onsdag 20 januari 2010

Pysslade i helgen,


Jag har länge funderat på att "patinera" blomkrukor jag inte använder och nu gjorde jag slag i saken. I helgen tog jag fram gamla krukor, några defekta betongänglar och tog plats på diskbänken i köket - det är för kallt i källaren..... Limmade fast en ängel på en gammal kruka med PL 400 som är superbra till både betong och keramik, att ängeln är trasig gör ju inget, det skall ju ändå se "gammalt ut"  :)


Efter tips av Tinas trädgård på TV4, har jag letat efter gips men tyckte det var lite väl dyrt och jag kom på att jag hade "husfix" hemma, är ju nästan som betong fast finare och vitare i strukturen. Bäst är att patinera krukor av lergods men jag provade på en annan kruka där underlaget är räfflat och då fastnar betongen rätt bra.


Rörde ihop och kletade massan på krukan. Här och där gned jag in jord och lite gammal mossa för att få förändrad struktur. Hittade en kruka med pedistal på loppis och det blev rätt så bra, jag försökte behålla mönstret som fanns. Jag var lite feg när jag färgade med jorden och nästa gång skall jag vara modigare.


När det har torkat, kan man rista revor och struktur och ev gnida av "betongen/gipset" för att få fram det gamla och slitna utseendet. Jag har hitills bara borstat med en disksvamp men tror jag skall skrapa lite till och få fram den röda krukfärgen som finns under betongen.

Skulle vilja ha lite grön färg och funderar på hur? Mossan är ju grön men färgen försvinner när den blandas med betongen..... något att klura på.

Krukorna skall jag ha ute i trädgården och tja - det blev väl inte så dumt? Men som sagt, lite mer färg behövs......

klickbar bild för närmare titt

Så nu skall det jagas gamla lerkrukor på loppis! Jag gillar den runda krukan som tulpanerna står i och jag tror att jag såg en till på loppisen - tänk er den med en yvig vildpelargon....... *längtar*......

Lyckan vore att hitta krukor i form av "tråg" och så skulle jag vilja ha olika figurer att limma på krukan - kanske dags att damma av formarna som används vid betonggjutning; blommor, snäckor, mera änglar........

Patinera krukor är rätt lätt att göra inomhus när det är trist väder för när våren kommer, vill vi ju vara ute - eller hur?  :)
20 kommentarer:

 1. Oj, vad pysslig du har varit, och det blev verkligen fint också! De kommer bli jättefina utomhus i sommar, med växter i...visst längtar man till våren nu...=)

  SvaraRadera
 2. Det blev jättefint! Vilken pysseltant du är.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat! tillvåren kan du ju pensla in dem med filmjölk, så kommer mossan.

  SvaraRadera
 4. Läckert!
  Tror du det går att använda fiskelådor i frigolit till tråg. Har sett när sådan tillverkats av hönsnät och betong. Frigolitlådan får först hönsnätet omkring sig för att betongen skall fastna och sitta kvar.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Supersnyggt. Ett " vill också " inlägg.....Kram

  SvaraRadera
 6. Skitsnyggt! Du får ha helgkurser.....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 7. Så snyggt, smart! Ja nu vill vi har vår- fröerna har anlänt! / kram åsa

  SvaraRadera
 8. Så fint det blev!!!!Nu måste jag oxå ut och jaga krukor*L*

  SvaraRadera
 9. Jaha, nu blir det till att leta gamla krukor o tråg för efterapning:) Görsnyggt, tack för ett kanontips.Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Jadu, det var snyggt jobbat.
  Bara fantasin sätter gränser och hos dig flöder fantasin på ett härligt sätt.
  Ha en trevlig kväll, Petra B.

  SvaraRadera
 11. Vad fint! Jag har bunkrat sen i höstas men hann inte med då! Vågar nog inte stå i köket då våra avloppsrör är tokgamla och vi har haft problem med allvarliga stopp.
  Men snart när det är vår!! Då!!!

  /Lillianna

  SvaraRadera
 12. Mmmm...så vackert! Vilken härlig idé! Får lov att gräva i svärföräldrarnas källare så fort det beger sig: Tänk hur mycket skojigt man kan ha utan att det kostar särskilt mycket :)
  Tack för att du alltid delar med dig av tips, på ett inspirerande sätt!
  Kram/ Bea

  SvaraRadera
 13. Jag har penslat min trollmorsfåtölj med filmjölk och nu börjar äntligen mossan växa på den, grön och fin! Det borde funka för dig med.
  Fåtöljen har jag klätt med betong blandat med lite jord.

  SvaraRadera
 14. Vilken idespruta du är. helt otroligt vad kreativ du är. Det skulle jag aldrig ha kommit på.
  Men hur i hela friden skall jag komma ihåg hur du har gjort. :o)
  Ja jag får väl komma tillbaka och kika igen när jag fått tag i krukor.

  Tack för din ide.

  Ha det gott
  kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 15. De är så himla fina så man nästan dånar.. =)... jag vill ju testa med en gång. Du får ha kurs som nån skrev.. blev ju supersött med lilla ängeln där.. =). Kram.. och nu måste jag verkligen i sängen.. Monica

  SvaraRadera
 16. Fiskelådor kan du nog få i fiskaffären, om du inte vill vänta till våren ;-))
  Birgitta

  SvaraRadera
 17. Hej
  underbart att fixa å få så fint!
  det gäller ju bara att komma igång!
  Monika

  SvaraRadera
 18. Men himmel vad fint det blev. Du är så pysslig att man skäms över att man själv inget gör. Men allt kostar pengar och som arbetslös får man vara försiktig. Himla fint blev det Lotta!

  SvaraRadera