabatten.
  Samma färger finns det på snitt rosor men jag kan inget namn på dom, dom var kvistiga alltså många rosor på kvisten.
  Mariana

  SvaraRadera
 14. Jag hoppas du har haft en riktigt skön "ta hand om dig själv-dag" idag och att du får en härlig helg!

  SvaraRadera
 15. Söt ros. Härligt med massage det skulle man unna sig lite oftare//Britt

  SvaraRadera
 16. Ljuvlig ros å så gulligt med matchande rosa papper runt istället för kruka, supersött tycker jag!
  Kramar Ullis

  SvaraRadera
 17. Vilken härligt rosa ros, den vill jag ha!
  Fin blogg du har, härliga bilder!

  SvaraRadera
 18. Minirosorna trivs bra ute - blommar överdådigt och tål mycket.
  Jag hoppas du har haft en riktigt skön "ta-hand-om-dig-själv"dag. Såna behöver man ibland! Hm, undrar när jag hade en sådan senast....
  Ha en bra helg!
  /Helen

  SvaraRadera
 19. Underbart söt liten ros! De minirosor jag har planterat har klarat sig bra, men inte blivit så värst stora - förutom en som jag köpte på Botaniska. Den är ungefär en meter nu.
  Din mysdag låter härlig!

  SvaraRadera
 20. Hej vännen..hoppas du får en härlig dag med dej själv..det behöver man verkligen unna sej..massor med rosdoftande oljor..och ja jag har planterat ut krukrosor med blandat resultat
  Ha det..Maria

  SvaraRadera
 21. Ja men visst är det härligt med en liten krukros. Vacker.
  Håller med om att aldrig önska mej en vit vinter. /Knatten

  SvaraRadera
 22. Åh, va skönt med en "ta hand om sig själv" dag.

  Jättefin ros. Jag har inte planterat ut men haft i kruka ute som även övervintrat i gamla växthuset i ett par år. Lycka till hur du än gör. Kram!

  SvaraRadera
 23. Verkligen ögongodis den där rosen!
  Hoppas du fick en riktigt skön dag!
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 24. Hej!
  Har planterat ut kruk/minirosor i en rabatt i sydvästligt läge. Har dem framför en rad med lavendel och de har klarat sig i flera år. Jag vintertäcker dem med granris och gödslar dem på våren. De har inte blivit så mycket större men ganska kraftiga och de har ändrat färg sedan jag satte ut dem. Från början var de rosa men nu är de mer gula än rosa. Har hört att det är ganska vanligt att de ändrar färg.
  Ha en skön resterande helg!
  Varma hälsningar
  Ulrika

  SvaraRadera
 25. Du gör verkligen rätt som unnar dig en egen dag. Jag är säker på att du mår som en prinsessa sen..:)
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 26. Vacker ros. Känner inte till om den är en "sort". Men minirosor planterar jag alltid ut- och många klarar sig fint vinter efter vinter. Har en som nu nog är ca tio år!
  LÅter som ett mysigt "dagsprogram". Men 7= sovmorgon och 5.30 som "vanlig" vakningstid?! Hm... och Tihi.... Låter väldigt ruskigt i mina öron!;-) Nå.... Det är väl tur både för samhället och oss att det för de flesta finns en plats och en "funktion" - både för mogonpigga och för motsatsen?!;-)

  SvaraRadera
 27. Åh, vilken härlig och inspirerande blogg du har! Jag fick en likadan miniros av min dotter till mors dag förra året. Den är verkligen SÅ vacker! Hade den länge, länge innan den gav upp. Jag har en annan liten röd krukros som jag fick av min man på vår bröllopsdag för två år sedan. Den lever i kruka ute, just nu nergrävd i växthuset. Den blir dock inte större med åren...

  SvaraRadera