måndag 24 januari 2011

Murgrönsviol

Viola hederacea/Murgrönsviol är en av mina favoriter, tror faktiskt jag är lite förälskad i den ;) Jag har den mest i kruka men tänkte i år plantera ut några sticklingar på friland.

2008 (hittade bilderna när jag storstädade i bildarkivet) så var vi på tur till Sofiero och var bl a inne i det underbara vinhuset. Har ni inte varit där, måste ni åka dit!Här fanns en liten damm kantad av Murgrönsviol och några fler växter - något som vet vilka? Känner igen den där venus.....någonting.Jag har ju en liten damm, kanske jag kan få Murgrönsviolen att växa där på friland? Någon som haft den på friland?Jag har några krukor stående i tvättstugan, en del har fått flytta upp på fönsterbrädan och det är roligt att se att de lever :) De får lite återhämtning nu och sedan blir det delning och omplantering.
Måndagsväder:  -2, lite mulet och dimmigt och ingen sol.Ha en skön dag ♥21 kommentarer:

 1. Helt klart jättesöta. Har tittat på dem många gånger, men har fortfarande aldrig ägt någon.

  SvaraRadera
 2. Helt ljuvlig grönska och kul när man lyckas med överlevare :)
  Den lila blomman är en Fjärilslavendel och jag har faktiskt haft lyckan att klara den över vintern och nu sätter den knopp och t o m växt lite på höjden, undra på att ivern för sådder formas :)

  Med tanke på din komm. har du så rätt, jag gillar verkligen det maritima och det finns en viss charm i det!

  Kram /Bea

  SvaraRadera
 3. Tyvärr tror jag att mina är döda. De är visserligen tåliga och seglivade men i år ser de verkligeb döda ut.
  Har inte haft dem på frilanf men det borde ju funka.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Visst är den där violen söt! Den har överlevt en vinter ute i rabatten hos mig - en mycket mild vinter...men pröva du!Du kanske kan klara zon 1?/Anja

  SvaraRadera
 5. En favorit hos mig oxå :) Jag hade flera plantor tillsammans med rosor i somras och violen växte och frodades och bredde ut sig. Mina övervintrar i växthuset.
  Tjingeling

  SvaraRadera
 6. Har en murgrönsviol i fönstret i vardagsrummet! Har inte vissnat ner, men ser lite tanig ut. Undrar om man ska klippa ner något för att den ska komma igen tät och fin?
  Ja ja, ska försöka hålla lite kolla på den...

  SvaraRadera
 7. Jag har mina murgrönsvioler på friland under sommaren, men när hösten kommer får jag förstås gräva upp dem och förvara dem inomhus. Plantorna blir sakta men säkert större för varje år. Tror, att de går bäst i skugga, eftersom de verkar trivas med fuktig jord.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Trodde inte denna ljuvliga Viol kunde överleva...efter en vacker tid i min kruka.
  Har endast haft den i kruka, så söt!
  Men ska absolut försöka gräva ner i sommar, den kan ju lika väl testas där, som att kastas på komposten efter blomningen...
  Kram Lenas trädgård

  SvaraRadera
 9. Det är verkligen en söt liten viol. Synd att jag inte har någon själv.

  Ha det gott,
  Kerstin

  SvaraRadera
 10. Kanske värt att testa för den är så söt.
  Fina bilder!
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Jaså, DET är murgrönsviol! Den är underbar och jag hade inte en aning om att det gick att övervintra den. Den är så, så söt!
  Ha det fint,
  Charlotta

  SvaraRadera
 12. Vilken härlig oas vinhuset ser ut att vara!

  SvaraRadera
 13. Håller helt med dig om murgrönsviolen. Fick några små plantor av Carina(Under plommonträdet) förra året som jag planterade på friland. Växte enormt och blommade hela sommaren.Satte in plantorna i höstas i krukor i förrådet och nu hoppas jag de överlever vintern. Hittills ser det bra ut. Fick lägga över dem när det var risk att det blev frysgrader i förrådet.Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 14. Vilken liten raring murgrönsviolen verkar vara!

  Får nog införskaffa en:-))

  MLK:-))

  SvaraRadera
 15. Det är en stor favorit hos mig också. Har övervintrat min ute i förrådet. Det verkar också ha gått bra. Lite lustigt är att de delade kruka med några tobaksblommor som jag slet bort från krukan i höstas men roten blev nog kvar för nu kommer det nya små tobaksblommskott. Vi får väl se om det blir några blommor på den. Kul att läsa att det går att ha den på friland. Jag har bara provat i kruka och då fått lära mig att den snabbt växer sig lika stor som krukan - oavsett hur stor den är. :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 16. Har aldrig lyckats övervintra mina på friland (3 försök), men ljust och svalt har gått jättebra. Tycker det ser ut som om det växer krypkotula med runt dammen.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Mmmd en är så sööööt! Precis som du!

  SvaraRadera
 18. Hejsan!
  var tvungen och titta vad växten heter i mina viita plåtrundlar och det var Murreva. Om det är samma sort så sprider sig den som sjutton (inte svära i bloggsammanhang) Jag får dra och slita bort den från rundeln så mina höstlökar får en chans att synas "ler". Vill du ha något som sprider sig och det inte är samma sort, bara maila och Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 19. jag har en hel bytta murgrönsviol i förrådet, men d vette sjutton om d är nått liv i dem. d har liksom blivit lite väl kallt därute i vinter. men, man förvånas hur d ändå långt ner i rötterna kan knaka till av liv i alla fall. *men skulle d inte göra d, är jag övertygad om att jag får ett litet litet skott av någon snäll bloggare... Undrar om inte ´Ormbunke`har några avläggor från mina plantor från förra året* =)
  Jag tänker aboslut plantera på friland iår, under mina vinbär tror jag. där under får d halvskugga även om d är på solsidan. d får bära eller brista. men ha inte för bråttom, d klarar ju inte minsta lilla frostknäpp d näpna små liven. Jag hade dem i kruka på total skuggsida i somras, men d gav inte så mycket blommor, mest blad tyvärr. Morgon å kvällssol verkar fungera bäst, vet inte om du kommer ihåg min jättezinkbytta som jag hade på min framsida ett år? Ja, du hittar säkert länken hos mig om du vill se överdådet =)då va den verkligen fantastisk med både mängder av blommor och revor långt över kanterna!
  vi får väl helt enkelt se hur vi lyckas.

  SvaraRadera
 20. http://underplommontradet.tradgardsblogg.se/2010/08/27/murgronsviol/

  /Syren =)

  SvaraRadera
 21. Så söt den var vid dammen...är en absolut favorit här med men har bra haft den i kruka!

  SvaraRadera