fredag 25 december 2009

Blommig julfredag,

God fortsättning! och tack snälla ni för alla julhälsningar! Hoppas ni haft en lika härlig julafton som jag hade tillsammans med min stora familj :)  Och ett par julklappar blev det också...... *belåtet leende*, bl a en värmefläkt till vinkastet. Kupevärmaren jag haft som stöd då det var kalla nätter hade nämligen ingen timer och det är ju onödigt att värma upp vinkastet till +11 mitt i vintern, jag är ju nöjd om jag kan hålla det frostfritt men helst av allt + 5. Jag var ute och installerade den, tände ett gravljus, några värmeljus i de hängande ljuslyktorna, satt på stolen och smuttade på kaffet. Det regnar idag så det var riktigt mysigt ;) Pillade bort lite vissna blad från pellisarna och konstaterade att Murgrönsviolen är en envis en, den fortsätter att blomma trots kylan - men det är jag ju glad för!

Jag fick tänka till lite extra idag - är det fredag eller inte? Och visst är det blommig fredag? Tittade runt lite i bloggvärlden och fann att Katarina med bloggen ROSES AND STUFF kör på som vanligt även om det är juldagen ;)

Mitt bidrag är en ny bekantskap - nämligen en Kamelia!  Camellia Japonica med vita blommor har jag köpt och ställt ut i vinkastet.


Den vill ha kyligt och ljus och nu tänkte jag prova och se hur det går, därför får ju temperaturen i vinkastet inte bli kallare än +5 - enligt information jag hittat på nätet.


Skulle någon av läsarna vet mer och komma med tips så blir jag ju jätteglad! Nu hoppas jag att någon av knopparna skall slå ut! Jag har läst mig till att den kan stå ute under sommaren i halvskuggigt läge, gödslas, vill ha rhodrodendronjord och kan beskäras - kanske finns det någon som har en Kamelia som skall beskäras och vill byta sticklingar? Spännande med nya utmaningar :)

Lite historik om Kamelian hittade jag HÄR.


Dessutom är det roligt att ha en växt i vinkastet att se till och pyssla om fram tills dess det är dags för frösådd - är det fler än jag som kikar i frökatalogerna? Jag funderar på minigurka, tomat, rosenskära och så vill jag nog ha en klockranka fast nästa säsong skall jag inte ha den inuti vinkastet..... jisses vad den växte! Det får bli på utsidan, kanske den kan slingrar sig utan på vinkastet och skugga lite........ *drömmer mig bort....*.....26 kommentarer:

 1. Your camellia blooms must be very pretty! Oh, the promise of several blooms....I like the lantern next to the plant.

  Happy Blommig Fredag and wish you A MERRY CHRISTMAS!

  SvaraRadera
 2. Hej...vilken vacker blomma..men men icke för mej den du:)...knopparna skulle fara av i ett huj...god fortsättning ..Pia

  SvaraRadera
 3. God Fortsättning själv. Visst ja, det är ju blommig fredag. Det har totalt glömt bort den här veckan. Va´ härligt att kunna ha lite plusgrader i vinkastet. Låter mysigt att smutta på lite kaffe o tända lite ljus där ute.....nu drömmer jag mig allt bort.....Kram

  SvaraRadera
 4. Fina bilder och en trevlig blogg.
  Har en kamelia som håller på att slå ut sen blommar den länge men det är inte säkert att alla knoppar slår ut en del ramlar tyvärr av.
  God fortsättning.
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Grattis till den vita kamelian! Ljuvligare blommor finns väl inte..?
  God fortsättning Lotta!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Idag har jag inte gjort många knop. Bara slappat!
  Julafton var härlig och vi hade lite snö kvar då, men nu är den borta.
  I Lugnet har jag en bra frostvakt/fläkt. Det blir nog en stund där ute nu en dag. Behöver titta till växterna och kanske ge lite vatten till någon där inne i tältet.

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Vad mysigt du verkar ha det i vinkastet. Tomater är ett självklart kort här. Det ska bli spännande att se om mina sticklingar överlever till våren, än verkar de må rätt bra i alla fall, annars har det bara kostat lite jord och vatten. Mini-gurka letade jag ju efter i år, men det är kanske nätfirmorna som gäller i det läget. De andra har jag ingen erfarenhet av, men här dröms det fortfarande om våren även om inte planeringen för rabatterna taget sig uttryck i några konkreta skisser. Mycket tankar går ju till att få till en plan för placering av odlingslådor för grönsaker utan att det ska se för fyrkantigt ut. Sedan ska de ju sågas till och skruvas ihop också.

  Ha en god fortsättning på julen!

  SvaraRadera
 8. God fortsättning på julen Lotta! :) En värmefläkt - vilken perfekt present. Kamelior är verkligen vackra blommor, som rosor mitt i vintern. Anja tror jag har kamelior så hon kan säkert ge dig bra svar. Låter mysigt att sitta i vinkastet i regnet, själv har jag mest latat mig med tv och spel. Skönt! Jo jag har kikat i de frökataloger jag har fått, något får det bli även om jag ska ha få sådder i år. Kram från Karin

  SvaraRadera
 9. Hmmm... ja, jag hittade ju in på trädgårdsbloggen... Letade fram och tillbaka och försökte förstå mig på det hela. Från länk till länk så hamnade jag här... ?!

  Lycka till med Kamelian!
  Man börjar ju drömma bara du skriver om den och visar bilder!!!

  Ha det fortsatt gott!
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Jodå, något trädgårdsrelaterat blev det i alla fall. Om du tittar in igen så ser du ...

