söndag 1 mars 2009

Veckans glädjeämne

är en ny trädgårdsvän :) I fredags hälsade jag på Kia och fick en rundtur i hennes vackra trädgård. Kia och jag har mailat med varandra ett tag och nu var det dags för ett persoligt möte, jag har försökt locka in henne i bloggvärlden men jag förstår nu att hon inte har tid att blogga :) Här är en bild på det vackra huset:Kuperad tomt alldeles vid havet - så jättevackert! När jag stod uppe vid huset, tog jag ett foto över den blivande lunden - tänk er att det här för ett par månader sedan fanns mycket sly, taggiga snår och döda Almar - vilket jobb Kia har gjort! Just då jag tog bilden var det lite dimmigt men visst kan ni skymta havet?Trädet ovan till vänster är ett - om jag minns rätt - gammalt träd helt klätt i murgröna! Otroligt läckert! Detta var sidan mot havet. Bakom huset fanns det trappor som ledde fram till olika avsatser/sittplatser och det var jättecharmigt - som den här tex:Det som jag gillar, var att det finns så mycket färg och form trots att det är vårvinter. Stenar, grus, träd och fröställningar - jag tror att det här är fröställningar av en Trädpion (rätta mig Kia om jag har fel :)En trädgård bygg på berg, kräver en hel del planering. Kia grundar oftast rabatterna med "trädgårdsrester", stallgödsel och sedan matjord. Hon har lagt stengångar själv, också murat murar och trappsteg med egna händer och trädgården har en vacker, personlig stil. Tror mig veta att Kia gillar naturlig trädgård, vacker både om sommar och vinter, mycket träd, buskar och grönt med vita blommor.


En av Kias favoriter är Julrosor och de såg jag både här och där när vi vandrade runt. Många växter har ett par år på nacken så de frösår sig själva och små Julrosplantor ploppar upp överallt :)Vi tog en promenad ned till stranden och på bilden nedan är gången kantad av gamla träd, minns inte vilken trädsort det är till höger men till vänster om gången växer det gamla äppelträdet.


Stenmuren på vänster sida är Kias vinterarbete; muren har blivit övervuxen och det är ett stort jobb att rensa, lyfta stenarna rätt och samtidigt bevara den naturliga floran.Åh vad jag gillar naturliga trädgårdar!!! Titta så vackert det är med mossan och de små Ormbunkarna som fått fäste och växer med rötterna i mossan :)


Vi fortsätter ned till stranden ut på betongbryggan, emellan vassen och om det är så här vackert om vinter - hur vackert är det inte då om sommaren?!


Härlig utsikt....Vi går tillbaka till huset och trädgården. På "strandvägen" jobbar Kia med att forma en tunnel av träden, stammar upp och beskär så att trädens grenar bildar tunnelns tak.Här är början till en rabatt, den är kantad med trädstammar och grundas nu med löv och gräs - allt naturen lämnar ifrån sig, tar Kia vara på och det blir ju en hel del när trädgården är stor.Nu minns jag inte vad som var planterat i trädväg men tror att tanken var bl a fler Rhododendron och Kia: visst var det här du hade planterat Liljekonvaljer?!


Nu har jag lärt mig vad "vinkast" är - det är ett växthus byggt mot en husvägg. I Kia´s vinkast bjöds det på foccaci, kaffe och semla :) Varmt och gott var det i vinkastet och här står medelhavsträden och väntar på sommaren....Kia - tack så mycket för besöket, rundturen i din trädgård, fikat och en mycket trevlig eftermiddag! Jag vill väldigt gärna besöka dig och din trädgård igen, gärna i maj när det börjat grönska och alla Ormbunkar börjar vira upp sina blad. Vet du - du skulle kunna ha "öppen trädgård" och visa upp allt det fina du har :) Jag har många fler bilder och de kommer att dyka upp i min blogg då och då ;)
Så inte är dagens inlägg endast "veckans glädjeämne", utan även årets första trädgårdsbesök! NU känns det som om trädgårdsåret 2009 äntligen har börjat! Jippiiii !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar