tisdag 22 december 2009

Dukning och dessert,

Juldukningen är påbörjad, i år går den i "isigt och frostigt" tema; vitt, grått och lite röda inslag. Tallrikar av glas och silverdetaljer i pyntet,


Visst är äpplet jag hittade i butiken fint? Tror jag läste om det i höstas, att det sattes på en "etikett"  på äpplet och sedan fick det mogna med etiketten på - och så blev det så här fint!


Desserten på julafton är Cheescake med botten av pepparkakor och lite tunna stråk av björnbärsmarmelad.


Här är receptet om någon blir sugen på att testa:
Ingredienser:
3 ägg
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
100 - 125 gr philidelfiaost
smulade pepparkakor (alt digestivekex 5 st)

Skål 1 - vispa äggvitor till hårt skum

Skål 2 - vispa grädden

Skål 3 - finfördela osten och blanda ned äggulorna en i taget. Rör ned socker och vaniljsocker.
Rör ned grädden.
Vänd ned äggvitorna.

Smula pepparkakor i en form med löstagbar botten (täck alltså botten med ett tunt lager)
Häll i smeten.
Valfritt är att röra ned någon form av sylt eller färska bär.
Låt stå i frysen minst 5 timmar.
Kan dekoreras med frukt eller bär eller som jag gör - gör ett mönster med gaffel  där sylt blandas med den vita smeten, innan kakan fryses.
Alt - klipp ut ett hjärtan/stjärna i papper och lägg på frusen kaka, ströa kanel över, lyft bort pappret och du har ett fint mönster.

Nu snöar det jätte, jättemycket ute!!! Ho ho ho..... tror visst tomten får bruk av släden i år........ :)




20 kommentarer:

  1. Hej Lotta!
    Jag sa ju att jag skulle skicka snö till dig så bra att den kom fram. Här snöar det igen massor.
    Vad spännande för dig att vakna imorgon det är en alldeles speciell känsla särskilt dan före doppare dagen.
    Minns du när det hände sist? Det gör inte jag.
    Vilken efterrätt... och dukning.
    Så långt har inte jag kommit.
    Imorgon skall jag ha släkten på kalkonmiddag men fåglarna skall först ha sitt.
    Ha en skön jul så hörs
    Stor julkram från
    Annika

    SvaraRadera
  2. Oj vad vackert! Vilken fröjd att få äran att sitta ner och äta vid det bordet. Hoppas dom inte är proppmätta efter julbordet så att dom får ner lite cheesecake också. Men jag undrar om någon vill skära i den, den är ju också hur fin som helst. Hoppas nu att du får en riktigt härlig ledighet med mycket lekar i snön. Lova att du gör minst en snöängel. // Kram Peter

    SvaraRadera
  3. Härlig dukning, ger mej inspiration, tänk sådan äpple som placeringskort, tar förstås lite tid att fixa.
    Tackar för receptet kan bli nyårsdessert här.
    Ha en go ledig het, och God Jul kram Monica

    SvaraRadera
  4. Men jösses Lotta!!!! Ska erkänna att jag inte varit runt på bloggarna på ett bra tag. Här har det hänt grejer!!!!!!!!!!!Vilka underbara bilder!!!!!!!Nu vet jag vad jag ska göra i julhelgen...läsa din blogg!!! Oj så mycket fint!!!
    Ha en riktigt härlig jul
    Kram Carina

    SvaraRadera
  5. Å så vackert det är! Vi kommer att vara bort på julaftonen så jag har inte funderat så mycket på det här med dukning i år.Det är ju jul flera dagar så jag får fundera ut något. Vi har nytt bord och alla mina linnedukar är för korta så något nytt måste det bli!

    Efterrätten låter supergod, särskilt för en gottegris som jag. Någon av juldagarna gör vi alltid saffransinkokta päron och jag lär inte kunna låta bli i år heller, så gott!

    SvaraRadera
  6. Oj...så tidig med dukningen är inte jag. Men jag tror att alla inköp i princip är avklarade...bara lite röd på julafton kvar.

    SvaraRadera
  7. Ja, den kakan blev jag sugen på att göra! Tack för recept. Jag har ju släkten här på julfika på juldagen, och då kan den ju va perfekt!

    SvaraRadera
  8. Cheescake?? Här på Västkusten äter man ju äggost med björnbärsylt till jul ;) Önskar dej många fina juldagar.

    SvaraRadera
  9. GOD JUL å må så gått
    Tack för alla goa kommentarer jag fått
    Maria

    SvaraRadera
  10. Det var annorlunda men lät supergott. Här äter vi av tradition Ris a la malta med saftsås. Cheesecake kan jag däremot tänka mig göra till nyår - tack för tipset ;P

    Dukningen har jag inte ens börjat fundera på. Får väl besluta vilken servis vi ska ha till en början. Det beror ju på om vi har lusta tt diska på juldagen eller om vi bara vill kunna stoppa in allt i diskmaskinen, vilket I-landsproblem. Ha nu en riktigt fin jul / kram gittan

    SvaraRadera
  11. Oj, färdigdukat och allt! Kakan ser finfin ut. Mums. God jul.

    SvaraRadera
  12. Inspirerande juldukning! Stilren och festlig - väldigt fint!
    Önskar God Jul!
    Kram Ingrid

    SvaraRadera
  13. Blir genast sugen på att göra denna cheesecake. Och verkligen tjusig dukning! God Jul!

    SvaraRadera
  14. Julstöket här hemma är nu avslutat.
    Skulle smakat gott med din kaka till kaffet.

    En riktigt GOD JUL, och hoppas att tomten kommer med trädgårdsböcker

    SvaraRadera
  15. Här kommer en stor julhälsning från mig till dig//Britt

    SvaraRadera
  16. God jul ! och härlig dukning- jag är väl bjuden..? =) / kram åsa

    SvaraRadera
  17. Vilken underbart vacker dukning! Jag gillar verkligen det grå och vita (och med rött i som livar upp lite...)
    Hoppas du får en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  18. Mmm... låter verkligen smarrigt det där. Hoppas den smakar lika bra som den ser ut. :)

    God jul till dig från mig!
    Kram Mia

    SvaraRadera
  19. Den vill jag ha!!!! Mums och vilken enkel men charmig dukning. Du är söt där du värmer dina händer och Kamelia träffade jag på i Austrailenm när jag var där 2000.
    Tyvärr går det inte så bra med kursen bara ett några som går - vet ej hur jag skall få ut den mer, vi får väl se.

    God Jul, MB

    SvaraRadera