torsdag 12 januari 2012

Att göra i trägården i januari


Jag prenumererar på e-brev från Blomsterlandet och idag kom en påminnelse om vad som kan göras i januari - så jag läser och kommenterar:

Tung snö kan skada dina växter
Snö isolerar mot kyla, så därför är det bra att skotta upp snö i perennrabatten. Däremot ska du vara försiktig med att lägga snö över buskar, som kan knäckas av tyngden. Tung blötsnö kan också fläka grenar på större träd och välta hela häckar. Ta därför för vana att sopa större snömassor av växterna efter varje snöfall.

Ha - ingen risk med tung snö hos mig inte! Hade jag nu haft snö, så jag gjort enligt ovan text. 


Egen bild
Bli en fågelmatare
Så länge det är mörkt och kallt är det svårt för fåglarna att hitta mat i naturen. Hjälp dem att överleva vintern genom att stödfodra dem med näringsrik föda. Allra bäst är nötter, till exempel jordnötter och frön som solros och hampa. Häng också ut talgbollar och lägg gärna ut några äpplen på marken åt till exempel koltrastar och fasaner.
Undvik ris, bröd och kakor som inte innehåller tillräckligt med näring, fåglarna riskerar bli feta men undernärda.Tänk på att fåglarna sjunger vacker under sommaren och hjälper dig i kampen mot ohyra och mygg.

Klart de får mat! Massor! men jag har nog köpte en frösort de inte gillar, några små korn, "mina" fåglar är bortskämda med solrosfrön! 

Trötta krukväxter
Krukväxterna har det tufft nu. Det är både den torra inomhusluften och bristen på dagsljus som gör att de slokar. Vattna försiktigt så att de inte blir övervattnade och håll utkik efter spinn som gärna angriper när det är för torrt i luften. Att duscha bladen på gröna krukväxter kan vara till viss hjälp. Du kan också hänga belysning över krukväxterna och låta den vara tänd 12-15 timmar per dygn. Välj gärna en lågenergilampa.

Mina krukväxter är alltid trötta, oavsett årstid........ favoriter är orkideér och paradisträd, de kan lätt glömmas bort och fortfarande överleva min behandling. 

Azaleadags
När julen är utstädad är det härligt att förgylla fönsterkarmen med något vackert. Så här års är azaleorna som allra bäst, så passa på att skaffa en planta i en färg du tycker om. Orkidéer är också prisvärda vinterblommare som ger glädje under lång tid.

Tja, det var ju det här med att sköta krukväxter..... Azalea är jag inte kompis med, måste skötas för att vara vacker.

Undvik gnagskador
Rådjur, kaniner, sork och möss har svårt att hitta mat under vintern, och i brist på annat gnager de gärna barken av träd och buskar. Trädstammar skyddar du bäst med någon form av gnagskydd, så kallat stamskydd, i form av kokosfibrer, plastspiraler eller stålnät. Huvudstammen på en vacker buske kan skyddas på samma sätt. Genom att trampa till snön intill växterna hindrar du smågnagare från att ta sig fram till växterna under skaren och gnaga där. Det finns också olika avskräckningsmedel du kan prova, de innehåller ämnen som djuren ogillar, och därför håller de sig borta.

Jag har haft tur med att inte ha gnagare i lilla täppan, däremot rådjur som toppar buskar och träd om vinter - förra vintern åt de upp min murgröna och den har fortfarande inte återhämtat sig :)

Trampa inte sönder gräset
Gräset är ömtåligt på vintern. Det är främst fukt som skadar gräset. Ju mer du går på det, desto mer trycks snön till och risken för skador ökar. Ligger snön länge kan det bildas snömögel som tar död på gräset. Men låt barnen bygga sina snögubbar. Trädgården ska ju vara till glädje för alla! 

Så sant så, och när våren kommer är det ännu värre - då finns ingen gräsmatta, bara en sörja av lera fram tills gräset börja växa. Ett år la jag ut bräder som jag kunde gå på - allt för att värna om gräset.

Sätt färg på bordet
En enkel bukett tulpaner kan förvandla hela rummet från grått till färgstarkt! Välj gärna svenskodlade tulpaner och helst dem som börjat visa färg, så brukar resultatet bli lyckat. När du kommer från butik skär du av 2 cm av stjälken med en vass kniv och ställer buketten, med pappret kvar, i en vas med kallt vatten. Efter en halvtimme kan du ta bort pappret och arrangera tulpanerna snyggt i en vas.

Ja! Hurra för tulpaner! Har faktiskt köpte flera buketter redan! Men jag saknar lilla handelsträdgården "Lilla Torp" som låg i vårt område. Tyvärr så förstörde den tunga snön som föll  2011 nästan alla växthus och det äldre paret bestämde sig för att bli pensionärer. Växthusen var för gamla för att reparera och marken var arrenderad, så är allt rivet och vad som händer med marken vet jag inte. Saknar verkligen att åka dit och köpa tulpaner på lök och alla fina pelargoner de hade!

Egen bild

Fixa redskapen
Gör i ordning dina trädgårdsredskap för säsongen genom att tvätta, olja in och slipa dem. Då blir det mycket roligare att gå igång när våren kommer. Se också över gräsklipparen så att den är i ordning, och lämna in den för reparation redan nu om det behövs. Till våren är det kö på verkstan!

Redskapen är ett riktigt dåligt samvete! Varje vinter tänker jag....... men det blir aldrig gjort. Min pappa var så duktig att ta hand om alla redskap, träskaften oljades, spadar fick ev rost bortputsad och var det för eländigt, så målades de om med rostskyddsfärg - så visst borde jag......