  Impecta får jag nog leta rätt på nästa gång jag är inne på nätet, men nu börjar det bli läggdags om jag ska orka upp i tid för att åka till halländska kusten imorgon.

  SvaraRadera
 11. Det låter ju hur mysigt som helst! Kamelian lyckades jag få att sätta massor av knoppar när jag jobabde i gardencentrat men hur det gick sen vet jag ju inte eftersom de försvann med någon kund varteftersom. Jag tyckte att de verkade dricka ganska mycket förståss. Lycka till med dem / kram gittan

  SvaraRadera
 12. Det är allt bra att man har varit snäll när tomten kommer...Vad fin Kamelian ser ut..jag vet tyvär inget om kamelior ;) Den får det säkert bra hos dig.
  Lite vårlängtan känns helt ok nu när julafton är avklarad tycker jag.

  SvaraRadera
 13. Jag köpte en precis likadan förra året. Den lever nu i växthuset och ser ut ungefär som din. I den delen har jag ingen värmefläkt, så jag hoppas och räknar med att de tåler lite svalare temperaturer (tom någon minusgrad). Jag får nog gå ut och se hur det har gått sen....

  SvaraRadera
 14. Njuter av din bild där du eldar i trädgården, så mysigt att sitta på skinnet och bara njuta…
  Pepparkaks cheescake har jag också bakat i år, men med smält vit choklad i…den blev god som en dröm…
  När jag ser bilden med din vackra Kamelia i knopp och den mysiga rostiga lyktan går tanken till vår och sommar…kanske därför att en sådan lykta har vi alltid med oss till bryggan sommartid …
  Önskar dig en riktigt god fortsättning på julen och ett gott slut på året.
  Kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 15. GOD FORTSÄTTNING!
  Jag har en bekant med kamelia, och under milda, varma vintrar får hennes kamelia åka ut en runda...
  Den vill alltså ha det rätt så svalt.
  Ha det gott!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 16. Frökatalogerna är farliga så här års när man längtar till trädgårdens aktiva period igen... Har precis sett över mina pelargoner precis som du, men de står inomhus i år, i de svalare delarna av huset. Källaren fick nöja sig med alla änglatrumpeter som upptar stor plats!
  Hoppas att du får en underbar nyårsafton och att din Kamelia ger dig mycket glädje (här är det inte att tänka på att värma mitt växthus, det är -15 grader idag! Hu!).
  Ha det gott!
  /Cyrene

  SvaraRadera
 17. Tack! för julhälsningen och ha en god fortsättning du också.
  sköt om dig/ Johanna

  SvaraRadera
 18. Hej Lotta, åh så härligt att kika in i din blogg och mötas av nya fräscha bilder, alltid! Och kul dansade tomte: ) Så mysigt det såg ut med eldkorgen, vi eldade en sådan också på jualftonen! God fortsättning på dig önskas fr Nordingården

  SvaraRadera
 19. ... ser att min bloggadress är så uppdelad och tar så mycket plats i din blogg, jag tror det är för att jag fr början valde att ha ett mellanslag mellan bokstäverna, som om du vill kan du ta bort min blogg fr din lista och lägga dit den igen så ser det bättre ut och tar mindre utrymme i din blogg! Tjingeling!

  SvaraRadera
 20. God fortsättning Lotta! Låter som att du haft en härlig jul med dina kära. Och vilken tur att du varit så snäll så att du fick fina julklappar också. Värmefläkten kommer nog väl till pass. Spännande med kamelian, har aldrig testat någon sån, har hört att dom är ganska svåra att lyckas med så det lämnar jag till er med mera tålamod. Ha en skön fortsättning på söndagskvällen.//
  Kram Peter

  SvaraRadera
 21. God fortsättning Lotta!

  Jag har inte börjar kika bland fröerna än, men snart...

  SvaraRadera
 22. Lotta! Det är riktig mysigt att läsa om dina förehavanden i ditt vinkast! Ang kamelian så tror jag inte att den öppnar blomknopparna i så låg temperatur. När temperaturen stiger till runt 12-15 grader så är chansen större om det ädessutom är ljust.
  Annars tycker jag att du tänker rätt ang. kamelian. Jag har min i en ljus men sval del av torvpartiet under sommaren. Jag borrar ned krukan i myllan och fodrar gropen med ett par lager odlingsväv för att slippa "gäster" i krukan.
  Ha en go'fortsättning på detta gamla år så syns vi nästa år;))!
  Och Lotta! Tack för tipset om fotoskolan./Kram, Anja

  SvaraRadera
 23. Har aldrig kommit i kontakt med Kamelia själv, bara sett bedårande reportage i tidningar o på tv. Underbart vacker, hoppas du får den att trivas. Har oxå gluttat i frökatalogerna och ska verkligen försöka bara köpa grönsaksfrön i år. Blir svårt men en utmaning skadar inte... Ha det så gott - Maria

  SvaraRadera
 24. Hej,
  kul tomtar som dansar! Jag gillar dina islyktor i inläggen tidigare. Kamelia är för krångligt för mig. Lycka till!!
  Karin

  SvaraRadera
 25. Heisann!

  Jeg er litt sent ute med Blommig fredag, men en liten kommentar tar du vel imot likevel?
  Så heldig du er som har fått en kamelia i hus. Jeg har prøvd noen ganger å få den til å trives hos meg, men etter en stund er det over og ut, bokstavlig talt. Håper du har bedre hell med din!
  Jeg kikket på linken din med plantas historie, men den virker ikke!
  Ønsker deg et godt, fredelig, opplevlelsesrikt nytt år!

  SvaraRadera
 26. nu är rätt tid att fundera på hur vår och sommaren kan bli. Oj vad jag längtar//Britt

  SvaraRadera