fredag 24 juli 2009

Blommig fredag

Blommig fredag trots det ihållande regnet och det är då jag inser vikten av rejäla och stabila perenner som står emot det mesta. Astilbe x arendsii är en himla bra perenn, den klarar av de flesta lägen - sol till halvskugga - har vackra blad och blommor med rejäl stjälk som inte lägger sig ned eller bryts av när det stormar och regnar.Jag har två färger på mina Astilbe, en mörk rosa där stjälken är mörkt rosa,
och en ljus rosa, tillsammans är de en vacker kombination. Jag skulle vilja ha en vit också, får leta efter en i år :)


Hos mig växer de i halvskugga, i entrerabatten med Hosta som närmsta granne. De blommar oavsett väder och är nog den största färgklicken här hos mig just nu. De är nu tre år gamla och till hösten blir det nog dags för en delning av dem,
och då skall jag testa att plantera några i "Skogsbacken" där det nu är färgfattigt - där är det bara Digitalis Chocolate och Nattljus som blommar. Tack för all info när jag efterlyste namn för min gula blomma, som visade sig vara Nattljus och dessutom årets perenn! Tänk vad man lär sig hela tiden :)

Fler bidrag till Blommig fredag finns på bloggen Roses and Stuff.
I dag är det en alldeles speciell fredag för nu har jag semester! Skall bara ta ett allvarligt samtal med vädergudarna, om att min beställning på fint väder tas på allvar, för nu vill jag ut på havet, njuta av sol och bad, ligga i hängmattan på båten...............12 kommentarer:

 1. Åhå! Har alltid haft lite svårt för astilbe, men nu ser man ju hur den ska komma till sin rätt!! Tokläckert tillsammans med funkiorna - och vi som ju har 6 st funkior som vi inte riktigt visste vad vi skulle göra av: nu skriver vi genast ner Astilbe x arendsii på önskelistan och planerar att härma dig! :-)

  SvaraRadera
 2. Snyggt att blanda mörkrosa, (eller är den röd?) och ljusrosa! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Vilken läcker astilbe, trevlig helg, kram.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig: hur viktigt är det inte med växter som kan stå själva - och hur ganska sällsynt;) Önskar dig en skön o solig semester!

  SvaraRadera
 5. Skönt med växter och blommor som inte låter sig nedslås av regnet! Dina astilbeblommor verkar vara både vackra och stabila!

  SvaraRadera
 6. Trevligt med lite Astilbe, läcker färg. Den gillar lite skyggiga lägen ellerhur? Hur är det måste de ha mycket fuktig jord?

  Ha det gott/ Tyra

  SvaraRadera
 7. Tacksamt med blommor som klarar av väder och vind. En vit skulle säkert bli vackert bland de rosa blommorna. Att kunna dela plantan är en fördel. Önskar dig en skön semester. /Amanda

  SvaraRadera
 8. Vacker! Eller vackra sak jag säga- för den rosa också det! Ju!;-)

  SvaraRadera
 9. ... ochh så ska man inte skicka för snabbt!;-) "sak" = "ska".... Ju!;-)

  SvaraRadera
 10. Astilben är en fantastisk dekorativ växt. Mina står invid dammen och blommar som bäst just nu.....Önskar dig en solig och härlig semester :)
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 11. Jag är enig, men jag har turen till att ha alla tre, röd,rosa och vitt. Jättefint! Men det finns lila också, den har jag inte..Årets perenn alltså, nattljus. Interessant.

  SvaraRadera
 12. Atilbe är en väldigt vacker perenn, dessutom! Har haft otur med dem tidigare, men nu har jag en planta i skuggrabatten som snart slår ut...vet inte vilken färg den får ännu.Önskar dig en riktigt skön och solig semester!

  SvaraRadera