lördag 7 maj 2011

Till växtarkivet, entrérabatten, "lilla japan"

Fler bilder för dokumentation i växtarkivet, jag fortsätter med entrérabatten, vänster sida där jag har "lilla japan" och en grinig Mangolia som man kan ana bakom lilla huset.

Har man en liten trädgård, får man krympa "temarabatterna"  :)Jag gillar verkligen Klockjulrosen som jag fått av vännen Kia, den passar bra in vid lilla japan.

2009 köpte jag en hybridkejsarolvon som i år blommade jättefint men dumt nog fotade jag inte den då. I fjol frös alla blomknopparna för kylan höll i sig så länge. Den har ett vackert bladverk hela säsongen och jag skall läsa på lite om och hur den skall beskäras för hos mig får den inte bli förstor.Tibasten som har sin egna lilla histora (fick en stickling av en äldre dam när vi flyttade in för 22 år sedan, ursprungsbusken dog för två år sedan och nu är det en av bebisarna som vuxit och blivit stor).Fick inte heller denna blomning så bra på bild i år.Som jag har skrivit tidigare - jag har en hel barnkoloni av Tibast så är det någon som vill ha, är det bara att höra av sig - byter gärna mot mörkbladiga växter ;)


Det fanns några rejäla, gamla ormbunkar i trädgården när vi flyttade hit och de har fått stå kvar, de tar plats men är vackra.
En bra, snabbväxande marktäckare är Myskmadra men kan lätt bli invasiv men jag täcker gärna jorden med växtlighet och rensar hellre bort Myskmadra än Kirskål :)


Ännu en bra marktäckare är alla slags Bräckor,


denna kan bli lite brun och trist i mitten av tuvan men så rafsar jag runt lite i jorden, delar den och då blir den glad, se piggare ut och fortsätter att blomma.

Här och var stoppar jag ned lökar från vildtulpan/botanisk tulpan, de får titta upp lite oplanerat och vilt.
6 kommentarer:

 1. Bräckor önska jag att jag hade lite mer hand med.. jag köper o får men de på nåt sätt försvinner.. trist tycker jag för de är så fina. Ditt "lilla japan" är sött och som du skriver i en liten trädgård får man tänka till o krympa ner olika teman =). En härlig dag väntar solen lyser o jag hör fågelkvitter utifrån och även här då.. dina fåglar kvittrar så vackert så. Nu ska här grävas o planeras av bara attan.. kram o ha en bra dag/monica

  SvaraRadera
 2. Kul med namnade rabatter, vi har också en rabatt som heter "Lilla Japan" fniss. Det ser fint ut i din rabatt, de små tulpanerna är bedårande:) Vi får försöka att träffas någon dag så att vi kan byta växter jag har ju "din" Geranium som står här och väntar och nu även 'Diablo' ;)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Mysigt! Flera av de växter du har där passar inte alls i min trädgårdsjord, bräckor har jag verkligen görsökt många gånger men man kan ju inte lyckas med allt =) Tibast fick jag ju av dig förra våren... men den verkar tyvärr vara livlös (den med) Kan vi kanske byta? Jag har en namnlös mörkbladig Alunrot, Heuchera (det är inte 'Palace purple') som jag skulle kunna erbjuda i byte annars vet jag inte om det finns några andra mörkbladiga skönheter jag kan dela med mig av. Jo, jag har sett att den mörka näva 'Midnight reigter' fröat av sig och tittar upp lite varstans. Är du intresserad så hör av dig / Kram gittan

  SvaraRadera
 4. Hos mig finns det en liten rundel med asiatiska förtecken....en liten japansk lönn, en buddha, en stor sten och lite vatten....Fixade till där igår och hade tankar om just ett liet Asien....
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 5. Du har då finare namn på dina rabatter än jag på mina, de heter i stil med "rabatten till vänster om pergolan" ... fantasifullt, jag får nog ta och döpa om dem. Blev imponerad av din lejongapsodling, jag har sått vita men din färgglada bild var ju helt fantastisk! :)

  http://annelundstradgard.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. En rabatt döpt till lilla japan skulle jag också kunna tänka mig gillar japan sedan jag var där för några år sedan//Britt

  SvaraRadera