onsdag 8 juli 2009

Silversalvia - trodde jag.... :)

En sorts salvia (trodde först det var Silversavlia) vars blommor jag har stiftat bekanskap med i år. Sådde frön i för 2 år sedan och i fjol fick jag njuta av vackert bladverk. I år var det dags för blomningen, först kommer en rätt så stor knopp, mest vit i färgen men lite blå-gröna kanter på blommorna.


Ju mer den blommar, desto blåare blir blommorna ? Trodde de skulle vara vita.... (enligt googles bilder) men jag tror jag fått fröerna (minnet är bra men kort :) och att de är "tagna själv" och då kan det ju bli lite sisådär mer rätt färg på blommor.


Fin och ståtlig är den i alla fall, rätt så hög. Jag har den framför variegerade Tistlar tillsammans med lägre Lammöron.


De gula blommorna är Vinruta, en kryddväxt som jag enbart har för blommorna och några Lammöron sticker upp sina blommor. I vintras fick jag frö av Monica på Silversalvia, de är sådda i år - så nästa år får jag se dem blomma.
Det är dags att börja samla frö nu, jag ser att Mariatisteln frökapslar är klara så det är bäst att gå ut och klippa av dem innan regnet kommer - frökapslarna skall ju helst vara torra när de samlas in. Den röda Stärnflockan har också blommat över så där kan jag också skörda lite frön. Som sagt - nu tar jag sax, kaffefilter och går ut...... vi bloggas 8`)
************************************************************************************
UPPDATERAT - Haha - nu lurade jag er och mig själv, har läst kommentarerna och insåg att det blivit förväxling av etiketter - det är INTE Silversalvia, det är Salvia sclarea 'Turkestanica'
Nu undrar jag ju förstås var jag planterade Silversalvian, den där med de ludna bladen...... jag vet att jag har sett dem.... hmmmm - får nog leka detektiv i morgon :) Men det var ju bra att jag skrev det här inlägget så jag fick koll på läget - ha det gött!


9 kommentarer:

 1. Hrm... jag sådde Silversalvia förra våren som ett-åring. De lyckades övervintra? och har vuxit till sig rejält. Men... den ser inte alls ut som din! Min har vita jätteludna blad stora som "dassalock" (som man säger på skånska) Men som sagt de ser inte alls likadana ut. Gillar dina blomställnignar och undrar om kanske mina kommer att blomma i år??? Vi får väl se =) Ha det gott / kram gittan

  SvaraRadera
 2. Mina har mycket ludna blad och är gråaktiga i baldfärgen. Blommorna är lite vitblåa. Bladrosetten komm förra året och jag trodde inte den skulle komma i år igen faktiskt men det gjorde den och nu blommar en av de två. Får se vad som händer sen!!!!!!!!

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Tänk vad lätt det är att vifta runt med etiketter, ibland får man kankse hjälp av en nyfiken fågel.. Tur du fick ordning på lapparna.. *hihi*.. vilken tur det är att man bloggar.. kramiz.. MOa

  SvaraRadera
 4. Glömde att säga att din växt var väldans fin i alla fall.. *Ler*.. kram igen..=)

  SvaraRadera
 5. Silversalvian står på min önskelista men denna var ju fin den med. Alltid kul med överraskning
  kram sara

  SvaraRadera
 6. Silversalvia är jättefint, men det var ju denna också;)

  SvaraRadera
 7. *fniss*
  Lätt hänt! Fin var den i alla fall. Men vilket namn! Turkestanica!! :)

  SvaraRadera
 8. Hoppas att du hittar din Silversalvia oxå.
  De är ju fina båda sorterna.
  Det är inte alltid lätt att hålla reda på allt man sätter ner. Det är många gånger som man ser ut som ett stort frågetecken när det kommer upp något :)

  Kram Mari

  SvaraRadera