onsdag 10 juni 2009

Varning för fästingar!

Usch - dessa läskiga kryp! Jag fick en på benet för tre veckor sedan, plockade bort den med ett litet smart verktyg jag fått för många år sedan. Det är inget ovanligt att vi har fästingar på oss, minst en gång om året brukar vi i familjen få en fästing på oss.

Fästingen fick jag när vi var vid "stugan vid havet" på västkusten och det var nog därför jag fick en kraftig hudinfektion, Borrelia, - en stor, kraftig röd svullnad med små "ploppar" på området, det brände och sved och kliade och har nu ätit penicillin för detta.

När jag berättade för läkaren att det var en "västkustfästing" så sa han att vi måste vaccinera oss mot TBE, fästingburen encefalit omgående.


Och det har vi gjort nu, första sprutan är tagen och nu är det två kvar. Första sprutan ger inget skydd, det är först när andra sprutan är tagen - om 4 v - som det finns skydd.

Så nu får vi tänka oss för, framför allt när vi är vid "stugan vid havet", då TBE nu finns i det området samt att fästingar som är bärare av TBE, sprider sig ganska fort. Vet ju att det för ett par år sedan fanns på ostkusten men nu är även vi drabbade. Jag vet ju också att Rådjuren är bärare av fästing och släpper dem där de går, katterna har ju också fästingar med jämna mellanrum.

Nu när jag är ute och rör på mig i gräs och buskage, blir det långärmad tröja, långa byxor, strumpor och kontroll varje kväll. Det är lite läskigt att man kan bli så sjuk av ett litet blodsugande kryp - urk!!! På vår vårdcentral har de drop-in-vaccination 4 dagar/vecka och visst kostar det, 300 kr/spruta men det är det verkligen värt! Tänkte jag skulle varna er, då vi trädgårdstokar är ute så mycket, påtar vi inte i jorden, så kryper vi på marken och fångar blommor på bild med kamera :)

Alla Aklejor ovan, med undantag av svarta Nora och den rosa okända, är döttrar av Monicas Aklejor och jag tror säkert att de kommer att beblanda sig med varandra, som de gjort hos henne - kanske även jag får en alldeles egen Akleja?

Här är regnigt men varmt, lite klibbigt som om det var åska på gång, men växterna gillar regnet och nu har även de första sniglarna tittat fram - det gäller att ta de små så de inte kan föröka sig i sommar. Ja, det är en evigt strid mot oönskade djur :) Ha en bra onsdag 8`)
8 kommentarer:

 1. Läskiga kryp de där fästingarna! Hoppas du inte får några men. Förmodligen blir det väl så att alla måste vaccinera sig inom snar framtid. Det tror jag i alla fall. Just här hemma vid har vi nog inte så många men vå åker ju ofta iväg o går med hunden i olika skogar o där brukar finnas.

  Mycket fina aklejor! Älskar dem verkligen!

  Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
 2. Vackra aklejor. Som tur så gillar int fästingar mej så mycket..
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 3. Lotta!
  Nu har du fått mig att ringa vårdcentralen - dags för vaccin mot TBE.
  Underbara aklejor! Den ena lika fin som den andra.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Här har du en till som haft Borelia--i våras blev jag biten och fick en stor "blaffa" på vaden--behandling med penicilin
  Som du märker kommer jag in hos dej nu-vet i skam vad som blev fel--var inne och hämtade din adress på Firefox och bytte ut i vänlistan--å så vart jag inne......
  Kramen Maria

  SvaraRadera
 5. Ja fy för dessa snuskiga kryp. Tycker ändå att det verkar mindre av fästingar i år. Men det vart att klia överallt när jag läste om dem det är ungefär som att prata om löss. Hadet bra //Britt

  SvaraRadera
 6. Tell me about it!! Förra året fick även jag ta en penicillinkur. Marodörer!!!
  Jättemånga vackra aklejor du har. De kan man aldrig få för många av. Och det är ju bara roligt att de korsar sig.
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Nemen se där några jag känner igen.. visst är det härligt med alla fina korsningar som blir till ..=). Trist det där med fästingar.. usch och fy och så attans dyrt 300 kr per spruta.. och så hela familjen.. vojne vojne.. Men vilken tur ändå att du kom dit med ditt bett, du visade det ju hos Linda och det såg inte roligt ut.. Ha det gott..Kramiz..MOa

  SvaraRadera
 8. Ljuvliga aklejor!
  Jag har aldrig haft fästingar på mig men förstår det måste vara hemskt få det! Bra ni blivit vaccinerade nu i alla fall!

  SvaraRadera