måndag 5 mars 2012

Tjuvstartat grönsaksodling


Har ni provat att odla ärtor inomhus bara för att få de goda ärtskotten till sallad? Inte? Då skall ni prova. Jättegott! att klippa några skott över salladen, över frukostsmörgåsen - eller varför inte stoppa några i munnen när som helst :)


Jag strödde vanliga torkade gula ärtor köpt i butiken på lite jord, duschade ärtorna varje dag och det gick inte mer än en vecka förrän det började gro, och jag har skördat flera gånger och det bara fortsätter att växa. Roligt att ha något som växer i fönstret.

Idag har jag sortera i min frökorg, slängt lite gammalt och lagt dit årets fröer - men jag kan inte starta sådderna ännu, skall resa lite först och jag hoppas inte det blir helt fel att så i börja av april, fast många fröer skall sås i mars - vad tror ni? Blir sådderna en månad försenad eller kan sådderna återhämta tiden om de får optimalt ljus i april?

Tänker så här - om jag sår nu så får sådderna ändå inte så bra ljus (har inga lysrör), i april är dagarna mycket längre och det är varmare, kanske kan jag t.o.m sätta en del sådder i vinkastet och då blir det varmt och gott. 

Alla tips tar tacksamt emot :)


16 kommentarer:

 1. Hejsan! Jag har också sått ärtskott i år. Så roligt att se det växa och sen är det smaskigt och varar länge, tycker jag. Det kommer jag göra fler år! Jag funderar också på det där med sådden. Jag brukar inte så förrän i april och det brukar bli okej men undrar om jag skulle så redan nu? Men det är ju det där med ljuset....men tänk om resultatet blir så mycket bättre...ja som du hör så vet jag inte. Om jag var du så skulle jag vänta till efter resan för man måste ju pyssla om de små plantorna rätt så mycket. Ha en fin resa!

  SvaraRadera
 2. tack för ärttipset! ska prövas. Men ang sådd nu eller senare kan jag inte råda. För jag direktsår alla mina grönsaker o sommarblommor! Sån är jag, har det efter min mamma. Men vi har ju oftast varma jordar i slutet av april, då åker det mesta ner. Inte bönor dock, de får vänta. Har haft en släng av inomhussådder, men jag tröttnade på att skola om, ut o in för att härda dem osv. Så det var inget för latmasken Lena!
  ha det gott! Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Ser väldigt smarrigt ut med ärt skotten men tyvärr är jag allergisk mot dessa!
  Är ingen specialist på sådd med jag tror inte du förlorar så mycket om du väntar. Ljuset är nog det viktigaste.
  Försökte så luktärtor lite tidigare för några år sedan. provade två omgångar och de som jag sådde 2-3veckor senare växte kapp sina tidiga kompissar och blev kraftigare!
  Ha dey gott!

  SvaraRadera
 4. Hejsan och tack för tipset.

  Ska köpa ekologiska ärtor nästan gång.
  Krasse tycker jag inte om.
  Förr brukar jag så ärtor, de blommar så fint
  och ger skörd,ett år Physalis, det blev ett stort träd,
  ju mer jord ju mera vatten om det växte och gav frukt.
  Men resa bort är otänkbart.

  Älskar Malvor.Så det brukar det bli, har en vild sådan rosa
  invid min täppa,älskar vilda blommor,
  Hade tänkt sätta Svartöga, köpte en påse.
  Fjolårets minivioler o.krasse,inte det till smörgåsen

  Kanske jag sätter i år igen.

  Bara matandet med katterna tar slut, men verkar inte så.
  snart föds det väl kullar och så får jag fortsätta.
  De förlitar sig på oss nu.

  Kram Mi

  SvaraRadera
 5. Tänk att mina ärtor inte alls ville gro. Konstigt!
  Jag tror säkert att det hinner gro även om du sår efter resan. Växterna kommer nog ikapp precis som du skriver. Det är ljusare sen och det borde göra att det går fort för växterna att gro. Hur som helst har du ju inget val!

  Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Ser väldigt trevligt ut med ärtgroddarna:) Tror inte att det gör något att du väntar lite med sådderna:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Sådana ärtgroddar köpte jag ett tråg i helgen.. såå himla goda, funderade just på hur man skulle kunna så dem själv och det låter ju busenkelt! Så tack för tipset. Inga sådder här heller än, men inte beror det på nån resa.. avis är jag =).. hos mig beror det på att jag tycker det blir jobbigt att så för tidigt. Tycker de lätt blir för långa och ynkliga om jag sår för tidigt, men jag är väl kass på sådder antar jag.. =). Ha det gott och kram/monica

  SvaraRadera
 8. Mmm... det ser läcker tut med de fräscha ärtskotten! Tror jag får stå över den odlingen eftersom jag har sååå många andra sådder som skall skötas och passas :)
  Du hinner säkert med sådder i april.
  Jag sår för det mesta i medlet av mars och början april, beroende på hur långt tid det tar från frö till blomma.
  Vilken spännande frökorg!
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 9. Roligt tips, det måste jag testa - ärtskott är ju jättegott! Är ingen såexpert men gissar iaf att det är bättre att vänta tills du är hemma med att så, så de inte torkar bort!

  Vad kul om du också börjar med månadsbilder, jag funderar på att börja ha som en fotoutmaning, lite som blommig fredag men med månadsbilder - är du med isåfall? :)

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Ärtskott- Det verkar gottis-Måste prova-- Tack för Dina fina tips
  KRam Ninne

  SvaraRadera
 11. Tack för tipset nu skall jag så , gillar ärtskott :=)
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 12. Har mailat dig ang mitt växthus. :o) Mmm, har tänkt att jag ska prova ärtskott men glömmer det hela tiden!

  Kramar

  SvaraRadera
 13. Det här var ett roligt tips, låter gott och roligt att se något spira lite snabbt!

  Gjorde mitt mood board till i dag, sen jag också.

  Kram Lissen

  SvaraRadera
 14. Det ser härligt ut med dina ärtskott, måste testas nån gång! Här går jag fortfarande i växthustankar, och undrar vilket märke du har på ditt? Och hur det funkar med kanalplast, blir det mycket alger i kanalerna? Glas är fint, men jag har vilda barn och dessutom måste vi göra ett hål för en hängränna och det blir svårt i glas. Är inne på ett sånt här, är det ett sånt du har? http://www.hobbyvaxthus.se/p/vaxthus/vaggvaxthus-lean/lean-28.html

  Sen blir det nog inte odlingsbädd hos mig eftersom det är så nära huset. Jag har tänkt att mest ha krukodling av tomater och basilika. Ja, det är mycket att tänka på innan man slår till!

  Kram från Hanna

  SvaraRadera
 15. Jag ska genast prova på att göra ärtskott. Vi har satt en gul lök i kruka som grönskade, mina pojkar är och tuggar i sig lite "gräslök" då och då. De skulle säkert gilla ärtskott!

  SvaraRadera
 16. Vilket bra tips med ärtskotten!

  SvaraRadera