lördag 26 februari 2011

Mina italienska växter


-

Som ni kanske vet – ni som läst hos mig ett tag – så tog Johanna med sig riktiga Kiwiträd hem till mig, från Italien och Robertos pappas Kiwiodling – HÄR kan ni läsa om när Johanna var på plocka-Kiwi-helg.

För att göra en lång historia kort: jag fick två tjejträd och ett killträd, killen överlevde inte transporten hem men tjejerna frodades i växthuset i somras och har börjat växa i källaren så de har nu fått flytta upp till matsalen.


Johanna – som nu är hemma och jobbar ihop till nästa reskassa – tog en weekend till Rom för ett par veckor sedan och hade då med sig två nya killar! En kille har fått gröna blad och jag hoppas verkligen att de tar sig båda två.Nu är det dags att bestämma hur de skall formas. När jag såg Johannas bilder från Kiwiplantagen, så var de formade som små träd, där rankorna växer ut i en pergola. Nu kan jag ju inte ha dessa ute om vintern, så jag får hålla efter höjden men ändå få till rätt form. Jag har en fundering om att bygga en minipergola där de får växa till sig och när hösten kommer får jag beskära dem innan de tas in – eller varför inte skaffa mig ett uppvärmt orangeri?!


Det finns nämligen ett träd till – Sharonträdet! Det har också vuxit ordentligt de sista veckorna och även de skall formas, få en krona, ungefär som ett litet äppelträd (det är släkt med äpple). Jag kan inte det här så bra, kanske någon har ett tips?


Trädets stam klipptes av för att få plats i resväskan, i fjol kom det två rejäla grenar som växte rakt upp, dessa har nu fått massa nya skott. De två grenarna tänkte jag skulle börja bilda kronan – tänker jag rätt? De nya små skotten i toppen på grenarna är jag osäker på – skall de få växa ut och bilda nya utåtväxande grenar? Skall jag hänga små tyngder i dem så de får en paraplyform? Vilka nya skott skall jag ta bort? Det kommer även grenar nedtill – skall de tas bort tro?


Jag får snart skaffa mig en större tomt – kanske kan jag låna lite av grannen.

Förresten – vet ni hur man får tag i smulgubbar?! Frö eller plantor, vilket som. Johanna kom med förslaget att ge Robertos pappa något som han inte har, och Smulgubbar har han inte.


Lev väl ♥


.

16 kommentarer:

 1. Jag tycker att du ska satsa på ett orangeri Lotta, tänk så mycket mer praktiskt det är:)))))) Vad roligt att kiwiplantorna växer och att de nu fått killsällskap. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Du blir nog tvungen att skaffa ett orangeri.
  Ha en bra helg
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Du har tur som har en dotter som åker söder över emellan åt så att du kan få hem sådana godbitar//Britt

  SvaraRadera
 4. Jag röstar absolut på orangeriet också ;)

  Annars e jag inte alls bra (ännu) på hur man formar växter..men hoppas det löser sig!

  Ha en trevli helg!
  Sandra

  SvaraRadera
 5. Kul men gröna killar. Du får annektera grannens tomt också, så du får plats :-)
  När du planterat pelargonsticklingar så har jag sått chili, paprika och tomat i massor. Hoppas barnen vill ha.
  Den pellis som har trekantiga 'stammar' heter tetragonum och är en vildart. Har namnen på de andra också men de får du när de börjat blomma eftersom jag varit lite slarvig med att namna en del krukor.
  Hannus snödroppsutställning var väldigt vacker - men Hannu kan det där med skönhet som sveper in en i en känsla och längtan som nästan är lite 'överjordisk'.
  Lite besviken blev jag på vilka snödroppar det fanns att se. Hade väntat mig lite ovanliga och udda.Galanthofiler är väl inte lika vanliga här som i Storbritannien men nästan alla snödroppshybrider trivs lika bra här så nog är det konstigt att de inte går att hitta.
  Du behöver inte känna att du skall gottgöra mig för sticklingarna. Pelargonerna växer som 'ogräs' i källaren och hade du inte velat ha sticklingarna hade de hamnat i komposten, men en sådan söt pilört tackar jag inte nej till :-))
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Vilka spännande projekt! Tyvärr har jag inga erfarenheter av dessa så inga tips från mig... ser dock fram emot att se hur det går. En organgeri låter ju spännande :)

  Ha det gott och trevlig helg, kram Marie

  SvaraRadera
 7. Så kul att dom tagit sig, att du fått hem 2 killar till träden. Ett orangeri är nog inte så dumt.

  SvaraRadera
 8. Hejsan!

  Min kiwiplantor växer i söderrabatten och klarade förra vintern bra så jag tror nog de klarat den här också. Tror du inte att du kan ha dem i växthuset med bubbelplast om vintern?. Jag hade nog klippt ner det som vuxit senast och låtit sammen växa med kronan som redan finns, och ett orangi vill jag också ha. Det blir ju något sådant här i mitt kommande fönsterrum där jag hoppas kunna ha lite extar växter. Men du bor du inte i zon 1 eller ligger du i tvåan och får tänka på ett litet annat sätt än här? Mitt lilla olivträd (silvcerpäron var vikt under snön men som tur var så fick jag det upprätt igen. Det är bara elände med en massa snö och det blir nog lite inköp av växter i vår som inte klarat den hårda vintern. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 9. Nu när du har två av varje, skulle jag testa att plantera ett par utanför växthuset ( i dina fina tråg ) det andra paret får fortsätta ett liv i kruka, som flyttas runt. Du måste våga !
  Kiwi övervintrar i Särö...
  Hoppas att du visar bilder från utställningen
  Ha det gott / KIA

  SvaraRadera
 10. Jag har fortfarande inte kommit till skott att införskaffa en make till Jenny, våran kiwiplanta.
  Tack för dina kommentarer :) meeeeeeen.... du glömde att skriva vilken pläd du vill ha?
  Här är det ruggigt idag,vill inte titta på termometern men det snöar sådär äckligt vita hårda flingor :(
  ha en fin söndag.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 11. Vad spännande! Du får nog satsa på ett orangeri ändå med alla växter som ska övervintra :)
  Är det normalstor kiwi? Jag hade i min gamla trädgård (södra Norrland) minikiwi på spalje. Men det är kanske något helt annat?
  Hoppas solen lyser på dig idag. Jag är så glad att det töar här hos mig även om solen gömmer sig bakom molnen.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 12. Det är helt klart att du måste skaffa ett orangerie.....Om Johanna släpar hem en massa killar till dig måste de ju behandlas väl.....;))))

  SvaraRadera
 13. Ett uppvärmt orangeri tycker jag du ska skaffa dig sen kan du få oss andra att dregla över underbara bilder på grönska året om.
  Söta små band du bundit om dem och kul att de lever.
  Man skulle kanske skaffa sig en växtleverantör utomlands?

  Kram!

  SvaraRadera
 14. Bättre ursäkt till orangeri-bygge har jag aldrig hört!
  Kram

  SvaraRadera
 15. Vad roligt med kiwiträd, och jag säger som många andra - klart du måste ha ett orangeri nu! Tänk att skörda egna kiwis... *drömmer* Min gammelmoster i London har faktiskt kiwiträd på sin uteplats, de är helt enorma och får massor av frukt! Men England har ju mildare klimat än vi.

  Lycka till!

  Kramar

  SvaraRadera
 16. hej
  ska undersöka d här med smulbär... kanske har =)

  SvaraRadera