onsdag 18 november 2009

Före och efter

är veckans (tisdag) tema hos Marias trädgårdsblogg och jag har faktist ett rätt bra exempel på hur det såg ut hos mig vid entren 2006. Vi hade dränerat året innan och sådde gräs där det alltid förut växt gräs - men sedan ångrade jag mig.....


Jorden var ännu inte så hårt packad så det var relativt "lätt" att om allt till en rabatt. Jag läste om ett sätt där man började i ena ändan, att gräva en ränna ca 40 cm djup, och grävde bort grässvål och jord och la det vid sidan av.
Nästa ränna (en halvmeter bred) grävdes och den grässvålen lades i botten föregående ränna, sedan grävdes jordlagret ur och lades också i föregående ränna.
Sedan grävdes nästa ränna brevid och grässvål flyttades ned i föregående ränna - osv. När sista rännan grävdes så lades grässvål och jord från allra första rännan i den och jobbet var klart.
Grässvålarna förmultnades eftersom de kom längst ned och blev bra kompostjord och jag behövde inte köra bort all grässvål. Rätt smart sätt att både få en ny rabatt ;)

Och hur det blev - kanonbra!!! Det växer så det knakar och entren är den finaste rabatten jag har *stolt*. Så här såg det ut i juni månad 2009.


Om ni har några före-efter bilder så damma av dem och gör ett blogginlägg om det, länka till Maria och skriv en kommentar i hennes blogg, där ni länkar till er egen blogg :)

Det är denna vyn som är min månadsbild och faktiskt - trots att det är november och det "stora grå" har anlänt så är det lite färg och kontraster där nu med. Har klurat på om jag kan ha belysning i min parabolantenn-damm som är ny för iår. Jag har spottar som lyser på spaljen till vänster om kvällarna och en som lyser på stora Ekens stam (längst bort i bild).

Fast snart är det dags att ta fram ljusslingorna därute och jag har en sådan där lång, slangformad slinga som jag kan lägga runt dammen - hmmmmm - är det förtidigt att ta fram ljusslingorna i helgen? Jag blir så sugen på det....... det lyser ju upp lite mer :) Vad tycker ni? Skall jag - eller inte.....sätta ut ljusslingor ? Det är era röster som får avgöra.........  8`)


29 kommentarer:

 1. Vilken tur att du ändrade dig och gjorde en rabatt i stället! För vilken skillnad det är på korten. Roligt när man kan se det så :)

  Jag tycker absolut att du ska sätta upp ljusslingor redan. Jag har slingor som har suttit uppe hela sommaren, i ett träd, och lyst upp på kvällarna.

  Vilka fina saker ni gjorde hos Linda. Jag gillar lejonhuvudet och strutarna jättemycket.

  Kramar Mari

  SvaraRadera
 2. Finurligt det där med grässvålen! Jag har (nästan)inget gräs kvar i min trädgård så jag har inte det bekymret. Men jag kan å andra sidan inte gräva fram fler rabatter. JAg har två fina uteplatser i stället.
  Det blev jättefint hos dig!
  Novembergrå hälsningar från Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Vilken skillnad! Så fantastiskt vacker rabatten blev, som en engelsk border.
  kramar från Poppins

  SvaraRadera
 4. Jag röstar för att ljusslingorna ska upp! Ska själv göra ett ryck till helgen!
  Jättefin rabatt du visar!
  kram/Marie från Systrarna

  SvaraRadera
 5. Det blev ett lyft för hela entrén med den nya rabatten. Och att du la grässvålen i botten gjorde att det blev bra gödning åt växterna - inte konstigt att de växer!
  Det är många som tagit fram sina ljusslingor redan. Jag ska kolla så mina funkar i helgen, och kanske hänger jag upp nåt också - men jag ska försöka låta bli att tända dem. Å andra sidan tar jag inte ner dem förrän framåt påsk =)

  SvaraRadera
 6. Du ska vara stolt - det blev stor skillnad, vilken fröjd för ögat!
  Ljusslingor...nja enligt mig, men jag har faktiskt sett en redan, hemma på min gata, och det finns säkert fler i vårt avlånga land som har tjuvstartat..=)

  SvaraRadera
 7. Jag har satt upp slingan i Lugnet men inte tänt den. Men det var bra lockande ska jag söga för det lyser ju så fint. Men nu klarar vi först av makens födelsedag och sen kan vi tänka mera jul.

  Kramar från ett mycket stormigt Skåne!

  SvaraRadera
 8. Herregud vilken skillnad, underbart Lotta. Klart att du ska vara stolt över den rabatten.

  Frågar du mig angående ljusslingor säger jag att de absolut ska fram nu. Jag plockade fram en till verandan och en till uterummet förra veckan (om det inte var ännu tidigare). Det är ju nu det är så mörkt och eländigt ute, nu man verkligen behöver allt extraljus man kan få. Så ut och sätt upp lite ljus ute du. :)

  Kram Mia

  SvaraRadera
 9. Det är verkligen en otrolig skillnad på före och efterbilderna. Vilken frodighet, måste vara trevligt att gå denna välkomnande gång när du kommer hem från arbetet!
  Tycker du kan sätta upp belysningen nu. Själv väntar jag till första advent, eftersom jag har belysningen i en gran och det ser ganska julgranslikt ut.
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Så frodigt och fint i rabatten, helt klart ett "lyft" för framsidan. Det är väl bara en och en halv vecka kvar till advent och i helgen är det bara en(man vill inte riktigt inse detta)så det kan väl inte vara för tidigt för en ljusslinga.
  Vi ska också sätta upp en som vi brukar ha på kaninhuset, där den lyser upp så att det gå att se och mata kaninerna innan skolan börjar.

