söndag 28 juni 2009

Entrerabatt juni

Att jag valt entrerabatten som månadsbild, är för att där händer det mest beroende på årstid. Här har jag försökt att ge bladverken sin chans i trädgården, utan att tänka på blommor. Alldeles till höger i början på entrerabatten så har jag en spalje och därunder så finns det Sockblomma av olika sorter och färger, en rödbladig Lönn och Hosta.


Som sagt - Honungsrosen "Lykkefund" är i sitt esse nu :)


Sockblomman är så söt, med sina små, skira vita och rosa blommor (saknar den gula - Linda?) men även bladverket är så fint :)

Det dyker upp vita Höstanemon här och där för att förlänga den vita blomningen, men även bladen är dekorativa och står sig länge.

Alunrot är ju ett måste om man vill ha färg och blad i sin rabatt, att Spetsmössan blommar i svagt, svagt rosa är ju en fullträff :)

Dammen (gammal parabolantenn) blev så lyckad!! Den kantas av variegerad Hosa, Randgräs, Alunrot och vit Akleja.

En groda och ett japanskinspirerat fiskespö får vara det dekorativa vid dammen.


Min vita Akleja blommar länge, länge.....


Astilben i olika rosa nyanser, allt från skir rosa till mörkare vinröd, fångar upp det rosa temat och står för den sena blomningen och de spetsiga bladen, står sig fint mot Hostans runda blad.


Daggkåpan däremot, som skall stå för det limegröna och skira intrycket, den har tagit överhand fullständigt! Den skall nu klippas ned (några tas tillvara till buketter) och kanske kan jag, om jag har tur, få en andra blomning :)


I bakre delen av bilden kan ni säkert skymta min sittplats, en rundel av grus som kantas av Murgröna. Murgrönan klättrar på fasade tillsammans med en vinröd klematis - Rouge Kardinal men den blommar senare i slutet av juli. Jag har en rabatt till vänster också men den tar vi en annan gång :)
I dag är det värmerekord i Göteborg, över 30° och ni kan ju gissa hur varmt det är hemma hos mig, mellan de stora huset där vinden inte kommer åt. Nu är jag otroligt glad över att vi har en skuggsida :) Ha det gott i värmen 8`)

7 kommentarer:

 1. Tänk vad fint det är när man tar ett tema och följer i rabatten, som här med bladen.
  sockblommans blad var ju underbara. Ja värmerekord i värmland med fy för varmt.
  kram sara

  SvaraRadera
 2. Tack för den visningen! Ljuvligt med bladverk som matchar i rabatterna och vilka frodiga växter :)
  Daggkåpan har verkligen en benägenhet att ta överhanden och dessutom om man inte klipper av fröställningarna, fröar den av sig ngt enormt och det blir små plantor överallt :)

  Tänk...att det blev ändå sommar hos mig också som kämpat lite i motvind vad juni vädret beträffar. Nu har vi det verkligen varmt och gott!!
  Ha det gott i värmen! /Bea

  SvaraRadera
 3. Vilken väl genomtänkt rabatt du har där. Mycket fint i den och bladfärgerna är viktiga. Det tar jag mer o mer fasta på när jag planerar. Kram!

  SvaraRadera
 4. Din entre är verkliegn toppenfin!
  Olika bladformer och färger, mycket snyggt!
  Har suttit och njutit av dina bilder och läst ifatt mig.
  Du har helt rätt i att det är en kardvädd, från sonens plantor, och en av hans favoriter. Den fröar av sig rätt bra, så du tänker på det. Och så är den tvåårig.

  Kram Mari

  SvaraRadera
 5. En plantering helt i min smak. Daggkåpan har den tendensen tycker jag och klipper alltid bort blommorna. TAck för tittetn / gittan

  SvaraRadera
 6. Visst är blad spännande, du har otroligt mycket fint.

  SvaraRadera
 7. Mmmm... skugga kan man inte få för mycket av nu!
  Vackert jobbat, önskar jag kunde tänka lite mer form o färg o inte bara knö ner där det råkar vara ett hål ;-)
  Hat gôtt i mörkret
  Nina

  SvaraRadera