onsdag 27 februari 2013

att måla med bilder


För ett par år sedan provade jag att måla akvarell och det var riktigt roligt! Det var inte så svårt att måla av en bild, hitta färger och återskapa ett motiv med pensel, färg och papper. Sedan kom jag till det stadie då det skulle målas "lite mer fritt", efter känsla.... då blev det svårt. Jag fick inte använda linjal för att skissa upp en rak horisont i en naturbild - i min värld är horisonten spikrak - för jag har en så stark vänster hjärnhalva, så praktisk och ordentlig och det passar bra i jobbet men inte när man skall måla akvarell! Jag målade t.o.m av upp-å-ner-bilder för att få bort vänster hjärnhalvas inflytande, lura den lite så att den inte skulle se vad motivet egentligen var - för var det tex en vas med blommor, ville jag ju att vasen skulle ritas av precis så som den stod på bordet - på millimetern! Inga fria penseldrag där inte ;)

Så jag la ned målningen - det är bättre med stickning - där måste jag göra som beskrivningen visar - ordning och redan :)

Fotografering är lite både och - ordning och redan men resultatet kan bli en riktig överraskning, ibland tror jag att jag fått något på bild och så när jag tittar på bilden i datorn, blev det något helt annat.

Men man kan måla på olika sätt. Moderskeppet har en film om att måla med penslar på/över ett fotografi. Rajson visar ett fint exempel på fotokonst på sin blogg.

Nu har jag målat en liten stund, med go musik i bakgrunden och tja.... det var rätt kul. Fotot är från igår när jag satt på stenen och hade närstudier av Hortensians torkade blommor - just den här bilden fick mig att tänka på något helt annat än ursprungsmotivet - ser ni det jag ser?Fjärilar var det första jag tänkte på när jag öppnade bilden i datorn - och just den där första tanken skall man ta tillvara på - tanken kan ju bli ett konstverk.  Tror att jag lyckas bättre med fotomålning än med akvarell ;)  Orginalbild nedan.Det finns massor av olika sätt att "måla med bilder". Katarina med bloggen Roses and Stuff deltar i andra konstärliga aktiviteter - ta gärna en titt hos henne  - eller varför inte prova själv?

Nu skall jag måla en liten stund - känns bra efter en energikrävande dag - när skall alla influensor ta slut??!!!  Jag är frisk men inte personal på jobbet......   

Ha en skön kväll ♥
8 kommentarer:

 1. Så det är av den anledningen jag inte kan måla ;) Jag gav upp för länge sedan! Linjal är ett ypperligt redskap och passar perfekt när man gör ritningar, vilket jag ju gör ganska ofta. Måla gör jag med roller och slask, det blir efter raka linjer och på stora ytor och är ganska kul det med /Kram

  SvaraRadera
 2. Så vackert och drömskt - båda bilderna är väldigt fina. Gillar att måla akvarell men helst inte måla av verkliga ting för då är jag nog som du och vill att det ska bli exakt. ;)

  Det är så skönt att ljuset börjat återvända nu. Härligt att komma hem efter jobbet (ibland) när det inte är mörkt ute. Ha en fin torsdag! Kram

  SvaraRadera
 3. Förstår du att du precis gjort ett visset blad till något fantastiskt vackert. Vilken bild!

  SvaraRadera
 4. Så vackra bilder, det är roligt att måla. Jag är inte helt hundra på vilken halva dom styr mig men jag kan få en vision och är helt på det klara med hur bilden ska se ut och slutresultatet men jag kan inte få ner det på pappret.......

  När jag var ung så bodde det en konstnär granne med oss som målade helt underbara motiv med bläckpennor och enligt konstnären så gäller det att släppa kontrollen och bara låta det flöda och övning ger färdighet ......

  Det är svårt att släppa på kontrollen när man är en ordning & reda person var sak på din plats.....

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Väldigt irriterande det där att man har en bild i huvudet och man "inte får det ur händerna" tror att det är så för många. Din bild är i alla fall väldigt fin! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Hejsan Lotta! Att måla med bilder är en konst som du behärskar. Alldeles underbar bild./Anja

  SvaraRadera