fredag 6 februari 2009

Torsdag = trädgårdsdrömmar

Då var det torsdag igen och fler trädgårdsdrömmar avslöjas :) I dag blir det fler bilder från trädgårdsresan till Skåne 2008, bilderna är ifrån Kristina Mandahl och Åke Axelsson´s trädgård i Ramlösa. En kuperad trädgård i Skåne! Klart att den var vacker.... Vatten är både vackert och rofyllt i trädgårdar - att ha en egen vattenränna är verkligen en dröm.Klickbilder.......

När vi var i Skåne så var det högsommarväder med gassande sol och när vi fann en plats med skugga så var det tacksamt - minns jag - för nu klagar jag absolut inte över förmycket sol! Visst ser det inbjudande ut - att sätta sig i skuggan en stund?Nu står vi i den kuperade delen och trädgården ligger högre än huset. Ägarna har som mig, en slänt på baksidan huset och har trollat bort den väl genom att dela av den avlånga slänten.Här är en avdelning - den går inte tvärs ut från tomtgränsen utan har en mjuk rundning som tar bort det rektangulära från slänten. Fint är det med vintergrön häck av Idegran - gissar jag..... Vid trädets fot finns skugga och där växer Hostan sig kraftigt. I framkanten på bilden ovan, en Julros! Mycket av de trädgårdens färger är just grönt och vitt.

Mitt i backen står en Blomsterkornell/Cornus Florida tror jag det är - gissa om den väckte ha-begäret!!!Se så söt blomma! Blomsterkornell vill ha ett skyddat läge, mullrik jord och halvskugga. Kan växa lite långsamt och tar tid på sig innan de blommar. Så då borde jag ju köpa en i år....Jag har ju min skogsbacke och där är det än så länge gott om plats. I min skogsbacke har jag också en stubbe - tror jag skall hoka ur den och plantera en liten Bräcka som får slingra sig framåt.En annan vacker skuggväxt är variegerad Vintergröna/ Vinca Major Variegata. Såg den i den här trädgården i halvskugga och både blad och blommor lyste upp så fint. Läste att den övervintrar endast i varma delar av zon 1 och 2.Ni har säkert förstått att jag har en låååååång-vill-ha-lista :) Jag har dessutom en låååååång-vill-göra-lista!Trädgårdsgångar!!! Jag vill ha många, många trädgårdsgångar - stora och små, raka och slingriga, gärna kantade av växter. Ovan en Julros till vänster och till höger en variegerad Bräcka - vackrare än så kan väl inte trädgårdsdrömmar bli?! Nu skall jag titta rund och se om någon mer berättat om sina trädgårdsdrömmar hos Handplockat. Önskar er en trevlig torsdag med många trädgårdsdrömmar 8`)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar