lördag 1 november 2008

Besök av Isdrottningen

hade även vi i natt - hela trädgården fick "platt fall" och det var en märkbar syn i morse - ett vitt täcke av iskristaller låg på alla växter och nu är det garanterat slut på blomningen för inte kommer Blåsalvia att återhämta sig?klickbilder för den som önskar så....


Mina allra bästa blommor Rosenskäran - titta! Alldeles blå av köld - stackars liten.... men de har varit trädgårdens kämpe hela hösten så jag förstår att de inte orkade stå emot i natt....En liten söt knopp - förstenad - undra om bladet hade fallit i bitar om jag rört vid dem?
Som tur är har jag samlat frö hela hösten så nästa säsong hoppas jag på samma, vackra blomning :)


Uppe i skogbacken såg det ut ungefär på samma sätt - Hostan har gett upp och lagt alla sina blad rätt ned på backen - alldeles trött och uppgiven - här ser det ut att behövas en rejäl vila tills nästa år.En del av det här skall rensas bort och läggas i komposten för det sägs att sniglarna älskar att bygga vinterbo under bladen och det vill jag verkligen inte!! Jag undrar om inte Kärleksörten är som vackras nu - fortfarande ståtlig stjälk som orkar bära upp de färgglada blomsterklasarna och de brukar vara som "den ståndaktiga soldaten" - de står tappert rak i ryggen hela vintern - t.o.m när det kommer snö på dem (vilket faktiskt händer ibland även hos mig :)Annabelle har bytt kläder - från det skira vita - till det mer passande höstbruna - kan ana lite av genomskinlighet - kanske lite tyll som spets i ytterkanterna? En av de vackraste höstblommor jag vet - jag älskar dessutom färgen :)Nästa raring har faktiskt varit 2008 favorit - Tagetes Linné - läste att den även kallas Busktagetes och nöjd blev jag med den läsningen för den var ovanligt stor och yvig för att vara en "vanlig" Tagetes. Såddes här hemma (tack Maloppa för fröerna), planterades i kruka för att komma undan sniglarna, blommade hela sommaren och fram tills i natt....Den är otroligt vacker i frostskrud! Jag har tagit fröer av denna med och jag skulle tagit några till men undra om det är ok att plocka frökapslarna även om det varit frost? Får försöka i alla fall för nästa år vill jag ha mycket av denna vackra blomma - den passar dessutom så bra ihop med något som växer på höjden - jag har haft den bredvid gult Kungsljus och det var riktigt läckert ihop.


Det var trädgårdsrundan 1 november 2008. Det har varit fantastiskt vackert väder idag - solen har lyst från en klarblå himmel. Vi har varit vid minneslunden och tänt ett ljus för pappa och efter middagen skall vi ta en promenad till svärmors grav. Vad vi skall äta till middag? Jag älskar husmanskost - och idag är det fläskotletter som först är brynta och nu kokar de i sky, de blir så härligt möra! och skyn som sedan skall bli en god brunsås. Kokt potatis, grönsaker och stekt svamp - det är en av mina favoriträtter :) Mmmm - nu kurrar det allt i magen så jag lämnar bloggen och går ut i köket... Ha en skön lördagskväll 8`)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar