torsdag 3 januari 2013

Gott slut & gott nytt,
och god fortsättning på 2013! Tack för alla hälsningar jag fått!

Jag hade ingen dator med mig till Sälen (rätt skönt faktiskt) så jag har inte kunnat - fast jag ville - önska er allt gott och en bra start på 2013.

Vi har haft en härlig lillsemester med massor av snö - gud så vackert det är! Frisk luft i fjällen, skidåkning, umgåtts med vänner och familj, god mat, vila och lite äventyr ;) vilket jag återkommer till en annan dag.

Vi var ju i backen när det var dagsljus så det blev inte så många bilder som jag tänkte mig, när vi kom hem till stugan var det nästan mörkt.Himlen blir så där vackert röd i den klara, höga luften, lite magiskt.....Jag har alltid varit fascinerad av lava som växer på träden, den ser ut att växa nedåt, det kanske den gör? eller så är det tyngdkraften som ger lavan det roliga utseendet - undra vad det är för sort?

Uppdatering: det är Skägglav:
Skägglav är samlingsnamn för 15 olika arter. Den vanliga skägglaven (filipendula) är mycket vanlig medan andra arter är sällsynta. Skägglav är blå till grönblå, hängande eller buskformig och ofta rikt förgrenad. Släktet skiljs från andra lavar framförallt genom en seg märgsträng som man kan upptäcka om man försiktigt drar i en gren så att barken spricker.
Släktet innehåller ett bakteriedödande medel, usninsyra, som har nyttjats i salvor. En viss likhet med manlig ansiktsbehårning har gett namn till dessa lavar. Förekommer i de flesta äldre skogar.


Sådan lava har inte vi inte här. När det var mörkt blev den lite spökaktig, som ett spindelnät.Nu har jag några lediga dagar här hemma. Idag har jag storstädat - tre katter och en Sofia ensamma hemma, det blir massor av damm! Här i stan är det barmark, fortfarade tjäle men istäcket är borta så det var riktigt gott att ta en springtur i skogen utan att vara rädd för halkan.

Kanske kan det bli en liten trädgårdsdag i morgon? Om annat behövs det städas upp efter den kraftiga blåsten - massor av nedblåsta grenar ligger överallt - och det mesta är ju dött så det får hamna i komposten, nu har jag påsar med Bokashi som skall vändas ned i komposten - spännande det här!

Och så skall jag se om jag kan få till en naturlig moodboard som KarinA inspirerar till, och så skall jag se till lilla växthuset, och så skall jag.......   ;)  Massor att göra ute förstås! Det kliar i trädgårdsfingrarna! men jag vet ju att vintern inte är slut på långa vägar, men jag kan ju hoppas!

Lev väl ♥


8 kommentarer:

 1. Välkommen hem! Borta bra men hemma bäst! Verkar ju i alla fall som om du hade det väldigt trevligt i Sälen;) Nu är det ett fasligt väntande till det första vårtecknet, här är det ju som vanligt när Bobo (katten) börjar att nysa;)) Sedan går det fort:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Välkommen hem! Vilken energi du verkar ha hämtat där uppe i snön.
  En tur där ute skulle nog behövas. En del grenar har blåst ner det vet jag och nu ikväll stormar det riktigt rejält. Vi får väl se när jag får den energin, att lämna soffan och virknålen :)

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Jättefina bilder på lavan förresten.

  SvaraRadera
 4. Vilka läckra bilder på skägglaven! Härligt med fjällsemester, det blir ingen sån för oss i år, vi hittar på något annat.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder, Lotta! Så vackert med den rosafärgade himlen.
  God fortsättning!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Välkommen hem igen. Önskar dig ett riktigt bra 2013, med mycket fina trädgårds upplevelser//Britt

  SvaraRadera
 7. God fortsättning själv Lotta! Gu' så vackra bilder du bjuder på!/Anja

  SvaraRadera
 8. God fortsättning på dig också!
  Låter som om ni har haft det alldeles underbart där uppe!
  Visst vore det väll härligt om våren kunde köra igång nu.....men jag är rädd att vi har inte sett allt av vintern än tyvärr!

  Men man blir så innerligt GLAD när solen skiner o det är 5 plussgrader!
  Tog faktiskt en trädgårdsrunda idag o det kliade verkligen i fingrarna om att få sätta igång.
  Satte mig istället inne o skrev en liten att göra trädgårdslista för 20013.
  Den har redan blivit ganska lång,men en del är saker som mannen får hjälpa mig med så det skall nog fixa sig:-))

  Ha det så bra ,själv skall jag försöka bli bra från min jobbiga förkylning!
  Var tvungen att sjukskriva mig på nyårskvällen:-(Jag är i princip aldrig sjuk men man får inse sina begränsningar.

  Kram M-L

  SvaraRadera