  SvaraRadera
 11. Nej, inte är det förtidigt inte, vi har redan bakat både lussekatter och pepparkakor och så har vi idag kokt kola! Så ut med ljusslingan! Det skal njutas av länge och nu blir det fort mörkt på kvällarana.

  Härligt att se att det inte bara är jag som gräver upp gräsmattan.... bra tips du skrev.
  MB
  Ps. Kul Lotta att du var med i mitt tema.

  SvaraRadera
 12. Du har gjort ett fantastiskt jobb!
  Angående ljusslingan så tycker jag att du ska vänta lite till...

  SvaraRadera
 13. Din entre´är så jätte fin. Enorm skillnad. Kram Lena/isis

  SvaraRadera
 14. Så härlig entré du fick o dessutom slippa klippa gräs! Visst är man velig med ljusslingorna vid denna tiden.... jag har köpt en solcellsdriven som jag gärna vill testa hur den funkar.... men jag drar på det! Men kan du så kan jag.... Köpte dessutom nåt barrliknande på Netto idag som skulle behöva lite ljus i sig.... Får se vad jag hinner före jobbet imorgon.
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 15. Hejsan!
  Om jag inte hade varit så osmart så hade jag haft mina bilder kvar på TB, men jag får ha dem i tanken. Det vart en bra jord av ditt dätt stt göra och här har jag jordförbättrat mina långa rabatter i höst och hoppas det ska bli frodigt. En rullad elkabel blir säkert vackert i dammen och ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 16. Stor skillnad, får man säga. Och väldigt tjusigt. (Plocka du fram ljusslingorna.)

  SvaraRadera
 17. Jag som trodde att det var mitt inlägg som lockat dig till ett före och efter ;P Visst är man bra korkad (om du ursäktar uttrycket) när man inte tänker efter utan bara återställer allt som det var förut, som vi med vår placering av växthuset. Gissa om jag drog på det länge innan jag ens vågade öppna mun inför maken och påtala att jag ville ha det flyttat "lol" Men så blev det också så himla bra! Och maken hade insett samma sak som tur var redan innan jag sa något.

  Din entré är helt underbar! Och jag tycker att det är viktigt. För även om vi i princip bara ser våran framsida när vi kommer hem så stannar jag trots allt upp där en stund. Den ska dock få sig en rejäl make-over den med när baksidan är kommen lite längre. Ska bara övertala maken om att de 5 gigantiska tujorna vi har där hade gjort sig bättre på återvinningsstationen =§ Dom bromsar alla mina förändringsplaner så därför måste de bort.

  Ljusslingorna tycker absolut att du kan plocka fram till helgen. Det är ju bara en vecka kvar till första advent och då är det så mycket som ska fixas och donas med ändå.

  Oj vilka långa kommentaren jag skriver (f-låt) Det märksa tt jag inte träffar folk om dagarna längre "ler" Ha det gott / kram gittan

  SvaraRadera
 18. Wow vilken fantastiskt vacker efter bild.

  SvaraRadera
 19. Ta fram ljusslingorna! Det behövs i mörkret.
  Rabatten är jättefin. Bra före och efter bilder.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 20. Din entrérabatt är verkligen superduperjättefin!! Jag är så imponerad av att planteringarna har blivit så stora efter så få år.
  Jag ska ta fram julslingan till helgen, MEN inte tända den förren första advent-helgen. :)

  SvaraRadera
 21. Det är så kul med före och efter bilder.
  Så fint det blev och så skönt att klippa det gräset eller hur?
  Perenner är så tacksamt.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 22. Wow, vilken skillnad det blir när man gör en rabatt! Det är verkligen jättefint och välkomnande!
  Jag brukar oxå titta på mina egna före och efter ibland, det är rätt roligt!
  /Lillianna

  SvaraRadera
 23. Säger bara oj oj oj vilken skillnad…
  Så välkomnande entré.
  Kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 24. Oj vilken skillnad, så kul att se! Och det måste ha varit värt allt grävande...Ljusslingor är mysig i lagom mängd, min granne mitt över gatan har så många så vårt hus också kan spegla sig idet... Kul förresten att du gillade mitt blåbärsland! Kram Jenny

  SvaraRadera
 25. Hejsan!
  Vilken skillnad det blev vid entrén! Så fint!!
  Ja, det är väl det som kallas att "ha gröna fingrar"!
  Ha det bra!
  Sari

  SvaraRadera
 26. Wow, vilken skillnad! Jag vet ju hur fint du har det nu men kul att se en bild på hur det såg ut innan du började gräva. Det har blivit så snyggt - jag gillar det jättemycket. Hoppas allt är bra med dig! Ha det gott och trevlig helg! Kram Karin

  SvaraRadera
 27. Visst-du hade det prydligt men nu blev det fantastiskt inbjudande. Mycket bättre Feng Shui.

  SvaraRadera
 28. Hej Lotta!
  Såg att du har varit hos Linda o gjort så fiiina saker:-))
  Blir lite sugen själv igen,men men det kanske blir en helg kurs till våren!
  Jösses vilken skillnad det blev vid entren,tänk vad lite rabatter kan göra!Snyggt jobbat:-))
  Hemma hos mig är det på tok för mycket gräsmatta.Men jag håller på att decimera den lite varje år,så nu tar det bara drygt en timme att klippa den:-))
  Till våren har jag tänkt att grusa upp på framsidan så då ryker det ytterligare en bit gräs.

  Det klart att du skall sätta upp ljusslingorna,Vi behöver ALLT ljus vi kan få nu!
  Hörde att vi här i GBG trakten hade fått 3 timmar sol i nov,fattar du mer ljusslingor till folket!!
  Ha en trevlig helg,vi skall måla om i hallen!!

  MVH MLK:-))

  SvaraRadera