På spaning efter rosor
Har du julrosor i trädgården så gå en runda för att se om de börjat blomma ännu. Den vita julrosen, Helleborus niger, brukar vara först uppe medan hybriderna dröjer någon månad till. Och snart kommer de första snödropparna att göra dem sällskap!

Check! Det har jag visat på bild att jag har Helleborus niger som blommar, flera stycken faktiskt - jättekul! Har dem vid entrerabatten så jag ser dem varje dag när jag kommer hem :) Lökar har faktiskt börjat titta upp ur jorden och till helgen när det är dagsljus, skall jag ta en riktig inspektionsrunda. Varje vinter tänker jag: "hurra för att jag la krut på att göra en fin entrerabatt, så att den är fin även om vinter - mycket vintergröna växter och framför allt Julrosor!

Frödags
Det är fortfarande i tidigaste laget att börja så, men spana gärna in vårens frönyheter i tidningar och på internet. Det är alltid kul att komplettera sina favoriter med en ny variant. Vill du börja extra tidigt så skaffa miniväxthus med undervärme och termostat.

Fröer...... mycket spännande! Har börjat titta på fröbeställning, vad jag vill ha och jag borde gå igenom frölådan och se vad som finns kvar från i fjol. I år får jag tänka efter lite för jag kan ju inte så massa fröer tidig vår, när vi skall resa i mars - för vem vill ta hand om odlingarna? Detta får jag klura på - kanske anlita svärfar :)

För dagbok
Börja skriva trädgårdsdagbok. Det är trevligt att följa utvecklingen av trädgården under året. Notera väderlek och vilka träd och blommor som slagit ut. Skriv också upp vad du sått och planterat, gärna med någon kommenterar om dina förväntningar. Då blir anteckningarna värdefulla minnen att gå tillbaka till.

Bästa dagboken är bloggen - eller hur? Bilder och text om vad som händer under året. Jag har påbörjat pappersdagbok flera gången men den avslutas aldrig, jag hinner inte med både blogg och pappersdagbok, så bloggen blir prioriterad. 

Det finns en hel del att göra trots att det är vinter - visst känns det att trädgårdssäsongen är på G! Köpte förresten en bunt körsbärskvistar som sattes i vas - de börjar nu slå ut :)


♥ från mig till er


10 kommentarer:

 1. Så behändigt att få så bra tips skickade rätt tid på året.. ja och kul att du delade med dig.. *ler* Lite vårfägring i form av blomster måste jag ha med denna tid som sätter lite färg och tjusning på denna annars mörka o blöta tid. Jag fick med ett par små ljuvliga tvåfärgade Saint Paulia.. ska få stå i köksfönstret. Bra råd förresten det där med snön, kommer jag aldrig att glömma men för att förra vintern förstördes mycket pga att jag inte tog bort all tung snö i tid, ja man lär sig minsann med tiden. Mina mörka orientalis den "svarta" har börjat blomma som jag visade helt galet tidigt men den står både inbäddat o söderläge med huset som skydd så kanske det är därför.. jag njuter i alla fall =).. Ha det riktigt gott o massa kramar..

  SvaraRadera
 2. Bra med tips! Jag har också sett en del lökar som tittar upp, hoppas de klarar sig om det nu skulle bli kallt! Och jag undrar om mina julrosor blommar, måste kolla...

  Vilka vackra bilder du tog på snön, hur fina som helst!!

  Jag tror nog att Grönbergs har rea veckan ut, du kan ju kolla deras blogg eller ringa om du inte vill åka i onödan. Jag ska nog börja samla på husen så jag får ihop en liten by... :D

  Ja G:s personlighet börjar verkligen märkas nu, han r en viljestark liten herre! Glad för det mesta men blir arg om han inte får sin vilja igenom... ;)

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Härligt att få instruktioner sådär. Man får lite vårkänslor!

  Nä, snö att skaka bort finns verkligen inte här heller. Det är större risk att halka i lervälling än på isfläckar om man säger så.

  Tulpaner har jag precis köpt hem nya för det är ett måste nu tycker jag och fröerna har jag listat och tänkt på men inte börjat så ännu.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Mycket bra tips så här på eftervintern:) Började en gång med en trädgårdsdagbok, väldigt roligt tills datorn havererade och allt försvann:(( Tulpaner kan man nog inte få för mycket av, nu ska jag snart köpa mig en bukett till:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Ja, bloggen är som en dagbok och man skriver och fotar precis det man vill.

  Så härligt du skriver under trädgårdstipsen,med glimten i ögat :-)

  Jag har hårddisk, tack och lov.

  Kram Lissen

  SvaraRadera
 6. heisann!

  Du er hjertlig velkommen til å bli med på Blogger's Sunday Walk i april!

  I mens kan vi nyte herlige tulipaner...
  Ha fine dager framover ;:OD)

  SvaraRadera
 7. Håller mig också till orchideer... och pelargonier. De verkar tåla det mesta! Hade gärna haft massor av azaleor - tycker att de är superfina - men inser att det är inte lönt. Så jag låter dem stå kvar i affären och hoppas att de hamnar hos någon som är duktigare än jag på att vattna.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Det känns faktiskt som att det inte är för långt kvar innan våren knackar på eller är det bara en önskan//Britt

  SvaraRadera
 9. Håller med dig Lotta! Bloggen är bästa dagboken!Din lilla söööta tall från förra vintern med klädsamma små snöluvor på huvudena e' ju bara alldeles gulliga!/Anja

  SvaraRadera
 10. Hejsan!

  Ligger riktigt bra till men verktygen ska få sig en omgång endera veckan. Gräset kan aldrig bli förstört för det är mest mossa och till sommaren hoppas jag på torka så det försvinner och jag får lite av alvarsmark istället. Fröbeställningen kommer förmodligen att skickas i dag, men jag har haft sovmorgon så vi får se när damen piggnar till. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera